JanneSuuronen

Timo Soinin hätäkakka

Kesärannassa keskusteltiin tänään Suomen tulevaisuuden talouspolitiikasta. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös oppositio. Eräs Suomen vahvuuksistahan on ollut kyky kriisitilanteissa muodostaa yli puoluerajojen yhteinen näkemys ja toimintaohjelmien raamit.

Timo Soinin Perussuomalaiset eivät viime eduskuntavaalien jälkeen halunneet lähteä hallitukseen kantamaan vastuutaan. Perussuomalaiset eivät tänään halunneet osallistua kaikkien puolueiden yhteiseen keskusteluun Suomen talouden ja sen myötä Suomen koko hyvinvoinnin pohjan pelastamiseksi; kantaa nyt jo ennalta vastuuta seuraavista vuosista.

Yle uutisten mukaan Perussuomalaiset pyrkivät kaatamaan hallituksen. Aiemmin Perussuomalaiset ovat kertoneet tavoittelevansa jopa ennen aikaisia eduskuntavaaleja.

Säännönmukaiset eduskuntavaalit tullaan järjestämään toukokuussa 2015 ja jolloin myös hallitus joka tapauksessa tulee vaihtumaan. Hallituksen kaatumisen jälkeinen uusi hallitus tai jopa uudet eduskuntavaalit olisi realistista saada kasaan aikaisintaan kuukauden kahden kuluttua, ehkä joulukuun tienoilla. Jos niinkään nopeasti. Siis vain kuusi kuukautta ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Kuuden kuukauden minikauden hallitus tai eduskunta eivät kykene tulevia vaaleja odotellessaan tekemään Suomen taloudelle merkittäviä päätöksiä. Tämän tietää Timo Soinikin, joten mitä puolue sitten tavoittelee ?

Perussuomalaisilta puuttuu selkeä yhtenäinen talouspolitiikka - Perussuomalaisten vasemmistosävyisestä talouspolitiikasta erottuu selkeästi vain eurovastustajien fanaattinen siipi.  Muutoin puolueen talouspolitiikka on sellaista sekametelisoppaa, ettei siitä ota selvää, eikä se erotu muista puolueista. Kesärannan talouspoliittiseen pohdintaan osallistumisessa olisi ollut se riski, että monen äänestäjän käsitys Perussuomalaisten kuulumisesta muiden puolueiden talouspoliittiseen seuraan olisi entisestään vahvistunut.

Gallup toisensa perään kertoo Perussuomalaisten kannatuksesta karua tarinaansa. Jytkyn jälkeinen suosio putoaa kuin lehmän häntä. Soinille tuli kiire tehdä jotain. Ennenkuin jytky lopullisesti muuttuu hätäkakan kautta ripuliksi. Nopeat vaalit, ettei kannatus enää ehdi entisestään pudota. Saattaa vaikkapa Suomen poliittinen päätöksenteko sellaiseen kaaokseen, jossa itse pääsee napsimaan pisteitä. Hallituksen kaataminen toisi Soinin hattuun nätin sulan, mutta myös Suomen kansantalouden kustannuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Soini teki oikean ratkaisun. Enempää en tähän nyt viitsi....

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Seppo Leskinen on unohtanut ensimmäisen käskyn.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ratkaisevaa Suomen tulevaisuuden kannalta on, miten etulinjassa oleva vientiteollisuus verkostoineen pystyy parantamaan haurasta luottamaustaan poliittiseen päätöksentekoon. Soinin suuntaan ei taida luottamus näillä tempuilla parantua. Mutta kyllä parantamisen varaa on toisiinkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vientiteollisuuden mahdollisuuksia on parannettava 25-30% devalvaatiolla. Valtiontaloutta parannetaan parhaiten menoleikkauksin. Aluksi voitaisiin valtion henkilöstömenoja supistaa 25%. Soiniltakin taitaa jäädä tämä tekemättä?

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen

Jos valtiolla velkaa on 100 miljardia, paljonko sitä on 30% devalvaation jälkeen? Taitaisi olla 30 miljardia enemmän.

