JanneSuuronen

Protestiääntä pukkaa - tai Irwinin mukaisesti haistattelua valtiovallalle

Nykymeno ketuttaa. Valtiovalta on sössinyt asiat. Synkkiä näkymiä, ei työpaikkoja, huonompia palveluita, ei rahaa. Suomen talous on kuralla. Not any new news anymore. Silti joku muutos pitäisi saada aikaiseksi. Sotia apatiaa vastaan.

Keskustan, Kokoomuksen, SDP:n, Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton äänestäminen eivät ainakaan tuo muutosta. Se on nähty niin moneen kertaan. Lupailevat vain milloin mitäkin, totuuden jälkikäteen muuttuessa toisenlaiseksi. Tai muutoin ajavat joitain ihan poskellaan olevia linjauksia. Samanlaista sakkia kaikki.

RKP elää omassa ankkalammikossaan. Vihreät oleilevat joissain omissa arkielämästä irti olevissa pilvilinnoissaan. Krisutkin ovat sitä fanaattista yhden asian hörhösakkia. Vai ovatko ? Pienistä protestiliikkeistä kuten Muutoksesta tai Piraateista saattaisi olla johonkin.  Ovat kyllä vetäneet mukaansa kaiken maailman hörhöjä. Jäsenistön taso vaihtelee suuresti. Ja kuitenkin valtaa saatuaan muuttuisivat samanlaisiksi muiden kanssa.

Mitä siis tehdä ? Rohkeutta äänestää valtavirtaa vastaan voisi löytyä,  mutta mitä tai ketä ?

Kristillisdemokraatit on hyvin monimuotoinen liike. Vaikka ulospäin välittynyt kuva onkin näyttänyt yksikasvoisilta. Osin krisujen omasta syystä, osin kiitos poliittisten vastustajien mielikuvarakentamisesta (leimaamisesta) ja osin kiitos punavihreiden toimittajien omista agendoista. Yksittäisiä asioita ja lausahduksia kärjistäen sekä jankaten.

Krisujen eli suomalaisten itsensä tukeminen vaatisi rohkeutta äänestää valtavirtaa vastaan. Näin uskallan todeta aikaisempien vaalitulosten pohjalta pääteltynä. Sinänsä hassu ilmiö, koska krisujen politiikka on puolueista kaikkein vahvimmin Suomen kansan maltillisen valtavirran mukaista.

Kristillisdemokraatit vaalivat isänmaata, perinteitä ja Suomalaista kulttuuria. Krisut ovat isänmaallisia ihmisiä ja arvostavat perheitä sekä lähimmäisistä huolehtimista. Krisut ajattelevat, kuten suomalaiset keskimäärin muutenkin. Itsestään selviä ja aina läsnä olevia asioita, joita ei ehkä arjen keskellä aina tule ajatelleeksi.

Mikä sitten krisuissa tökkii ? Miksi itsekin olen saanut moneen otteeseen kuulla, että äänestäisi muuten, mutta kun puolue.

Krisuissa tökkii yhdelle yksi asia ja toiselle toinen asia. Kaikki krisut samaan ennakkoluulon koriin laittaen. Luullaan poliittisen liikkeen olevan täysin yhtenäinen ilman moniarvoista ajattelua. Ja sekoitetaan poliittinen liike uskonnolliseen kirkkoon.

Listasin alle pari kliseistä esimerkkiä siitä, mitkä ihmiset usein mieltävät krisujen ominaispiirteeksi.

 

Alkoholipolitiikka

Keskiolut alkoon vai ei ? Maitokaupoissa saa nykyisin myydä suunnilleen viisi prosenttisia alkoholijuomia. Itse pidän tätä rajaa enemmän tai vähemmän keinotekoisesti vedettynä. Yhtä hyvin markettien hyllyillä
voitaisiin myydä 40% juomia. Miksi 5%, eikä 20% tai jopa 50% on määrätty maagiseksi markettien alkoholijuomien enimmäisrajaksi ?

En ole krisuissa ajatusteni kanssa yksin, joskin ehkä vähemmistössä. Jotkut meistä laittaisi alkoholin markettimyynnin prosenttirajan väkeviin viineihin (entäs liköörit ?) ja tietysti myös nollatoleranssin kannattajia löytyy. Poliittisesta puolueesta nimeltä Kristillisdemokraatit löytyy monenlaisia mielipiteitä. Kuten terveestä liikkeestä kuuluukin löytyä. Kaiken kaikkiaan ainakaan oman ymmärrykseni mukaan aihepiiri ei ole krisuille kovin suuressa ja tärkeässä asemassa.

 

Homoseksuaalisuus

Kuinka paljon uskontoa ja politiikkaa voi sekoittaa keskenään ?
Protestanteilla, Ortodokseilla, Katolisilla, Juutalaisilla ja vaikkapa Islamilaisilla meillä kaikilla
on omat tapamme ja omat uskontomme.

