JanneSuuronen

Suomalainen vihreä byrokratia - miljardien investoinnit karkaavat

Yleisradio uutisoi:

"Eri arvioiden mukaan lupahallinnon ongelmat jarruttavat mahdollisia investointihankkeita jo sadoista miljoonista miljardeihin.

Mikäli lupahallintoa ei saada sujuvammaksi uhkaa hankkeita valua naapurimaihin kuten Ruotsiin.

Australialaistaustainen Mawson olisi valmis lisäämään investonteja Suomeen vaikka heti. Yhtiön edustaja vieraili äskettäin myös eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana.

– Investointimme Suomessa ovat nyt noin kymmenen miljoonaa. Haluaisimme investoida 30 - 40 miljoonaa euroa lisää. Auttakaa meitä tekemään se, Georgina Carnegie huudahtaa."

Millaisia lupia sitten Suomessa tarvitaan ? Mihin Georgina Carnegie viittaa, sillä yrittämisestähän on tehty Suomessa kevyttä ?  Kuulemma.

Viimeisten vuosikymmenten ajan vihreiden (Vihreä puolue + muiden puolueiden puistosiivet) hallinnoiman ympäristöministeriön toimet kantavat hedelmäänsä. Yhdessä lainsäädännön kanssa. Ympäristöministeriöhän ei hallinnoi pelkästään luontoon liittyviä asioita, vaan myös esimerkiksi rakentamista ja kaavoitusta.

Toinen Suomen byrokratian akilleen kantapää liittyy työlainsäädäntöön ja ammattiyhdistysten vaatimuksiin. Ja kolmas elintarvikkeisiin.

Puheenvuoro oli myös terveiset uuden ihanan talouden perään haikailevalle Jukka Relanderille, vaikka vuosikymmenten aikana onkin nähty, että on aika turhaa työtä edes yrittää saada vihreitä alas pilvilinnoistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Oppositiostako ne sitä ympäristöministeriötä hallinnoi?

Tapani Lahnakoski

Kuten blogisti aivan oikein kirjoitti, näitä puisto-osastoja on muissakin puolueissa. Sitä paitsi vihreät lähtivät hallituksesta vasta äsken ja ovat tehokkaasti miehittäneet virkamispaikat omillaan.

Blogisti tarttui erittäin tärkeään ongelmaan, tähän mennessä on pyritty helpottomaan vain tuulimyllylupia, mikä on aivan väärä paikka lupakäytännön karsimisen aloittamiselle. Sillä suunnalla on lisäksi käytetty härskiä menettelyä kuntapäättäjien ja maanomistajien pehmittämiseksi. En viitsi käyttää sitä sanaa, mitä Suomessa kuulemma on kaikkein vähiten maailmassa.

Ydinvoimaloiden turvamääräykset taas ovat menneet aivan överiksi, mikähän porukka senkin takana mahtaa olla. Näin on käynyt, vaikka vanhat neuttuvoimalat puksuttavat edelleen erittäin hyvällä käyttöasteella. Mikä lie lisännyt uusien voimaloiden riskejä, tsunamivaarako?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ymp%C3%A4rist%...

Wikipedian mukaan alunalkaen ympäristöministerinä on toiminut SDP:n jannu, eikä tuolla paljoa vihreistä puhuta muutenkaan.

16 ympäristöministeristä neljä on ollut vihreiden puolueesta.

Mielikuva on, että ainoastaan vihreät haluavat suojella luontoa. ja sen takia vihreitä pitää mollata, koska luonnonsuojelu maksaa RAHAA. Yllätys toki on, että joku muukin haluaa suojella luontoa. Mikä on outoa jonkun mielestä varmaan.
Mielestäni kaikkein oudointa on, että kristillisdemokraatti valittaa kun luonnonsuojelu maksaa rahaa. Onko se sitten kristillisten arvojen mukaista kenties? Rahaa pitisi saada luonnosta välittämättä, jeesus on tyytyväinen. Eiks vaan?

Tapani Lahnakoski

Mielikuva on täysin väärä suurelta osin. Ylyvoimainen enemmistö vihreistä on kaupunkilaisia, jotka eivät luonnosta ymmärrä tuon taivaallista.