Mitä tapahtuisi tuontitavaralle. Se kallistuisi jos ei nyt ihan 30%, niin aika lailla sen verran. Paljonko maksaisi litra bensaa? No sen 30% enemmän.

Onko tuo 30% devalvaatio nyt ihan oikeasti hyvä ratkaisu?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #9

On se, jos samaan aikaan aletaan vähentämään valtion menoja.

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen Vastaus kommenttiin #11

Valtion menojen lasku 25% onkin helpommin sanottu kuin tehty. 70% koostuu koulutuksesta ja terveydenhuollosta. Jos noihin ei kosketa, niin joudut poistamaan 83% ulkopuolelle jäävistä. Mitä sinne nyt sitten jääkään.

Samalla hintapiikki kaikkiin kulutustarvikkeisiin alkuperästä riippumatta kohonneiden kuljetuskulujen johdosta.

Valtion korkomenojen saman aikainen kolmannekselle.

Ei mielestäni kuulosta kovin realistiselta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #18

Tarkoitin valtion henkilöstömenoja. Muista menoista karsintaa ei voida tehdä tällä sapluunalla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #9

Valtiolla on rahaa puskurissa 168 miljardia. Janne Suuroselle sanon, että mitä helvettiä valehtelet?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #9

Kommentoija Vaattanen: "Paljonko maksaisi litra bensaa? No sen 30% enemmän."

Bensiinin pumppuhinnasta noin 60% on veroja. Veron maaraa ohjaa budjetti, joka ei skaalaudu valuutan ulkoisen arvon mukaan, joten litra bensaa maksaisi arviolta 13% enemman satamassa. Kotimainen jalostus pudottaa tuota lukua viela alemmaksi (Brent raakaoljy maksaa noin 0.46Eur/litra). Ei kelpaa pelotteeksi.

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen Vastaus kommenttiin #20

Tähän mennessä kun bensiinin hinta on kyllä noussut ihan sen mukaan, kuin raakaöljynkin hinta, lähes yksi yhteen. Toki sitä veroa voisi halutessa tuunata.

Devalvaatio on joka tapauksessa sama kuin kaikkien yhteinen palkanalennus.

On ihan selvää, että eurosta eroaminen ja devalvoiminen ei ole mikään pelastus, koska siinä on juuri mainitut ongelmat.

Voi olla, että euroon meneminen oli virhe, mutta takaisin markkaan siirtyminen ja iloinen 30% devalvaatio ajaisi Suomeen sen historian pahinpaan talouslamaan ja massatyöttömyyteen, jollaisesta ei olla aiemmin edes nähty unta.

Tämän on jo tajunnut Soinikin ajat sitten.

Voisi nämä 30% devalvaation ja 25% valtion menojen leikkauksia ehdottelevat tahot edes pikkaisen laskeskelisi mitä vaikutuksia näillä on, niin putoaisi aika nopeasti maan pinnalle.

Nämä on vähän samanlaisia ehdotuksia, kuin että jos kuusi itämeren maata vähentää kukin 10% itämerta kuormittavasta saastuttamisesta, niin itämeren saasteet vähenee 60%.

Kelluva markka ennen euroa on ihan eri asia, kuin siihen siirtyminen euron jälkeen.

Islannilla, joka ei edes ollut eurossa, homma toimi, kun jätti velat maksamatta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #41

Kommentoija Vaattanen: "Tähän mennessä kun bensiinin hinta on kyllä noussut ihan sen mukaan, kuin raakaöljynkin hinta, lähes yksi yhteen."

Juu, tuota tuossa yritinkin selittaa. Jos raakaoljyn hinta nousee 30% ja se edustaa kolmasosaa bensan hinnasta, niin bensan hinta nousee 10%.

FUD ei Suomea pelasta.

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen Vastaus kommenttiin #42

Ei toden totta. Siksi olisikin kiva kuulla jotain ihan oikeita lukuja näiden devalvaatiopuheiden taustaksi.

10% nousu bensan hinnassa 30% devalvaation seurauksena on ihan hyvä alku.

Jatkapa siitä laskelmia, ja kerro paljon kuluttaja hinnat keskimäärin nousee. 5%, 10%, 20%?

