JanneSuuronen

Ville Niinistö ja Vihreät: 50 000 uutta cleantech-alan työpaikkaa - täysi floppi

Illan Ylen vaalitentissä toimittaja tiedusteli Villeltä tarkemmin vihreiden havittelemista 50 000 uudesta cleantech-työpaikasta. Konkreettisemmin kuinka ja mitä ?

Niinistö sai sanottua yhden esimerkin. ABB:n Vaasan taajuusmuuttajayksikön entisten työntekijöiden reilut 20-vuotta sitten perustaman Vaconin.

Ville Niinistö ei ilmeisesti seuraa uutisia. Ensinnäkin Tanskalainen kilpailija Danfoss osti Vaconin. Toisekseen, "Vacon uudistaa organisaatiotaan – 440 toimihenkilöä yt-neuvotteluihin."

Ville Niinistön mainitsema taajuusmuuttajabusiness ei edes ole mitään uutta cleantech-businestä Suomessa. Aikoinaan Kymi-Strömberg varusti Helsingin metrot taajuusmuuttajilla ja mistä sitten yritysmyyntien kautta muodostui ABB:n Suomen taajuusmuuttajaliiketoiminta.

Ville Niinistö ja Vihreiden mainostama "uusi" cleantech-liiketoiminta on siis itseasiassa 40-vuotta vanhaa liiketoimintaa ja mistä tällä hetkellä vähennetään työpaikkoja. Eikä Villen toivomalla tavalla luoda uusia.

Mitä sitten alkuperäiselle ABB:n cleantech taajuusmuuttajabusinekselle kuuluu ? Taajuusmuuttajia valmistava ABB Drives aloittaa ensi maanantaina laajat yt-neuvottelut Pitäjänmäen tehtaalla Helsingissä.

Että näillä eväillä Vihreät havittelevat Suomen taloutta uuteen nousuun. (sarkasmivaroitus) Faktat hanskassa ja jalat tukevasti maan päällä. Brändätään vanha suomalainen liiketoiminta "cleantechiksi" ja lyödään sille "50 000 uutta työpaikkaa" leima päälle.

Samassa haastattelussa Ville Niinistö oikeastaan aika suoraan tunnusti, että Vihreiden tavoitteena on lyödä nykyiselle elinkeinoelämälle lisää taloudellista kuormaa päälle.

Kaiken kaikkiaan illan Ylen vaalitentissä Ville Niinistön suu kävi kuin papupata. Substanssin jäädessä kuulemistani puheenjohtajien vaalitenteistä kaikkein ohuimmaksi. Ehkä se oli tarkoituksellistakin: Höpöttää riittävän kovaa vauhtia, jottei kuuntelijoille jää aikaa havaita sanoman perustuvan höttöpilviin. Verbaalista kompostia.

Haastattelun hauskin kohta oli Villen vetäytyminen Suomen energiapolitiikassa muiden puolueiden taakse. Loistava tai oikeastaan todella vastuuton ja raukkamainen luistaminen oman pieleen menneen politiikan vastuusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Janne Suuronen

Ylen toimittajille on kyllä tällä kertaa pakko antaa täysi tunnustus. Kotiläksyt olivat tehty ja hyvin.

Toivat myös esiin, kuinka vaikkapa Vihreiden mainostamien uusiutuvien energiatuottomuotojen työpaikkoja on tullut Suomeen vain muutamia tuhansia kappaleita. Ja toimittajat olivat jopa ottaneet selville, ettei alalla toimivilla yrityksillä ole haluja laajentua ulkomaille. Ville Niinistölle ei jäänyt tilaa päästellä suustaan valeita.

Vihreiden talouspoliittisten ajatusten täysi kuplamaisuus, Suomelle jopa tuhoisa vaikutus, tuli haastattelussa hyvin esille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muistan tuon joka vaalien alla nousevan taajuusmuuntaja keskustelun useiden vaalien ajoilta. Tarja Gronberg lupasi joskus, että ruokohelpi tuo Suomeen 22000 työpaikkaa, mutta ei vain ole näkynyt ainuttakaan, jos ei ota huomioon Vapon soilla koeluontoisesti tuotettua ruokohelpeä, joka jouduttiin kompostoimaan vailla taloudellista käyttöä.

Janne Suuronen

Ja Linkedistä saattaa löytyä vihjettä, miksi tunnen taajuusmuuttaja-alaa ja sen historiaa suht hyvin. (Terveisiä vaan entisille duunikavereille, jos joku sattuu tämän lukemaan)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tosin Vapolle maksettiin maataloustukia tästä "ruuantuotannosta", joka onneksi on lopetettu.

