JanneSuuronen

Sössiikö vasemmisto Kreikan lopullisesti ?

 • Kreikan talouskasvu
  Kreikan talouskasvu
 • Kreikan talouskasvu
  Kreikan talouskasvu
 • Kreikan julkinen velka euroina
  Kreikan julkinen velka euroina
 • Kreikan julkinen velka euroina
  Kreikan julkinen velka euroina
 • Kreikan työttömyys
  Kreikan työttömyys

Kreikan kansantalous on kääntynyt kasvuun vuoden 2014 alkupuolella. Kreikan valtiontalous kääntyi viime vuoden puolella lievästi ylijäämäiseksi.

Kreikan työttömyysaste on kääntynyt laskuun.

Kreikan valtionvelka ei enää yli vuoteen ole kasvanut, vaan on tasaantunut 320mrd€:n tietämille. Kiitos talouskurin ja pahimman yli kantaneiden halpakorkoisten apupakettien.

Kreikan valtionvelkojen korko lähentelee nollaa, joten korkomenot ovat pienet. Osalle lainoista on annettu vuosikymmenen verran lyhennysvapaata aikaa. Velkataso ei siis tällä hetkellä kuormita Kreikan kansantaloutta liiaksi ja veloista olisi mahdollista selvitä; vaatii kyllä erääntyvien lainojen päivittämistä.

Kaiken kaikkiaan siis Kreikan kansatalouden tilanne ei ole vuosiin näyttänyt näin valoisalta ja mistä tulemme politiikkaan.

Kreikkalaisten kärsivällisyys loppui juuri nyt, kun talouden pohjat on ohitettu. Kärsivällisyys loppui nyt, kun orastavan talouskasvun myötä kansan kurjimmankin osan olojen helpottamiseen alkaisi löytymään varoja kestävämmällä pohjalla. Valtaan äänestettiin helppoa ja nopeaa rahanjakoa lupaileva vasemmistopopulistinen puolue. Uhaten samalla nopealla rahanjakamisella romuttaa kestävän kasvun edellytykset.

Tämänpäiväisen Bloombergin uutisen mukaan Kreikan uusi pääministeri Alexis Tsipras lupaa Kreikan maksavan velkansa EKP:lle ja IMF:lle. Mutta Euroopan Unionin valtioiden kanssa Tsipras aikoo neuvotella lainaehdot uusiksi.

Puheidensa perusteella Tsipras haluaisi muuttaa Kreikan velkojen takaisin maksamisen talouskasvuriippuvaiseksi. Luultavimmin asiassa voitaisiin löytää sellainen kompromissi, jolla kaikkien osapuolten kasvot säilyisivät. Sovitaan vaikkapa, että Kreikka alkaa maksamaan velkojaan Euroopan Unionin muille valtioille Kreikan bruttokansantuotteen ylitettyä jonkun määrätyn rajan.

Sopuun pääseminen edellyttäisi, että vasemmistopopulistinen Syriza kykenisi pitämään Kreikan julkisen talouden tasapainossa, eikä kääntäisi uudestaan Kreikan julkisen talouden velkaantumista kasvuun. Talouskuria vasemmistopopulistisen Syrizan hallituksen aikana tuskin tulemme näkemään.

Suomelle tämä tarkoittaa ainakin sitä, että bye bye SDP:n ja Jutta Urpilaisen 2011 eduskuntavaalien alla lanseeraamat takuutukset; kannattiko vaalien 2011 alla harrastaa lyhytjänteistä populismia ? Takuutuksethan ajettiin eduskunnassa epädemokraattisesti ja väkivalloin lävitse. Takuutukset, joiden materiaali oli paksu pinkka englanninkielistä taloustekstiä, johon kansanedustajat saivat tutustua kokonaisen kahden tunnin ajan, joista ei saanut tehdä muistiinpanoja ja joista ei saanut edes puhua muille. Äänestys seurasi heti seuraavana päivänä. Viimeisen kahden kolmen vuosikymmenen yksi häpeällisimmistä tapahtumista Suomessa. Ei todellakaan mikään arvonnousu nykysille kansanedustajille.

Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, kuinka esimerkiksi Keravalainen Perussuomalainen poliitikko Ville Pihola teki aiheen tiimoilta kantelun oikeuskanslerille. Kuten arvata saattaa, niin tässä aika-ajoin omituista demokratiaa harrastavassa valtiossa itsekin eliittiä edustava oikeuskansleri ei innostunut tavallisen kansalaisen kanteluun valtakunnan politiikan tiimoilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Janne Suuronen

Ei ole vaikea arvata, että vasemmistopopulistinen Kreikka tulee hajoittamaan Euroopan Unionin yhtenäisyyttä.

