JanneSuuronen

Lopetetaan lapsilisäpelleily

Lapsilisissä ei ole järkeä. Valtio ottaa ja sitten valtio antaa. Miksi ihmeessä raha pitää kierrättää KELAn kautta ? Lapsilisien maksattaminen vaatii pelkkiä papereita pyörittäviä byrokraatteja ja mikä vähentää yhteiskunnan toiminnan tehokkuutta.

Vähävaraisimmille ovat jo nyt olemassa sosiaalitoimistot. Lapsilisiä erillisenä tulolajina ei tarvita. Keskituloisten veroprosenttia voidaan vastaavalla summalla vähentää. Lapsilisiä erillisenä tulolajina ei tarvita. Varakkaimmat eivät lapsilisien tuomaa summaa tarvitse, mutta poistaminen on oikeudenmukaista vain, jos varakkaimpienkin verotus vastaavalla summalla pienenee.

Lapsilisäpelleilyn lopettamisella voidaan vähentää valtion (KELAn) byrokraattien määrää. Lapsilisäpelleilyn lopettamisella raha jää Suomeen, eikä kuten nykyisin jolloin osa lapsilisistä maksetaan ulkomaille.

Huokea päivähoito, ilmainen koulutus ja ilmainen lasten terveydenhuolto rokotusohjelmineen ovat jo itsessään osoitus yhteiskunnan halusta kannustaa lasten tekemiseen. Samaten äitiys/isyyslomat. Keskustelin kerran erään Taiwanilaisen yhden lapsen suhteellisen hyvässä työssä käyvä äidin kanssa ja hän kertoi, että lasten hoitopaikan ja koulutuksen kalleus estää enempien lasten tekemistä. Suomalaisten olisi syytä palauttaa itsensä lähemmäksi maanpintaa ja suhteuttaa Suomen ilmaisia lapsiin ja lapsiperheille kohdistettuja palveluita muuhun maailmaan. Vaikkei lapsilisiä enää suoraan tilille maksettaisiinkaan.

Sitten tästä hieman erillisenä asian on esitetty nerokas ratkaisu nyt syntyvien sukupolvien eläkeratkaisuksi: Sijoittamalla nyt syntyvien lasten ensimmäisten elinvuosien (0-8 vuotta) lapsilisät (n. 100€/kk)  (osake)rahastoihin, olisi rahastojen arvo kasvanut 60-vuoden aikana siten, että niistä voidaan kustantaa kyseisten syntyvien lasten eläkkeet sitten tulevaisuudessa. Rahasto myöskin olisi erittäin tasa-arvoinen kaikkien kansalaisten välillä. Tämä jos jokin olisi vastuullista tulevien sukupolvien parasta ajattelevaa politiikkaa. Nykyisen minulle mahdollisimman paljon nyt ja heti hengen sijaan. Mutta tämä siis pelkkänä sivulauseena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Janne Suuronen

Lapsilisät ovat kyllä uskomattoman hyvä, helppo ja suosittu kohde aidolle popupismille. Tämä koskee niin poliitikkoja, kuin aiheesta juttuja tekeviä toimittajia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ihminen tarvitsee lapsena rahaa, ei eläkkeellä. Joillakin eläkeläisillä on hirmuinen rahan tarve, mikä johtuu siitä, että ovat jääneet liian aikaisin eläkkeelle. Nostetaan lapsilisiä ja eläkeikää.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Syntyvyys on Suomessa jo nyt pohjamudissa, lapsilisien tarkoitus on toimia "porkkanana" lasten tekoon.

Mikael Kerokoski

Maailmassa on valtava liikakansoitusongelma. Miksi sen pahentamista pitäisi kannustaa? Voisi jopa ajatella lapsettomuuspalkintoa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Suuronen, samaa mieltä. Poliittisesti on vain turkasen vaikeaa purkaa aikansa elänyt, huono ja vääriä asioita kannustamaan tekevä järjestely. Verovähennysoikeus lapsista tai toimeentulotuki pitäisi hoitaa nämä jutut.

Jonne Sirén

Henkkoht olisin valmis luopumaan välittömästi lapsilisien muodossa annetusta tuesta pientalousyksiköllemme. Tämänhetkisen tulotason vuoksi emme yksinkertaisesti tarvitse niitä (ensimmäiset 3 vuotta kylläkin kummankin lapsen kohdalla tarvittiin...), mutta kun laki ei mahdollista niiden vastaanoton perumistakaan.

Joten pistetään sitten jossain muodossa säästöön tai ns kivaan extraan, esim perheen vaelluslomien rahoittamiseksi pohjoisessa Suomessa niin raha pysyy edes jotenkin kotimaan talouden rattaissa.

Tästä pitäisi oikeasti tehdä jonkinlainen aloite, että valtion kulujen vähentämisen nimissä olisi mahdollista olla ottamatta vastaan näitä tasa-arvoisia tukia. Pistäisin ilomielin taloutemme vuoden lapsilisät esim yhden likaista jalkatyötä tekevän poliisin tai palomiehen kuukauden palkkaan.

Edit: 28.3.2014 IS:n mukaan lapsilisien peruminen on mahdollista. Pitääpä jutustaa rouvaa mitä mieltä hän on...sitten olisi taas yksi julkinen palvelu vähemmän jota käytetään (tarkoitus kun olisi olla mahdollisimman riippumaton julkisista palveluista. silloin voisi sanoa että reilu peli, ei oteta vastaan mitään muttei myöskään anneta mitään ulos...)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Provokaatiot ovat ihan ok, ja aiheuttavat tarvittavaa keskustelua. Mutta rokote-ohjelmat lapsiperheiden tukilistalla olivat ehkä hieman yliampuvia.

Voisi kuvitella, että rokoteohjelmat eivät olisi ihan sentään suoraatukea lapsiperheille.

Itse en kannata lapsilisien poistoa, ihan niin kuin tähän lopuksi kevennykseksi. Mielipide oli kuitenkin kokonaisuudessaan keskustelun arvoinen mielipide.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja jos löytyisi jokin toinen maa, jossa ollaan vielä avokätisempiä niin eikö silloin Suomen asemointi asetu enemmän keskelle?

Mutta mistä sellaisen maan sitten löytäisi? Lahkolaisten sivuilta löytyy mainintaa.

Pentti Järvi

Jannen otsikko kertoi jo kaiken. Pelleilystähän on enimmäkseen kysymys. Muistan kun rintamalisää alettiin maksaa naisillekin, mutta sitä piti anoa eikä rintamallaoloa ollut ihan helppo todistaa. Onneksi asialle löytyi todistajia, joten äitini alkoi saada ruhtinaalliset 200mk/kk.

Toimituksen poiminnat