Paljonko valtion menot nousee 30% devalvaation seurauksena ja mistä otat ne säästöt.

Muutoin tämä "ainoastaan oma markka pelastaa Suomen" on juuri sitä FUDia.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #43

Näin on. Olen samaa mieltä.

Pitää oikein ihmetellä, ettei kattavia laskelmia ole saatavilla. Jos se johtuu vain siitä, että ei osata laskea, on lie syytä olla oikeasti huolissaan. Olen aidosti kuvitellut, että Kataisen/Stubbin retoriikka perustuu laskennalisiin totuuksiin. Niiden lukujen reilu esittely hiljentäisi Impivaaran yhdellä kliinisellä viillolla. Ehkä totuudet säästetään lähemmäksi vaaleja?

Itse en ryhdy esittämään mitään laskelmia. Tyydyn odottelemaan isompaa droppia ja sitten siirrytään ostolaidalle.

Jos bensan hinta suomipojalle nousee 10%, mutta vientisatamassa laskee 20%, kannattaa miettiä millaisia juttuja se saattaa avata...

Janne Suuronen

Toivoisin muuten sinulta näkemystä ainakin puheenvuoron verran siitä, kuinka Suomen vienti saataisiin takaisin uuteen puhtiin. Mitkä ovat ongelmakohtia ?

Esimerkiksi muutama ilta sitten yhdessä puheenvuorossa käpisteltiin vientiin tähtäävien startup- ja pk-yritysten rahoitusta. Muutaman Perussuomalaisen US blogistaniassa taloustietäjän maineessa olevan mielestä (kuten Suomen Pankin yhden alanyysin mielestä) rahoitusedellytykset ovat kunnossa ja pääongelmat ovat muualla, kun sitten taas eräs kommentteja lukenut yrittäjä oli aikalailla toista mieltä. Mättääkö Suomessa vientiin tähtäävillä startup- ja pk-yrityksillä rahoitus, verkostoituminen, uskallus (riskinottokyky) vai mikä ?

Perinteisempien vientivetoisten suuryritysten ongelmat ja investointihaluttomuus Suomeen taas varmaankin johtuu erilaisista syistä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lienee ollut minulle tarkoitettu. Sitä hieman hätkähtää kun joku pyytää näkemystä. Koetan saada rauhallista aikaa parituntiseen lähipäivinä. Hyvän kehikon annoit.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #24

Blogisti Turusen ajatuksia tästä aiheesta olisi hieno lukea blogin muodossa. Toivottavasti aikaa blogin luontiin löytyy. Erityisen kiinnostavaa olisi, jos Seppo voi tuoda siihen ns. kehityskuntien näkökulmaa: "Sijaintiriippumattomat menestystarinat - mikä estää?"

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ruotsin suhteellinen menestys johtuu siitä, että he osaavat myydä ja markkinoida tuotteensa.
Valmistamalla tuotteita ilman valtion rahallista apua saadaan myös vientituloja.
Suomessa huudetaan tai vaaditaan aina verorahoja avuksi ennenkuin mitään uutta vientiä syntyy.
Myyntimiehistä ja osaamisestako pula ? Narulla on paha työntää.

Mika Samuel Kiekkijev

On ihan pakko kysyä, että uskotko itse kirjoittamaasi, edes vähäisessä osin?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Soinista ei tule pääministeriä. Sillat on poltettu joka suuntaan tulevia hallitusneuvotteluita ajatellen. PS valmistautuu jälleen yhteen oppositiokauteen. Ei sen ihmeempää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei Perussuomalaiset ole polttaneet siltoja. He eivät voineet hyväksyä tukipaketteja. Se siinä ongelmana oli.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tukipaketit olivat puleerattu kynnyskysymys edellisissä hallitusneuvotteluissa. Puolueen etu meni Suomen edun edelle ja PS jäi oppositioon odottelemaan taantuman syvenemistä. Tuota historiaa en edellisessä kommentissani kuitenkaan tarkoittanut siltojen polttamisella. Siltoja on poltettu kaikkien puolueiden, ei pelkästään kokoomuksen suuntaan perussuomalaisten harrastaessa oppositiopolitiikkaa, jossa räiskitään lonkalta kaikkea liikkuvaa. Kahdenlaista oppositiopolitiikkaa on nähty tällä kaudella. Kukin tyylillään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #21