Pekka Iiskonmaki

Saksan alkoholilain kopiointi Suomeen toisi oikeasti ne 50.000 uutta työpaikkaa.

Janne Suuronen

Niinistön kunniaksi sentään on todettava, ettei hän tällä kertää mainostanut pelisektoria Suomen uudeksi pelastajaksi. Sitä Vihreiden aiemmin kovin mieluusti käyttämää esimerkkiä.

Mutta Niinistön haaveilemasta Cleantech-alasta noin muuten tässä lisäesimerkki:

Cleantech Invest Oyj
Tilinpäätöstiedote 30.3.2015 klo 09:15
Cleantech Invest Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2014

Swap.com
Henkilöstö keskimäärin 38

Nuuka Solutions Oy
Henkilöstö keskimäärin 6

Savo-Solar Oy
Henkilöstö keskimäärin 24

Aurelia Turbines Oy
Henkilöstö vuoden lopussa 3

Enersize Oy
Henkilöstö keskimäärin 3

Lumeron Oy
Henkilöstö keskimäärin 1

Metgen Oy
Henkilöstö keskimäärin 14

Nocart Oy
Henkilöstö keskimäärin 5

One1 Oy
Henkilöstö keskimäärin 5

Oricane
Henkilöstö keskimäärin 2

Sansox Oy
Henkilöstö keskimäärin

Sofi Filtration Oy sai Tekesiltä yhden miljoonan euron rahoitukse
Henkilöstö keskimäärin 4

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/pika/...

Ehkä on syytä varmuuden vuoksi huomauttaa allekirjoittaneen omistavan tätä yritystä, mutta tämän päivän jälkeen entistä vähemmän. Toivotaan, että jostain noista tulee jotain, vaikka esim. ensin mainittu toimii pääasiassa USAssa. Mutten Suomen tulevaisuutta Cleantech-alan varaan laskisi, vaan pitäisin nykyisistä jäljellä olevista perinteisempien alojen työpaikoista kynsin ja hampain kiinni.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Niitä jotka kenties vilpittömästi yrittävät ei ehkä pitäisi teilata, mutta tässä pari minua oudoksuttanutta esimerkkiä:

Kun Cleantech Invest jokin aika sitten listautui ja teki osakeannin, ei sillä näyttänyt olevan lainkaan tulolähteitä ja tulovirtaa. Sijoittaako joku rahaa sellaiseen?

Savo Solarilla saattaa olla ihan hyvä liikeidea (tietyn tyyppiset aurinkopaneelit) mutta sen kertoessa listautumisannistaan ilmeni yht'äkkiä että yritys on yrityssaneerauksessa. Sellaiseenko sijoittaa!

Miten mahtaa cleantech-mielessä olla Outotec? (Onpahan kuitenkin omistajana yksi maailman rikkaimmista, Poju.)

Mutta kuka keksii mitä cleantechiä on YIT-yhtiössä? Sellaiseksi se tietääkseni luokitellaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Epäilet konservatiivipuolueiden yhdessä estävän Suomen kehittymisen. Olet luultavasti oikeassa. Tulevaisuuteen katsovia puolueita on vain yksi ja yksin on vaikea parantaa maailmaa.

Janne Suuronen

Oliko kirjoituksessani jokin virhe ?

Tapani Lahnakoski

Erinomainen ja nopea vastine Villen haastatteluun, kiitos!

Kyllä toimittajat olivat harvinaisen paljon töitä tehneet, mutta joitain kohtia meni läpi.

Aika monta röhönaurua tuli haastattelun aikana.

Cleantech on täyttä kusetusta ja sen kytkeminen ilmaston pelastamiseen vielä suurempaa. Vihreät perustelevat hinkuaan suomalaisten, maapallon pohjoisimman kansan, esimerkkimäisen toiminnan kustannusten ilmaston pelastamiseksi tulevan jonkin mystisen cleantechin kautta takaisin. Ikään kuin tätä cleantechia ei voisi harrastaa ilman tätä esimerkillistä toimintaa, jota Suomea seuraten takuuvarmasti ei yksikään maa tulisi noudattamaan.

Vaconin esimerkki on tosiloistava. Se taidettiin perustaa jo 25 v sitten, kun olen ollut siihen yhteistyössä jo 90-luvun alussa. Hyvä firma, mutta mikä siitä on tehnyt cleantech-yrityksen? No se, että tuulivoimalat käyttävät taajuusmuuttajia syöttäessään tehoa verkkoon. Myllyjen generaatoreita ei millään pystytä tahdistamaan verkkotaajuuteen, se on tehtävä elektronisesti.

