JanneSuuronen

Iivi Anna Masso - propagandasota

Uusimmassa Suomen Kuvalehdessä on hyvä artikkeli Viron entisestä presidentin neuvonantajasta, Iivi Anna Massosta.

Masso  eli nuoruutensa Neuvosto-Virossa, muutti heti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen opiskelemaan ja asumaan Suomeen, meni naimisiin suomalaisen miehen kanssa, otti Suomen kansalaisuuden ja päätyi lopulta Viron presidentin Toomas Henrik Ilveksen neuvonantajaksi. Neuvonantajan työ päättyi nyt keväällä 2015 osittain Yleisradion toimittajan Risto Vuorisen facebookissa levittämiin huhuihin.

Masso hermostui perättömiin huhuihin, joissa hänet oli kytketty Viron presidentin rakastajattareksi ja joiden mukaan Viro olisi yrittänyt vaihtaa Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan.

Iivi Anna Masso:

"Olen aina ollut kiivas sananvapauden puolustaja, ja olen edelleen. Mutta mikään sananvapauskäsitys ei puolusta tahallista väärien tietojen levittämistä."

"Jos virolainen toimittaja väittäisi Helsingin Sanomien haastattelussa, että presidentti Sauli Niinistö pitää rakastajaa omassa työporukassa, olisi vaikea kuvitella, että hänellä olisi paljon asiaa tehdä juttuja Suomessa".

 

Informaatiosodasta

"Hän kertoo nettivideosta, jossa entinen KGB-pomo Juri Bezmenov muistelee vanhoja aikoja. Bezmenovin mukaan Neuvostoliiton ulkomaantoiminnasta 15 prosenttia oli tiedustelua, 85 aseinteiden muokkausta."

"Ideologia on muuttunut, mutta samat menetelmät ovat yhä käytössä."

"Yksi tapa on poimia mielipidevaikuttajia ja pyrkiä saamaan heidät myötämielisiksi omalle asialle. Muita mustamaalataan, jotta he eivät näyttäisi uskottavilta."

Ei varmaan monellekaan lukijalle mitään uutta. Tätä tosiaan on nähtävissä Suomessakin runsain mitoin. Eikä kaikki suinkaan Venäjän toimesta, vaan ihan suomalaisten poliittisten liikkeiden toisiinsa kohdistamina toimina.

Kirjoitin tämän blogin Iivi Anna Massosta, koska hän olisi tuntemisen arvoinen henkilö kaikille suomalaisille. Hyvä esimerkki maahanmuuttajasta ja kyvykkäästä ihmisestä. En tunne enkä tiedä Masson poliittista kantaa tai mielipiteitä sen syvemmältä, vaikka tutustuin häneen ensimmäisen kerran 2000-luvun loppupuolella.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Janne. Muistini mukaan Iivi oli kiivas kynänkäyttäjä myös Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Janne Suuronen

Nyt kun muistutit, niin niinpäs varmaan olikin. Eipä tuota kirjoittaessa jostain syystä heti muistunut mieleen.

Janne Suuronen

Toinen tietämisen arvoinen henkilö on ukrainalais-virolaisen taustan omaava ja nykyisin Ukrainan hallituksen talouspoliittinen neuvonantaja Jaanika Merilo. Jaanika vietti vietti hänkin Suomessa vuosia.

Jaanikalla on ollut yhteisiä projekteja mm. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon kanssa, joten Jaanikan elämänkokemuksista jutun tekeminen Uuteen Suomeen ei välttämättä olisi pöllömpi asia.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko tämä Jaaninka Merilo vaikuttanut joskus Arvopaperi lehdessä? Aikamoisen urakan on ottanut ryhtyessään Ukrainan hallituksen talouspoliittiseksi neuvonantajaksi. Onnea matkaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Onhan näitä äärioikeistolaisia ja kokoomuslaisia ollut aina neuvonantajina.

Viron entinen pääministeri Mart Laar palkattiin Georgian presidentin Saakashvilin neuvonantajaksi. Ja pian jäljelle jäi vain tynkä-Georgia.

Virolaisen Jaanika Merilon neuvot puolestaan johtivat tynkä-Ukrainaan ja maan konkurssiin.

Viron presidentti noudatti neuvonantaja Iivi Anna Masson kohdalla CIA:n ohjetta ja erotti Masson. Näin lahden takainen naapurimme ei ole vielä tynkä-Viro.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja miksi niitä tynkämaita on tullut? Kuka niitä maita on rosvonnut? Tätä voi kysyä myös tynkäsuomessa.

Toimituksen poiminnat