Vaalit voittanut Alexis Tsipras on Putin-mielinen. Hän mm. vastusti Euroopan Unionin Venäjän Ukraina-pakotteita.
http://www.ibtimes.co.uk/syriza-kremlin-alexis-tsi...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Venäjä-keissistä päästiin jo sopuun. Syriza ymmärsi, ettei se voi olla neuvotteluosapuolena, jos se sanoo kaikelle "ei".

Kuka sanoo "ei"?

Kuka sanoo "ei" velkaleikkauksille? Kuka sanoo "ei" ylijäämän pienentämiselle, jotta omalle kansalle riittäisi rahaa? Kuka sanoo "ei" EU-maiden neuvotteluille? Kuka sanoo "ei" New Dealille? Kuka sanoo "ei" sopimuksien tarkistamiselle?

Tästä kerroin jo aikoja sitten, että emme halunneet pelastaa itseämme äärioikeistolta. Nyt kävi niin, että äärivasemmisto veti pidemmän korren, paitsi ehkä nyt Ranskassa.

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/79497-p...

Janne Suuronen

Kieltämättä sopuun pääseminen Venäjän Ukraina pakotteisssa on hyvä merkki. Samaten kuin Tsipraksen Bloombergille antama lausunto, jos pitää paikkansa.

Kuten jo ylempänä kirjoitin, niin uskoisin myös EU:n muiden valtioiden kanssa päästävän sopuun veloista; eiköhän avoin New Deal muutu piilosellaiseksi, jotta kaikkien kasvot pelastuvat ja jotta riskiä muiden huonoimmassa tolassa olevien valtioiden tulemisesta samaan vaatimusjonoon saadaan vähennettyä.

Suurimmaksi kysymysmerkiksi ja suurimmaksi riskiksi jää vasemmistopopulistisen puolueen (sisäpoliittinen)kyky riittävään talouskuriin.

Aika näyttää, millaiseen Venäjä-politiikkaan ja millä keinoin Kreikan uusi hallitus yrittää Euroopan Unionia vääntää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lama on ollut liian pitkä ja liian syvä. Kreikan euroero 2010 olisi tiennyt samaa pudotusta, mutta lyhyemmässä tempossa ja nyt asiat olisivat jo paremmalla mallillaan (Suomi irtautui euron esi-isästä syyskuussa 1992, ja katso vastaavat käppyrät 5 vuoden kuluttua, syksyllä 1997 sekä pari vuotta jo sitä ennen.)

Ongelmana ei edelleenkään ole EU-maiden myöntämät korkolykkäykset näiltä 8 vuodelta, vaan se, että maan tulee talouskurisopimuksen mukaan jatkaa leikkaamistaan vimmalla pystyäkseen täysin utopistisiin velanlyhentämisvauhteihin (1/20 per vuosi). Se vaatii niin rajusti ylijäämäisiä budjetteja vuosikaupalla. Rahoilla, joista tavan kreikkalainen ei näe latiakaan.

Tekisit oppimatkan tänne Kreikan maaseudulle, jossa asiat ovat hyvin. Ne ovat siksi hyvin, että väestö saa ruokansa pellosta, sikaloistaan ja kanaloistaan. Ateenan kaduilla on varsin kahtiajakoinen meno.

Jokainen maksakoon omat pelimerkkinsä, mutta ei sittenkään. Pitihän KD:nkin varmistaa, ettei pauke Pariisin pankkikorttelissa taukoa liiaksi.

Janne Suuronen

Vaaditaanko Kreikalta kokonaisvelan absoluuttisen tason pienentämistä ?

Vai kokonaisvelkatason jäädyttämistä, jolloin realitalouskasvu ja inflaatio itsekseen syövät velan kuormitusta. Siis sama plänä, minkä varaan Urpilainen ja Katainen rakensivat epäonnistuneen hallituksensa. Nyt kuitenkin tilanne on siltä osin muuttunut, että Saksan EKP jääräpäät saatiin viimeinkin suostumaan FEDin USAssa viisi vuotta sitten aloittaman rahaelvytyksen kaltaiseen toimeen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hei, unohdit ehkä tärkeimmän käppyrän: GDP absolute values 2007-2014. Siitä näkee aika nopeasti, että miten on mennyt - ja miksi vaaleissa kävi kuin kävi...

http://www.tradingeconomics.com/embed/?s=wgdpgree&...

