JanneSuuronen

Vienti laski selvästi

"Tullin ennakkotilaston mukaan Suomen tavaraviennin arvo laski tammikuussa 11 prosenttia 3,9 miljardiin euroon vuoden 2014 tammikuusta." uutisoi Kauppalehti tänään. Samaa viestiä olemme saaneet lukea jo kuukausia ja vuosia.

Vientiteollisuus on yksi Suomen talouden tärkeimmistä kulmakivistä. Ja syypää nykyisiin ongelmiimme. Suomen ongelmat eivät alunperin johtuneet, eivätkä vieläkään juonna juuriaan kotimaisesta kulutuskysynnästä. Tai rahoituksen tiukkuudesta. Vaan Suomen ongelmat johtuvat vientimme rakennemuutoksesta ja mihin kansainvälinen finanssikriisi toimi katalysaatorina.

Kun vienti vetää ja kasvaa, tulee Suomen kaikkien muidenkin talousongelmien hoitaminen paljon helpommaksi. Antaa liikkumatilaa.

Viennin edistämisen keinot tulisivat olla tulevien Eduskuntavaalien ydin teema. Eikä olemassa olevan rahan jakaminen, palvelusektorin kasvattaminen velalla tai julkisen talouden tasapainottaminen. Julkisen vallan ei tulisi elvyttää investoinneillakaan, elleivät ne suuntaudu Suomen viennin elvyttämiseen.

Polku syöksykierteestä tulee olla pitkä ja kivinen. Suomen tilanteeseen ei ole helppoa ja nopeaa ratkaisua. Nyt esiin nousseet puolueiden veropopulistit huijaavat kansaa. Miljardin veromuutos siellä, toinen miljardi täällä.

Vain ja ainoastaan Suomen viennin elvyttäminen tuo kestävän ratkaisun.

Kuinka ja mitä ?

- Perustutkimus, tuotteistus, yhteismarkkinointi, merkittävät verohelpotukset start-up-yrityksille.

- Uudet tuotteet ja tuotealat, kuten esimerkiksi bioteknologia ja jalostetut "puhtaat high-tech"-elintarvikkeet

- Uudet päämarkkinointialueet, kuten Afrikka, Vietnam (kaakkois-Aasia) ja miksei vielä Kiinan osiakn

- Yhteismarkkinointi, valtion johdon sitoutuminen viennin edistämiseen

- Kaiken pohjana Suomen nykyisen vientiteollisuuden hyvinvointi. Energiaratkaisut, ennustettavuus, byrokratian purku

 

Päivän Kauppalehdessa oli myös uutinen otsikolla "käänne käsillä". Juttu oli kuvitettu hieman harhaanjohtavasti rakennuskypärälläkin. Kun luki artikkelin, niin kyseessä on palvelusektorin työpaikoista. "Toinen toistemme" selänpesupalvelua, jota on elvytetty velkarahalla. Olkaamme iloisia kaikista uusista työpaikoista. Mutta emme saa unohtaa koko palvelusektorin pakan rakentuvan perusteollisuuden ja erityisesti vientisektorin päälle; toki palvelusektorin avittaen ja tehostaen perusteollisuuden toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

No-niin! Ei pysty olemaan kommentoimatta.

Janne kirjoittaa jo aika monetta kertaa kertaa asiasta, johon paras ja varsinkin nopein ratkaisu olisi oma valuutta ja oma keskuspankki. Silti Janne on usein ollut erittäin kärkkäästi arvostelemassa eräitäkin blogisteja eurojäsenyyttä kritisoivien, jotain kansantaloudessa ymmärtävien blogeissa.

Suomen viennin laskuun on syinä todennäköisesti se että Suomen viennistä melko suuri osa on mennyt Venäjälle tai Ruotsiin. Nyt Venäjä on EU:n pakotteiden alla ja Ruotsi (+ mm. Norja) on omalla tietoisella rahapolitiikallaan laskenut kruunun kurssia. Ei käy tällöin tavara kaupaksi Ruotsiin.

Omalla valuutalla ja omalla ulkopolitiikalla tilanne olisi parempi,

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jonne Näkki

Ei taida olla kokonaisuus halussa vientilukujen ja valuutan arvon suhteen.

Ensinnäkin Suomen vienti oli vuonna 2014 yhteensä noin 55 miljardia euroa.

Venäjän vienti n. 3,6 miljardia euroa. Alle 8 % Suomen viennistä.

Pakotteiden vaikutus vientiin oli Tullin tilaston mukaan viime vuonna n. 12 % Venäjän viennin arvosta ja se koski lähinnä elintarviketuotteita. Vienti Venäjälle kääntyi laskuun jo vuoden 2013 syksyllä jo ennen yhtäkään pakotetta tai koko Ukrainan kriisiä.