Toinen syy em. yrityksen kuulumiseen tähän klusteriin on, että se takaa varmat valtion tukiaiset toiminnalleen.

Onhan näitä esimerkkejä. Yksi on professori Lovion hehkuttama ENSTO, joka kuulemma on toimittanut jopa 10 M€:n arvosta sähköautojen lataustolppia vientiin. Kohta tämän julistuksen jälkeen alkoi ENSTO:llakin YT:eet ja firma ilmoitti uusista investoinneistaan Viroon, joiden suuruuus oli, kas kummaa 10 M€. Muita esimerkkejä hän tähän propagandaesitykseensä ei keksinytkään.

Näitä tähän klusteriin kuuluvia firmoja voi itse kukin kaivella ja miettiä, että millä tavalla ne liittyvät ilmastonmuutoksen torjuntaan, jolla niiden tukiaiset ja myös tuulimyllytuet perustellaan.

Pehmeet touhuu, sanois liitto-orava Salme Pasi ja niin sanon minäkin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja vaaliohjelmassa luvataan 200 000 uutta työpaikkaa...

Siis millä lihaksilla?

Janne Suuronen

Voisiko ehkä paperiteollisuuden ja konepajatkin brändätä cleantechiksi ?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä vaan Jukka.

Vihreiden käyttämällä promokalvolla s. 35 on tehty juuri niin:
http://www.slideshare.net/cleantechfinland/hanken-...

Tapani Lahnakoski

Jokafirmasta löytyy joku nurkka, millä tähän klusteriin pääsee. Ympäristöministeriön vihreät naiset auttavat mielellään etsimään keinon, millä sinne pääsee. Minäkin voin auttaa. Kierrätyspaperia vessoihin ja kahvinsuodattimiin. Sillä selvä, tukiaisia tulee.

Tapani Lahnakoski

Älä aliarvioi vihreiden marssilaisten lihaksia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Viime vaalien alla Demarit lupasivat 100 000 työpaikkaa. Luku toteutui, mutta etumerkki osoittautui miinukseksi. Jos Vihreät pääsisivät toteuttamaan reseptejään, samalla tavalla kävisi tälläkin kertaa.

Olavi A Honka

Äänestämällä vihreitä ei taida maailma pelastua?

Kyllä oli puheenjohtajalla suu messingillä kun lateli "faktoja", ihan totaalista puhdasta suunsoittoa, hävetti kuunnella. Tällaisiako ovat sitten meidän päättäjät!!!???!!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kannattaa varmaan huomata, että cleantech on ihan oikean teollisuuden lanseeraama sektorikoodi tuotannolle, jossa pyritään vähentämään energian, raaka-aineiden ja ympäristön kulutusta perinteisiin metodeihin nähden.

Cleantech ei ole vihreiden keksintöä. Puolue vain haluaa tukea kasvavaa teollisuudensektoria, joka parantaa maailmaa toisin kuin turpeenpoltto.

Jos suomalaisten korkea koulutustaso halutaan hyödyntää, niin se kannattaa suunnata uusiin teknologioihin. Ville oli yllättävän hyvä haastattelussa. Ymmärrän hyvin ahdistuksenne.

Tapani Lahnakoski

Pääsääntöisesti täyttä potaskaa ja tukiasten haalintaa. Miten esim. vanha Woikoski ilmoittamallaan, hiilidioksidin talteenotollaan parantaa maailmaa ja ilmastoa?

Mistä lie kaasunsa ottaa "talteen", mutta pulloissa myy sen teollisuudelle ja kasvihuoneviljelijöille, mihinkään talteen se ei jää.

Savukaasujen suodattimia joku firma tekee. Se on oikeaa cleantechiä, ei kuitenkaan liity mitenkään ilmastonmuutoksen torjuntaan, millä vihreät perustelevat tämän klusterin kompensoivan tuulimyllytukiaisemme ja monen muun vastaavan kustannuksen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Ville oli yllättävän hyvä haastattelussa."

Siinä tuli puoluetoverin reilu epäluottamuksen ilmaisu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Börje turpeenpolttohan vähentää kokoajan metaanipäästöjä.

Tero Leppä

Vihreät tosiaan osaavat hyödyntää puhdasta tekniikkaa. Entinen vihreiden ministeri Hautala siivoutti asuntonsa ja maksoi pimeästi työntekijälle.