"Tukipaketit olivat puleerattu kynnyskysymys edellisissä hallitusneuvotteluissa. Puolueen etu meni Suomen edun edelle"

Tuossa oli kysymys, kenen etu miljardien tukipaketit olivat. Mikäli kaikki muut puolueet halusivat lahjoittaa miljardeja pankeille ja sijoittajille niin eihän 20% vähemmistö sitä voinut estää ja rahat jaettiin taivaan tuuliin vaikka toisin olivat luvanneet ennen vaaleja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Perussuomalaisilta puuttuu selkeä yhtenäinen talouspolitiikka"

Tässähän se ongelma on, ei ihme että Suomi ajautunut tähän jamaan ja lamaan.

Marjatta Marttila

JOS ongelmana on Perussuomalaisten selkeytymätön talouspolitiikka, niin oli se Kataisen hallituksella ja nyt Stubbin johtamalla....
On se kumma, ettei haluta toimeenpanna tehtyjä päätöksiä! Pitäisi tehdä, pitäisi tehdä. Miksi sitten ei tehdä? Stubbin ansioksi pitää sanoa, että hän uskaltaa myöntää, ettei Suomen alamäki johdu ainoastaan globaalista lamasta, vaan yksinkertaisesti saamattomuudesta ja näpertelystä. Byrokratia viimeistään pitää huolen, että yrittäjyys Suomessa kuristetaan hengiltä.
Meillä on isoja yksiköitä VALVIRA, THL, AVI, joitten edesottamuksia on saanut ihmetellä viime aikoina. Miksi ei siellä tai eri ministeriöissä vaadita tehokkuutta tai karsita päällekkäisyyksiä?? Näyttää olevan aikaa kaikkeen muuhun, muttei maalaisjärjen käyttöön.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

En kommentoi.
Sillä likakaivojenkin imurimiehille löytyy vielä tehtävänsä..

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Euro on devalvoitunut toukokuusta 9 % suhteessa dollariin. On ennustettu että vuonna 2017 Euron suhde dollariin olisi m. 1 = 1. Parhaimmillaan/pahimmillaan, ei niin kauan aikaa sitten eurolla sai n. 1,4 dollaria. Eli, devalvoituminen on käynnissä. Valitettavasti sekään ei auta Suomea koska meiltä puuttuu "vietävä".

Kataiset, Stubbit, ovat kiinnostuneet lähinnä omasta urastaan, valitettavasti 99 % kansanedustajistamme on täysin kuutamolla siitä missä mennään.

Virkamisehallitus tai troikka. Siinä pitkävetoni.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Valitettavasti sekään ei auta Suomea koska meiltä puuttuu "vietävä"."

Nyt täytyy kyllä Mertsin näkemystä osittain tukea. Suurta muutosta tuote-ja tuotantorakenteisiin ei parissa vuodessa saada. Mutta jos voitaisiin luottaa 5 - 10 vuoden aikajänteellä eteenpäin poliittiseen päätöksentekoon, kehitystoimet ja investoinnit varmasti nopeutuvat heti. Osaaminen kyllä riittää. Ja strategisesti merkittävien toimialojen/yrityksien omavaraisuudet ovat edelleen kunnossa. Aivan eri asennossa kuin 90 luvun kaaoksen loppuvaiheessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lanki on pitkälle oikeassa. Meidän talouselämämme huippueliitti on kiinnostuneempi finanssikapitalismista kuin tuotannollisesta toiminnasta. Niinpä ne ovatkin laajalti pyrkineet hävittämään organisaatioistaan tuotekehityksen turhana kulueränä kun rahaa pyritään tekemään rahaa ostamalla ja myymällä. Eikä tälle kehitykselle näytä olevan vaihtoehtoja kenelläkään, vähiten ilmeisesti PerSuleilla kun ei edes neuvottelut aiheesta kiinnosta.