Tullin mukaan Ukrainan kriisistä johtuvilla pakotteilla on ollut kokonaisvientiin vain vähän vaikutusta.

Euromääräisesti Venäjän viennin vähennys oli viime vuonna n.500 miljoonaa euroa.

Vastaavasti tuontihinnat Venäjältä ovat halventuneet enemmän kuin viennin menetykset, joten Suomen kansantalouteen pakotteilla ei ole merkitystä.

Euro on heikentynyt vuodessa dollariin verrattuna yli 20%. Samoin Ruotsin ja Norjan kruunut.

Suomen viennin heikkous on puhtaasti globaalin kysynnän puutteesta. Suomen markka ei asiaa miksikään muuta ellei sen arvoa lasketa samalla vähintään 30 %. Yksinkertaisesti se merkitsisi 30 % hinnannousua kaikille tuontitavaroille, teollisuuden tarvitsemille komponenteille, energialle ja palveluille. Kyllä iskee rajusti tavallisen kansalaisen ostovoimaan ja kulutukseen.

Janne Suuronen

"
Suomen viennin heikkous on puhtaasti globaalin kysynnän puutteesta.
"
Ja myös vientimme rakenteesta. Osaan Suomen viennin vahvoista sektoreista globaali kysyntä kolahti pahemmin, kuin toisiin sektoreihin. Lisäksi aika ajoi Nokian palavan lautan teknologiatähdenlennon ohitse.

"
Suomen markka ei asiaa miksikään muuta ellei sen arvoa lasketa samalla vähintään 30 %
"
Sellainen lievennys tähän, että kyllä joillain aloilla omasta valuutasta ja sen mahdollisesta devalvoitumisesta olisi saattanut olla hyötyä. Esimerkiksi jotkin Ruotsin saamat metsäteollisuuden investoinnit olisivat saattaneet suuntautua Suomeen. Mutta tuskin olisi edes metsäteollisuuden (saati Suomen koko viennin) kokonaisuutta muuttanut mihinkään, vaikka fanaattisen euro-vastaiset perussuomalaiset sellaista kuvaa tykkäävätkin luoda.

Kuten Euron osalta olen ennenkin todennut, niin maailmasta ei löydy ihmistä joka varmasti pystyisi laskemaan Euron merkityksen Suomelle. Lisäksi vaihtoehdot sisältävät monia skenaarioita (reunaehtoja). Hyödyn merkkikin vaihtuu tarkastelujaksojen pituuden mukaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jonne Näkille

Eikä se Venäjän vienti muutenkaan pelkkää herkkua ollut, se kun kasvoi ja väheni myös kauttakulkuliikenteestä, joskin satamat aikanaan hyötyivät autojen transitosta vaikka hyöty muuten jäi vähäiseksi, ellei teiden kulumisen vuoksi peräti miinukselle - linkissä autojen osalta vuosilukuja.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1393922559170

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Euron kurssi on laskenut vuoden aikana siis yli 20% dollariin nähden. Eli Ilkan logiikan mukaan tämänkin olisi pitänyt iskeä rajusti tavallisen suomalaisen ostovoimaan ja kulutukseen. Oikeasti kukaan ei ole huomannut euron heikkenemistä Suomen sisäisessä ostovoimassaan millään tavalla. Ulkomaan reissut on sitten eri juttu.

Suomalaisten ostovoima heikkenee työttömyyden, veronkorotusten, leikkausten ja muun sisäisen devalvaation takia. Valuutan arvon muutoksilla ei ole tähän juuri merkitystä.

Janne Suuronen

Jonne, vaikkapa Tullin tilastojen vuosiyhteenvedosta on hyvä lähteä opiskelemaan Suomen viennin (ja miksei tuonninkin) perusasioita:
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppa...

Tullin maakohtaisista tilastoista taas löytyy lisää yksityiskohtia:
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppa...

Kolmas hyvä paikka on pörssiyritysten osavuosikatsaukset ja vuosikertomukset, joista osassa on avattu valuuttakurssien vaihteluiden merkitystä yritysten liiketoimintaan.

Mistään näistä ei kuitenkaan suoraan löydy selitystä sille, miksei Suomeen enää investoida ja miksei Suomen vienti vedä.

Kun Nokian symbian kännykät kävivät teknisesti vanhanaikaiseksi, niin ne kävivät; kännyköiden myyntimäärien kannalta muuttui melkein yhdentekeväksi, että mikä oli kännyköiden teknologian pääkehitysvaltion (Suomi) valuutan arvo suhteessa muiden valtioiden valuuttaan.