Siinä meni ministerin paikka. Mutta ei edelläänkään huomaa tehneensä mitään väärää. Kysehän oli ja on maan tavasta.

Tapani Lahnakoski

Pientähän tämä kuitenkin oli pekkarointiin verrattuna, joka sekin on maan tapa tai ainakin kepun.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jarrumiesten vinkumista on surkea kuunnella kun aika menee kuitenkin vain eteenpäin. Cleantech ja uudet energialähteet tulevat käyttöön joka tapauksessa. On suomalaisten oma päätös jättäydytäänkö kehityksen kelkasta vielä nykyistä enemmän.

Suuronenkin alkaa toteuttaa vanhaa totuutta. Voit olla 100% varma, että maailma muuttuu tasan päinvastaiseen suuntaan kuin KD esittää.

Janne Suuronen

Toistan kysymykseni: Oliko aloituksessani jotain väärin ?
Ja lisään vielä, että onko Cleantech Investin sijoitusyhtiön työpaikkojen määrän kertovassa kommentissani jotain vikaa ?

Ville Niinistö se vaan liputtaa uusia työpaikkoja alalle, joka useimmiten onkin jo vanha ja mistä siitäkin on paremminkin lähtenyt kuin tullut uusia työpaikkoja. "50 000" uutta työpaikkaa vihreiden retorisissa pilvilinnoissa.

Ja kun noin menit luomaan mielikuvaa takaperoisesta KD:stä, niin taidankin olla tosi cleatechin pioneeri. Nimittän taajuusmuuttajien lisäksi aikoinaan 1980-luvullla olin töissä 1800-luvulla perustetussa Suomen Hiilihappoteollisuus Oy:ssä, joka yllä mainitun Woikosken tavoin ja kilpailijana keräsi hiilidioksit talteen teollisuudesta (Alkon koskenkorvan tehtaan käymissäiliöistä ja Nesteen Sköldvikissä). Eipä ole sitäkään cleantech-yritystä enää olemassa. Edellisten lisäksi on itse tullut vapaaehtoisesti omista varoista satsattua cleantech-alan startup-yrityksiin rahaston kautta. Toisin kuin Vihreä puolue, joka haluaa käyttää tällaiseen toimintaan muiden varoja.

Että se siitä Börjen yrityksestä luoda mielikuvaa vanhoillisesta KD:stä, kun ei suostu ostamaan Niinistön "50 000" uutta työpaikkaa vanhan lisäkuormitusta saavan teollisuuden tilalle.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ei tilalle vaan rinnalle.
Aurinko- ja tuuli ei toimi ilman vanhaa sähköinfraa säätönä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Cleantech on nykyisin nopeimmin kasvava vientipainotteinen toimiala noin 30 miljardin liikevaihdolla. Teollisuuden oma ennuste on 50 miljardin vaihto vuoteen 2020 mennessä. Teollisuuden oma ennuste on 40.000 lisätöpaikkaa.
http://www.yrittajat.fi/fi-fi/uutisarkisto/a/uutis...

Nämä kasvuluvut eivät siis ole Vihreiden ja Ville Niinistön keksimiä. Jos haluaa välttämättä kirjoittaa halveksuntablogeja, niin kannattaa perehtyä edes perusasioihin.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #31

Antamastasi lähteestä:
"Cleantech-liiketoiminnan tuplaantuminen luo Suomeen yli 40 000 uutta työpaikkaa"

Jep jep. Siis lisää vanhan olemassa olevan liiketoiminnan brändäämistä.

Samaan aikaan vanhan teollisuuden menettäessä työpaikkoja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #35

Jos yksi firma tekee laskussa olevaa perinneteollisuutta ja kasvussa olevaa cleantechiä, niin työpaikat lähtevät auringonlaskun biskeksestä ja lisääntyvät uusissa tuotteissa. Mikä tässä on kummallista?

Miksi pitää urputtaa siitä, että uudet työt tuppaavat syntymään uusiin liiketoimintoihin. Jos ne siis sattuvat olemaan cleantechiä. Onko puhtaampi tuotanto jotenkin ikävää? Onko sen ongelmana vain se, että Vihreät suosivat tuota toimialaa?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Nöyrällä ja uteliaalla mielellä kannattaisi vilkaista myös omaan historiaan? Suomessakin oli vielä puoli vuosisataa sitten omavaraisia elämäntapoja, lähinnä maaseudulla. Ne kaikki tuhottiin kauppaelinkeinon, teollisuuden ja kulutuskulttuurin tieltä. Omavaraiskulttuurissa olisi (voinut olla) periaatteellisesti hyviä ituja, joita kehittäen maailma olisi tasapainoisempi ja nykyiselle cleantech-pöyhkeilylle olisi vähemmän tarvetta.