Tekovihreyteen ovat syyllistyneet monen muunkin puolueen poliitikot. Saksan ja Tanska tilastoista voi nähdä, mitä tämä politiikka on vaikuttanut CO2-päästöihin.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ehkä ne on kaupunkilaisia siksi, että kaupungissa ihminen jättää luonnon rauhaan ja kuluttaa luonnonvaroja vähemmän kaupunkiin keskittymällä. Maalla asuminen ei suojele luontoa mitenkään. Päinvastoin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hassua, mutta tunnen ehkä 200-300 vihreää jollain tasolla. Useimmat heistä taitaa ymmärtää luonnosta paljon enemmän kuin Lahnakosket ja heistä jokainen välittää luonnosta enemmän. Heistä yllättävän moni tutkii luontoa työkseen tai on muuten saanut yliopistollisen koulutuksen alalta.

Jotenkin kummastuttaa nämä Lahnakosket jotka kuvittelevat luonnosta ymmärtämisen olevan asuin- tai syntymäpaikasta riippuvaisia. Toki kuvittelevathan jotkut, että vaikka tekniikasta ymmärtäminen on siitä kiinni mitä roikkuu jalkojen välissä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kristillisdemokraateista ei ole ympäristöministeriä koskaan ollut, koska kristilliset eivät välitä luonnosta. He pääsevät pahaa maailmaa karkuun taivaaseen.

Janne Suuronen

Niinno, maapallolla asuu 7 miljardia ihmistä ja lisää pukkaa koko ajan. Lisäksi täällä jo elävien materiaalinen elintaso kasvaa. Joten eikös yhtälö ole päivän selvä: Luonnonvaroja on käytettävä entistä säästeliäämmin (tehokkaammin) ja kierrätyskin kunniaan.

Yhtälö tekee myös sen, ettei talouskasvua enää pidempiaikaisesti ja kestävästi voi saada halvempien tuotannontekijöiden kautta. Jäljelle jää tehokkuuden lisääminen (sisältää esim. innovaatiot).

Mutta tällä ei voi puolustella vihreiden hölmöilyä. Luonnolle jopa vahingollista politiikkaa, kuten perinteisen teollisuuden kehitysmaihin siirrättämistä. Sitähän alati tiukkeneva ympäristölainsäädäntömme ja energiapolitiikkamme omalta osaltaan tekee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Höpö höpö. Ihan oikeasti Janne. et kai ole koskaan kuullut työlainsäädännöstä, suomalaisesta palkkatasosta versus kehitysmaiden palkkatasoon, siitä, että uusi tehdas maksaa poikkeuksetta enemmän kun sen energiamaksut, siitä, että markkinoiden läheisyys vaikuttaa valtavasti, siitä, että veropolitiikka vaikuttaa kymmeniä kertoja enemmän kuin ympäristöpolitiikka, siitä, että pelkästään korruptio maksaa monasti enemmän kuin ne ympäristönsuojelutoimet? Tai että sähkön hintaero Suomen ja Kiinan välillä on yllättävänkin pieni?

Sähkön hinnasta tutustumisen arvoinen blogikirjoitus: http://rikumerikoski.blogspot.fi/2013/12/johtuvatk...

Täytyy sanoa, että itse pidän tärkeänä sitä, että Suomen talousongelmiin tartutaan ja etsitään niihin ratkaisuja. Mutta en erityisemmin arvosta sitä, että tuo jätetään todellisuudessa tekemättä kun on niin paljon hauskempaa väittää sopivaa ideologista vastapuolta kaiken pahan aluksi. Ihan oikeasti tilanne on jo sen verran paha, että meidän pitäisi tarttua niihin todellisiin ongelmiin, eikä taistella tuulimyllyjä vastaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Voisitko kertoa mistä luvasta ja mistä on kyse? Eli Mawson on käsittääkseni kaivosyhtö tai jokin sen kaltainen. Suomessa on likimain maailman vapain raaka-aineiden etsimis ja valtaustentekosysteemi, eikä se muukaan kaivoslaki ympäristönormeineen ole kansainvälisesti tiukkaa, pikemminkin päin vastoin.