Janne Suuronen

OECD:
"Following six years of deep recession, growth is projected to be positive in 2014, and to gain additional momentum in 2015-16. The recovery will be led by buoyant exports and strengthened investment activity, supported by improved competitiveness. The unemployment rate is set to decline gradually, but will nevertheless be close to 24% in 2016. Prices and wages will keep falling given large spare capacity, but at a slower pace."

http://www.oecd.org/eco/outlook/greece-economic-fo...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Yritin saada sinut vain ymmärtämään, että jos häviää uhkapelipöydässä 1000 euron pelimerkeillään niin, että putoaa 750 euroon, niin ei aleta vielä hurraamaan, jos onnistuu kasvattamaan kassansa 751 euroon.

Etenkään, kun on lainarahasta kyse.

Miten on?

Siitä toki pisteet, että laitoit työttömyyskäppyrät esille. Tuskin Suomikaan malttaa odottaa vastaavaa "kasvun käppyrää", joka tulee 20+% työttömyysasteesta?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #11

Indikaattorit antavat toivoa paremmasta. Niitä on turha tässä toistaa.

Mutta olet siinä oikeassa, että samoja lukuja voi myös tulkita erittäin synkästi. Jos niin haluaa.

Käänne on tapahtunut Kreikan käytyä todella syvällä, joten voi pitäytyä synkissä luvuissa tai sitten nähdä viime vuoden aikana saadun pään pinnalle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Minä en halunnut mitään. Kreikkalaiset itse äänesti tätä viiden vuoden kärsimystä vastaan.

Yritin vain kertoa, ettei kreikkalaiset yhtä-äkkiä saaneet vain "jotain auringonpistosta" sössiäkseen koko Euroopan.

Eurooppa sössi jo itse. Ensin.

Yritin aikanani varoittaa, että JOSKUS ja JOLLAIN maalla täällä käy näin. Että muki menee nurin. Kuppi kaatuu pöydälle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

OK. Linkistä löytyy seuraavaa:

"Tiku-Taku-takuutukset
13 Hei 2012
Kirjoittanut Pauli Vahtera
Ministeri Jutta Urpilainen on nyt vaatimassa takuutuksia Espanjalta. Vakuudet olisivat samantyyppiset, mitä Kreikalta saatiin. On siis oikea aika suomentaa Kreikalta saadut takuutukset. Ehkä hallitus on jotain niistä oppinut, tai sitten kyse on vain uudesta kansalaisten sumutuksesta."

Takuutukset on ilmeisesti KHT-tilintarkastaja Pauli Vahteran ivailu Jutta Urpilaisesta, joka lienee käyttänyt tietämättömyyksissään tätä termiä vakuuksista.

Juha Hämäläinen

Kyllä se vaan niin on, että on tunnustettava, että EU-komisssio sai turpaansa toisen kerran sitten Ukrainan ja maksaa siitä veronmaksejien rahoilla tai myöntää olevansa lauma idiootteja.

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/27/krei...

Kiitos
Yhä kuvaton
Hämis

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Kreikan pankkipako on niin pitkällä, että veikkaan että peli on ohi Kreikan eurojärjestelmässä mukanaolon suhteen. Veikkaan valuutakontrolleja, mutta näin asia varmaankin kannattaisi hoitaa jos olisi aikaa ja ymmärrystä:

http://eurothinktank.fi/?p=76

Janne Suuronen

Ja pankkipakohan alkoi epäluottamuksesta Syrizaa kohtaan. Tsiprasilla ja Kreikan uudella halituksella on nyt aika kiire saada luottamus takaisin.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Näinhän se on. Niin tai näin, liian myöhäistä perääntyä, luulen. Varoufakis on kirjoitellut paljon vaihtotase-erojen vaarallisuudesta (mm. Maaimantalouden minotauros), joten luulen että hän haluaa rikkoa eurokiinnityksen, vaikka se olisikin tuhoisaa lyhyellä aikavälillä.

Euroryhmän perääntyminen olisi yhtälailla moraalikadon totaalinen siunaus, ja lisäksi pitäisi varmaankin ostaa IMF ulos euroryhmän rahoilla, joten en jaksa uskoa siihenkään tiehen. EKP:n ELA-rahoituksella tällainen olisi kuitenkin mahdollista toteuttaa lyhyellä aikavälillä.

Veikkaan että valuuttakontrollit tulevat Kreikan ja 18 muun euromaan välille, joka potkaisee tilanteen euroeron kulmaan.

Toimituksen poiminnat