JanneSuuronen

Ympäristökeskus: Likaisella autolla saa ajaa vesisateessa kerran kuukaudessa

Ja silloinkin vain paikoissa, joissa autosta valuva vesi ei päädy katuojiin ja viemäreihin.

Oikeastaan näin uutisoidaan päivän Verkkosanomissa. Hieman tulkintavapauksia ottaen.

Astettava vakavammin, ympäristöministeriöstä ja ympäristökeskuksista on muodostunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana yksi Suomen elinvoimaisuutta pahimmin nakertavista instituutioista. Vaatimuksia, lupalappuja viiveineen, toimenpidemaksuja, valvontaa, sääntöjä, tarkastuksia. Listasta on tullut loputtoman pitkä.

Vielä 1960- ja 1970-luvuilla monet tehtaat pilasivat järviä. Tai piiput tupruttivat nokipölyä ympärilleen. Kukaan ei halua palata sinne asti. Mutta ympäristöministeriöstä ja ympäristökeskuksista on tullut kyseisen aikakauden pahojen muistojen varjolla yksi Suomen merkittävimmistä valtaa käyttävistä instituutioista. Vallankäyttöä, joka oikeastaan on vain osittain näkyvissä ja osittain piilossa tavalla, jota monikaan ihminen ei ymmärrä.

Ympäristökeskukset päättävät maankäytöstä, rakennusluvista ja monista muista asioista. Ympäristökeskukset vaativat jopa tavallisen omakotitalon rakentamista vartan paksun nipun lippuslappusia. Ja myöntävät rakennuslupia, jos ovat myöntääkseen.

Ympäristökeskusten vaatimukset elinkeinoelämälle ovat vuosi vuodelta raskaampia ja tavalla, joiden hyöty-panos-suhde on entistä useammin ohuella pohjalla. Usein jopa negatiivinen. Kun asioista on yhä useammin päättämässä sellaiset julkisen vallan teoreetikot, joilla ei itsellään ole mitään kokemusta yksityisen sektorin elämästä.

 

 

 

Ylen vaalivideoni: http://ra.fi/Itgz

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei ympäristökeskukset myönnä rakennuslupia. Ne antavat lausuntoja jotka joko vaikuttavat tai sitten ei. Jälkimmäisessä tapauksessa välillä väännetään kättä oikeudessa, mutta ei läheskään aina. Ja luonteeltaan nuo ovat valtaosaltaan, ei huomautettavaa tai että rakentamisessa täytyy huomioida vaikkapa pohjavesi tms. On äärimmäisen harvinaista, että ympäristökeskus esittäisi, ettei omakotitaloa saisi rakentaa esitetylle paikalle, sillä jo kaavoituksessa alueen käyttötarkoitus on osoitettu.

Rakennusviranomaiset niitä rakennuslupia myöntää.

Jani Virtanen

Saksassa on kuulemma kielletty jo aikaa sitten. Mutta veikkaan, että suomessa autojen pihapesun päästöt jäävät mittaustarkkuuden sisään. Ja reilusti.

Toimituksen poiminnat