Muutenkin kuulisin mikä osa lupahallinnon hitaudessa tai ongelmallisuudessa oikeasti on vihreiden tekemää ja mikä on ihan muiden vastuulla.

Jannella ja Lahnakosken kaltaisilla kommentoijilla on paha tapa puhua "muunneltua totuutta" kun he haluavat tuoda mielipiteitään esille vihreistä. Valitettavasti vain ne mielipiteet perustuvat valtaosin asenteeseen ei oikeaan tietoon.

Janne Suuronen

"
Voisitko kertoa mistä luvasta ja mistä on kyse?
"
Vaikkapa kaksi esimerkkiä, ympäristölupa ja rakennusluvat.

Teoriassa kaksi yksinkertaista sanaa, mutta joiden takaa löytyy vinoja nippuja lomakkeita ja lopulta paperisilppuriin päätyvää lupalappua.

Lupien maksujen kautta tulevat piiloverotkaan ei ole se suurin ongelma, eikä Suuryrityksillä näihin käytettyjen lakimiesten kustannukset (pienyrityksille näilläkin kustannuksilla jo on merkitystä), vaan viiveet ja tahmeus venäjämallisia leimoja odotellessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oletko siis sitä mieltä, ettei kumpaakaan lupaa tarvita? Vai onko niiden hakeminen liian vaikeaa? Jos näin on, niin mistä kiikastaa? Tuon asiaa valittaneen mielestä ongelma oli käytäntöjen vaihtelevuus (eikä kylläkään kertonut mitkä luvat olivat ongelmia).

Tiedät varmaan, ettei pohjoisten kuntien rakennuslupien päällä istu vihreät, eivätkä edes ne puisto-osastot. Muutama kepulainen varmaankin. Mitä lapin ely-keskukseen tulee, niin sekin taitaa olla aika lailla kepun valtakuntaa, eikä niissä nyt ne keskeisimmät vaikuttajat ole kovin vihreitä (edes sitä puisto-osastoryhmää).

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #11

Tuolta voit aloittaa, jos asiassa on jotain epäselvää:
http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/ympa...

Huomaa erityisesti valikko vasemmassa laidassa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoimatalous ja ilmastonmuutoksen torjuntatoimet ovat menneet puolueiden ohjelmissa, riippumatta niiden värityksestä, ohi ja edelle teollisuuden kilpailukyvystä huolehtimisen? Kunnat ovat innostuksen vallassa kaavoittaneet teollisuusalueita tuulivoimaloille aivan asutuksen liepeille metsään? Kun eivät viitsineet ottaa selville tuulivoimaloiden haittapuolista, tulevat haitat nyt yllätyksenä! Emme voineet tietää tyyliin.

Olisiko ollut uskottavampaa ilmastopolitiikkaa ajaa sellaista teollisuuspolitiikkaa, joka tähtää puhtaampaan teknologiaan, meillä ja muualla? Sensijaan, että päästettiin omaa jo varsin puhdasta teollisuutta maihin, joissa saastuttaminen on vapaampaa?

Investoinneilla uusiutuvaan energiaan aiheutetaan vain lisää rasitteita ympäristölle ja menetykset luonnon monimuotoisuuden suhteen jättävät jälkensä, vielä peruuttamattomasti?
http://cdn.knightlab.com/libs/timeline/latest/embe...

http://www.academia.edu/227807/Barotrauma_is_a_sig...

Janne Suuronen

Juurikin näin, joskin sillä varauksella, ettei kaikkia uusiutuvia energiantuottomuotoja tule laittaa samaan koppaan ja että kyllä matka kohti uusiutuvia energiantuottomuotoja on väistämätöntä. Ellei sitten hiukkastason fysiikan kehityksessä tapahdu uusia konkreettisia harppauksia energiantuottoa ajatellen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #15

Kun puhutaan tuulivoimasta, investoinnit on lyöty jäihin Tanskassa (merelle rakennetaan vielä), USA:ssa (uusia tuotantotukia ei enää makseta tuulivoimalle), Espanjassa...

Englanti on käynnistänyt uudelleen ydinvoimalarakentamisen...

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Koetat jotenkin saada ympäristöministeriön vihreiden ideaksi, vaikka se ei sitä ole.

Toimituksen poiminnat