JanneSuuronen

Itämeren Nord Stream

Välillä on hyvä pysähtyä muistelemaan Suomalaisten päättäjien viisautta.

Entinen pääministerimme Paavo Lipponen oli Itämereen upotetun venäläis-saksalaisen Nord Stream putken rakentamisen kaupallinen lobbari. Teki aluksi kaupallista lobbaustyötään jopa eduskunnan työhuoneestaan käsin.

Presidentti Tarja Haloselle ja pääministeri Matti Vanhaselle Nord Stream putken rakentaminen oli pelkästään ympäristösuojelullinen ja poliittinen kysymys. Tämä myös muodostui Suomen viralliseksi kannaksi, vaikka esimerkiksi Ruotsin puolustusvoimat teki putken rakentamisesta kattavan turvallisuuspoliittisen selvityksen.

Viro ja muut Baltian valtiot olivat hyvin vastahankaisia putken rakentamiselle. Ihan ymmärrettävistä syistä.

Vladimir Putin lupasi suojella putkea vaikka asevoimin: "More political concerns were raised when Vladimir Putin stated that the ecological safety of the pipeline project will be ensured by using the Baltic Fleet of the Russian Navy. "

Tulipahan vuoden 2014 alussa tällekin lupaukselle lisää syvyyttä. Ja samalla vahva kuva eräiden poliittisten päättäjiemme sinisilmäisyydestä ja tarpeesta yksipuolisesti liioitella Venäjän ystävyyttä vahvistui.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lipposta ei ole taidettu haastatella Ukrainan kriisistä, sen sijaan Schröderiä on käsketty pitämään suunsa kiinni.

"A clear conflict of interest": Members of the European Parliament say gas executive Gerhard Schröder should keep quiet about Ukraine.

http://www.spiegel.de/international/world/european...

Brittilehti Telegraphin mukaan Gerhard Schröder on nolannut Venäjää puolustavilla kommenteillaan liittokansleri Angela Merkelin hallituksen. Lehden mukaan Merkel on raivona.

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/merkel%20schr...

Janne Suuronen

Myöskään jossain vaiheessa itsensä Vladimir Putinin henkilökohtaiseksi ystäväksi luokitellut Tarja Halonen ei ole puhua pukahtanut Ukrainan kriisistä. Ehkä hyvä niin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lipposta pitäisi ehdottomasti haastatella tässä uudessa tilanteessa.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

"venäläis-saksalaisen Nord Stream"

Pieni oikaisu. Hankkeena Nord Stream oli venäläis-saksalainen. Yrityksenä Nord Stream on Sveitsiin rekisteröity yritys, jossa
Putin%Co:n hallinnassa olevalla Gazpromilla on 51 %:n enemmistö-osuudella määräysvalta, jota Sveitsin lakien mukaan ei voi kyseenalaistaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Lippsen konsulttiyhtiö teki duunia Nordstreamille. Liikevaihto oli parhaimillaan vajaat 200 000€:a ja PL oli yhtiön ainoa työntekijä. No hän ei varsinaisesti ammatiltaan ole esim. merigeologi tai putkimies. Sopii tietysti kysyä, minkälaisesta konsultoinnista Paavo laskutti?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Taloudelliset kytkökset ja keskinäinen riippuvuus maiden välillä (siis esim. Venäjä-Saksa tai USA-Kiina) ovat sinällään kyllä rauhaa rakentava ja sodan riskiä pienentävä asia.

Jukka Laine

Suomen ja Venäjän välillä on taloudellista aktiviteettiä kymmeniä miljardeja. Ja se on osa Suomen taloudellista toimeentuloa. Valtion apurahaa saa moni joka puree ruokkivaa kättä. Apuraha liian pieni?

Toimituksen poiminnat