Sähkön pientuotanto on tällainen itu, jota vihreätkin yrittävät ajaa ainakin puheissaan. Sen sijaan tuulivoima(tuki) karkasi kansan käsistä. Lapissa monet kyläyhteisöt ovat rakentaneet talkoilla valokuituun perustuvan laajakaistan. Ja tähän tyyliin. Kuubassa mm. kattoviljely on yleistä, jossain ekologisuus-indeksissä Kuuba oli maailman huipulla.

Miksi Anne Bland luopui eduskuntaehdokkuudesta?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niinistö väitti myös kohdassa 30:15, että Ukraina ei olisi saanut Westinghouselta polttoainetta. Väite ei pidä paikkaansa.
http://www.world-nuclear-news.org/NP-Westinghouse-...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kaikkihan sen nykyisin tietää, että Vihreet puolueena on lähinnä vitsi ja se vihreys ilmenee pelkkänä kateutena.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jannelle vihreät näyttävät olevan jonkinlainen päähänpinttymä. KD ja vihreät eivät juurikaan kilpaile samoista äänestäjistä, joten vähän turhaa työtä tuo vihreiden mollaaminen.

Mutta mennään sen celantechin puoleen. Suomessa on yli 600.000 sähkölämmitteistä omakotitaloa. Annetaan niille 20% avustus energiainvestointeihin jossa siirtyvät maanlämpöön. jos 5-10% tarttuu tarjoukseen tarkoittaisi tuo 30.000-60.000 maalämpöurakkaa. 20% avustus tarkoittaisi sitä, että sama summa saataisiin takaisin pelkästään alvin muodossa. Ja koska energiainvestointien yhteydessä kannattaa tehdä vähän muitakin korjauksia olisi tulopuoli isompikin. Vaikka itse laiteet olisivat pääosin muualta, olisi työ kotimaista ja tämäkin toisi verotuloja ja työttömyys vähenisi.

Siirrytään sitten energian tuotantoon. Tuetaan suurin piirtein samalla suhteella vesivoimaloidemme turbiinien uudistamista, jolloin voimaloiden teho kasvaa. Näidenkin puitteissa syntyisi kohtalaisesti työtä.

Molemmat parantaisivat energiatasettamme ja vähentäisivät tuontia ulkomailta. Tähän vielä muutama biokaasua tai metsähaketta käyttävä pienvoimala, ja taas mennään eteenpäin.

Sen jälkeen siirtyisimme pienten ja keskisuurten yritysten tukemiseen tapauksissa joissa niiden toimiala on cleantech. Esimerkiksi tuotekehittelyyn ja referenssilaitoksiin sijoittaminen olisi oikeasti tarpeen.

Joidenkin tietojen mukaan Suomessa on noin 2000 clenatech-yritystä. Ne toimivat maailmanlaajuisesti kasvavilla markkinoilla, miksi sitten emme panosta niihin?

Eihän se tietysti käy koska vihreät, ja eihän se käy koska taantuvat alat ovat meille tärkeitä... Täytyy myöntää, että aina en vain ymmärrä näitä US:n blogikirjoittajia ja kommentoijia. Kuinka pahasti ovatkaan valmiita ampumaan omaan jalkaansa jotta vihreitä ärsyttäisi.

Janne Suuronen

Ad hominem aloitus ja ad hominem lopetus. Loistava kommentti. Välissä joitain epämääräisiä lukuja.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Hyvä Janne Suuronen. Kirjoitan näin jälkikäteen, että uudessa juuri blogisi aikaan kirjoitetussa kirjassani "Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset" (Auditorium 2015) on vajaalla sadalla sivulla analysoitu tätä murheellista vihreää "satumaisen hienoa" ja "Suomen talouden pelastavaa kompostointia, biotaloutta ja Cleantechniä". Punavihreä lehdistö ei ole ollut kovin innostunut kirjastani.

Jouni Peltoniemi

Cleantechillä on mahdollista saavuttaa Suomelle paljon enemmänkin kuin vain 50 000 oikeasti uutta työpaikkaa satumaisin voitoin, jos vain vihreiden jarruttelusta päästäisiin irti.

Toimituksen poiminnat