Janne Suuronen

Komppaan teitä Mertsi, Seppo ja Jorma kaikkia.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #29

Jäin vielä lisäksi pohtimaan Mertsin käsitystä Euron devalvoitumisesta suhteessa taalaan. Suomen vientihän tökkii pahiten Euroalueen (ja Euroopan Unionin) ulkopuolisiin valtioihin, joten ainakin taalakauppa-alueille suuntautuvaan vientiin tuo on hyvä uutinen. Tämä arvio myös jossain määrin laimentaa fanaattisesti Suomelle omaan valuuttaan palaavien haluavien argumentteja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyvään suuntaan ollaan menossa. Vietävääkin saattanee jatkossa löytyä!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Siellä kristillisdemokraateissa ei vaan ymmärretä ainoana talouspoliittisena pelastuksena olevan paavin siunaaman ananaksen lippalakin vesimelonilla. Katsokaas kun banjoa voi soittaa vain yksi mies kerrallaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa PerSuleiden jääminen hallituksen ulkopuolelle oli jotakuinkin ymmärrettävä liike. Olihan erimielisyydet kuitenkin niin suuret vaikka Soini yrittikin luopua vaalilupauksistaan hallituspaikan toivossa.

Nyt tämä kieltäytyminen hallituksen ja opposition yhteisestä neuvonpidosta on käsittämätön. Ilmeisesti Soini ei halunnut lähteä paljastamaan vaihtoehdottomuuttaan ja neuvottomuuttaan muille. Jos on pihalla kuin litranmitta lintulaudalla niin kannattaa ehkä pysytellä siellä eikä pyrkiä kalustettuihin huoneisiin. Tosin kokkuleiden, Demuleiden ja Kepuleiden jamitäniitäonkaan konstit ovat vähissä jollei olemattomat mutta he sentään pystynevät sisäsiistiin keskusteluun ja kampaviinereiden mussuttamiseen murustamatta.

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

Hallituksen "kädenojennus" on vain tapa siloittaa hallitus oppositio kannatus eroa.
Hallituksen olisi pitänyt tehdä tämä vuosia sitten, ei ennen vaaleja kannatuksen tippuessa.

Janne Suuronen

Onko Suomella enää varaa moiseen puoluepoliittiseen nurkkakuntaiseen ajatteluun ?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kun valittajapuolueen linjana on olla aivan kaikkea vastaan niin onko silloin omaa linjaa ollenkaan?

Sinänsä se linja on heti alusta asti ollut selkeän johdonmukainen: ollaan eri mieltä, haastetaan riitaa ja yhteistyökin on poissuljettu asia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

KD:n kannatajana Janne Suuronen puhuu nyt Stubbin suuna. Kysehän ei ole mistään todellisesta hättätilasta Suomessa. Lainahanathan ovat vielä auki.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #36

Musiikki soikoon ja iloinen elämä jatkukoot...eikä kyse edes ole muutaman vuoden lyhyestä luotonottotarpeesta investointeihin tai keyniläiseen elvyttämiseen, vaan jo useita vuosia jatkuneesta luotonotosta kulutuskysyntään.

Reijo Tossavainen

Ikävä kyllä, Suurosen kirjoitus menee kd-hätäkakan piikkiin.

Janne Suuronen

Suomen sotkuja ei Perussuomalaistenkaan papereilla kyetä pyyhkimään. Päinvastoin, toraisat Perussuomalaiset riitelevät ja politikoivat, kun pitäisi kääriä hihat ja edes yrittää estää lisäsotkujen syntyminen. Ennenkuin edes päästää nyt jo tehtyjen sotkujen jälkien korjaamiseen.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

On se ihmeellistä, että halltuksessa - ja siis päätösvastuusssa - olevien puolueiden suurin syntipukki on oppositiopuolue. Heiluttaako tässä tapauksessa häntä koiraa eli hätä hallitusta?

Tietenkin on sinänsä jo tyylitöntä esittää se vaatimus, että osallistua nyt vaan olisi pitänyt vaikka omia periaatteita rikkoen, kun maan tapa ja silleen. Vaihtoehtopolitiikkaa ehdottava puoluehan ei saa olla liian vaihtoehtoinen.

Vai miten tämä älyllinen huumorinpläjäys pitäisi tulkita?

Toimituksen poiminnat