Kun selluteollisuuden käyttämän tukkipuun kasvuaika on pohjoisen karun ilmaston Suomessa 50-70 vuotta kun taas etelä-Amerikassa 7-vuotta, niin sellutehtaan toimintavaluutan arvostus menettää jo aika paljon merkitystään.

Viittaamasi (perussuomalaiset) "makrotaloustieteilijät" (siis esim eräs toimittaja ja eräs ex-meklari/toimittaja) tarkastelevat asioita finanssisektorin teoreettisista pilvilinnoista. Oman kapean putkensa lävitse. Ymmärrys reaalimaailman makrotaloudesta ei sitten kaikilta osin olekaan niin vankalla pohjalla.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Ihmisten esittämät argumentit pitäisi arvioida käytettävissä olevien tosiasioiden pohjalta. Ei sen perusteella mitä puoluekantaa argumenttien esittäjä tunnustaa.

Ei perussuomalaisten väitteitä pidä leimata vääriksi tai vain "perussuomalasiksi". Vähän sama juttu kuin jos minä leimaisin kaikki kristillisten kirjoitukset vain uskovaisten höpinöiksi.

Suomalaisessa talouskeskustelussa on erikoista nimen omaan se, että eurosta tai sen vahingollisuudesta, ei uskalla puhua muiden kuin persujen tai pienpuolueiden edustajat. Niin, ja tietysti Väyrynen.

Euron toimimattomuudesta ovat kuitenkin puhuneet mm. sellaiset talousnobelilla palkitut kansantaloustieteilijät kuten Milton Friedman, Paul Krugman ja Joe Stiglitz. Eivät liene persuja. Tai esitäpä minulle yksi oikea, polittisesti riippumaton kansantaloustieteilijä joka pitäisi euroa hyvänä juttuna. Nalle lohkaisi aiheesta osuvasti viime keväänä, että Stubb löytäisi Ruotsista vain nakkikioskilta pari tätiä, jotka pitäisivät euroa hyvänä juttuna.

Liitetään lopuksi vielä linkki blogiin viime keväältä, johon törmäsin tänään.
http://vesa-kanniainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16...

Tämän kirjoittaja on siis Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori. En jotenkin usko että hän olisi perussuomalaisten kannattaja, jäsenyydestä puhumattakaan.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #8

Ilmaistaan asia sitten selkeämmin: Suomen viennin ongelmat eivät johdu eurosta. Vaikka kuinka retorisoisi lippalakeista ja melonista.

Esittämäni lääkkeet viennin uudelleen nousuun saattamiseksi ovat valideja riippumatta siitä, kuului Suomi euroalueeseen tai olisi kuulumatta.

Kommenttisi #1 väittämä on täyttä potaskaa, enkä usko viittaamasi eurokriittisten "tietäjienkään" sitä tuossa muodossa allekirjoittavan. Oikeastaan miltään osin.

Eurovaluutan olemassaolon merkitys Euroopan Unionille onkin sitten jo eri aihepiiri.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki Vastaus kommenttiin #9

Eli. Yritetään ilmaistaan asiat selkeästi:

Omalla valuutalla ja keskuspankilla, eli itsenäisellä rahapolitiikalla viennin, ja samalla myös muut talouden ongelmat olisivat paljon helpompi ratkaista kuin roikuttaessa löysässä hirressä vieraassa valuutassa ilman omaa rahapolitiikkaa.

Jopa Ruotsin Anders Borg, jota on käsketty olemaan painottamatta euron tai oman valuutan merkitystä Suomen taloudelle, ilmaisi sunnuntai (8.3.2015) HS:n mukaan asian aivan selvästi:

"Suomi on ja pysyy osana euroa, ja valuuttakurssi on siis sidottu. Siksi muutokset on tehtävä kasvattamalla tuottavuutta enemmän kuin Ruotsissa ja Saksassa –– Se on vaikeaa."

Koko raportti näköjään julkaistaan huomenna aamulla.

Enkä lisäksi ymmärrä mikä esittämäni väite oli mielestäsi sitä potaskaa?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Olet oikeassaJ. Näkki, euro on tuhonnut vientimme liki totaalisesti. Ja pollitikot ja monet muutkin asioita ymmärtämättömät eivät vieläkään tajua euroon liittymisen kataistrofaalisuutta. Ja sekin tapahtui ilman kansanäänestystä.

Pekka Iiskonmaki

Viennin pohjalukemia ei saavuteta vielä vuosiin. Nyt menee hyvin.

ulf fallenius

Katsokaas kuin se Nokia puuttuu niin me madellaan ja kauan.

Toimituksen poiminnat