Homoseksuaalien missio ei minulle itselleni ole mikään "the juttu" puoleen tai toiseen. [Ellei sitä jatkuvalla syötöllä tungettaisi silmistä ja korvista sisään, mutta mikä on eri aihepiiri].

Poliittisen puolueen jäsenen näkökulmasta katsottuna Seta perustakoot sateenkaaritunnuksensa alle
millaisia temppeleitä lystäävät. Kunhan eivät sotke sitä omaan uskontooni.

Tästäkin aiheesta krisuista löytyy sekä tiukemman, että löysemmän kannan omaavia ihmisiä.

 

Abortti

Lehdistä olemme saaneet lukea karmeita uutisia tapauksista, joissa äiti on murhannut viikon ikäisen
vauvansa. Äidin saama tuomio on mielenhäiriön vuoksi ollut lievä. Lehdistä olemme saaneet lukea karmeita uutisia tapauksista, joissa äiti on murhannut päivän ikäisen vauvansa. Ja äidin saama tuomio on synnytysmasennuksen vuoksi ollut hyvin lievä; jopa olematon.

Onko vauvan abortoiminen viikkoa ennen laskettua aikaa murha ? Ja jos on, niin millä perusteilla minkäkinlainen tuomio. Entäs 3 kuukautta ennen laskettua aikaa ? Tai puoli vuotta. Missä vaiheessa
sikiöstä tai vauvasta tulee äidistä erillinen ihminen ? Napanuoran katkaiseminenko ratkaisee ? Tai
imettämisen lopettaminen: vastasyntyneellä vauvallahan ei ole tietoista minäkuvaa eikä hän koe
olevansa äidistään irrallaan oleva yksilö.

Rajojen vetäminen on aina vaikeaa. Murha on aina murha, mutta missä vaiheessa abortti muuttuu murhaksi. Itselläni ei ole abortin käytäntöjen muuttamiseen selkeää kuvaa puoleen tahi toiseen.  Kuten kaikilla muillakaan krisuista. Mutta sen tiedän, että monen mielissä mielikuva joidenkin krisujen aborttikannoista on noussut elämää suuremmaksi asiaksi. Sumentanut ja peittänyt kaikki muut hyvät asiat alleen. Hieman perustettakin, sillä eihän muissakaan liikkeissä kaikki ihmiset ole asioista samaa mieltä, tästäkään aihepiiristä.


Maataloustuki / aluepolitiikka

Sain itse tänään eräällä keskustelupalstalla verbaalista kyytiä maatalouspoliittisista säästöehdotuksistani. Ymmärrän ja sympatiseeraan kyllä erilaisista lähtökohdista haja-asutusalueilla ahdingossa asuvia
ihmisiä. Mutta minulle aihepiiri on yhteiskunnan kantokyvystä ja taloudesta.

Tiedän kristuista löytyvän paljon toisellakin tapaa ajattelevia ihmisiä. Joiden mielestä Suomi tulee pitää tasaisesti asuttuna ja mikä vaatii yhteiskunnallisia panostuksia; tuetaanhan suuria kaupunkeja yritysten pääkonttoreilla ja valtionhallinnon laitoksillakin. Huoltovarmuus ja heikommassa asemassa olevien ihmisten avittaminen vaikuttavat ovat ratkaisevia asioita joidenkin mielissä.

 

Yhteenveto

Kristillisdemokraateista löytyy monenlaisia mielipiteitä ja monenlaisia äänia. Emme vain ole riittävän rohkeasti tuoneet niitä esiin. Samalla tavalla pienellä rohkeudella yhä useampi suomalainen voisi vaikuttaa suuntaan, johon ei pelkästään Kristillisdemokraatit, vaan koko Suomi krisujen kautta tulee kulkemaan. Suuntaan, jossa kykenemme irtautumaan alussa luetellusta masennuksen tilasta.

Persujen jytky ei tuonut muutosta. Eilen illalla ja tänään aamulla Sipilää kuunneltuani sekä Kepun materiaaliin tutustuttuani voin todeta, ettei mitään aitoa muutosta odotettavissa siltäkään suunnalta.

Saksassa muuten Kristillisdemokraatit on valtapuolue ja on välttynyt Suomen kaltaisilta leimakirveiltä.

 

 

Ylen vaalivideoni: http://ra.fi/Itgz

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lyhyesti sanottuna, sinä olet positiivisesti poikkeava puolueessasi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jos Saksassa Kristillisdemokraatit on valtapuolue, niin miksi ne hukkaavat rahansa energiamuutoksessa. Tuulimyllyjä vastaan ei kannata tapella, ne ei sähköä tuota taloudellisesti, puhtaasti eikä ympäristöystävällisesti.
Tuulivoiman suurin ongelma on sen kykenemättömyys vastata kysyntään. Tuotanto on riippuvainen luonnonoloista, ja vieläpä hyvin voimakkaasti.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Veikkaan krisuille yhtä kansanedustajaa,tosin siinäkin yks liikaa.

Toimituksen poiminnat