JanneSuuronen

Arkipäivän monikultturismia

Monikulttuurillinen (miten lie määritelläänkin) on monen Suomalaisen tavoitteissa. Sitä oikein on lähdetty puolustamaan mielenosoituksiin.

Mutta mitä tämä tarkoittaa ihmisten arkielämässä ?

 

Esimerkki 5:

MTV3 uutisoi eräästä arkipäivän monikulttuurillisuuden tuomasta tapahtumasta. Aikuiset ihmiset uhkailivat 8- ja 10-vuotiata tyttöjä, pahoinpitelivät toisen mm. lyömällä tytön pään pöytään ja suhtautuivat sukupuolisiveellisyyttä halveksien uhrin naispuoleiseen vanhempaan. Arabikulttuuria hieman tuntien, aikuiset eivät varmaankaan käyttäytyneet hirvittävästi oman kulttuurinsa tavallisista tavoista poiketen. Onhan lupa ja vähän ihannoituakin ojentaa myös naapurien lapsia, jos nämä käyttäytyvät huonosti. Eikä lasten pahoinpitely edes ole kiellettyä läheskään kaikissa maailman valtioissa.

Linkki uutiseen tästä.

Kannattaa pohtia, millaiset otsikot rasismista sekä media, että punavihreät poliitikot olisvat tehneet, mikäli pahoinpitelyn roolit olisivat olleet päinvastoin. Nyt siis asiasta uutisoitiin vasta tuomioiden jälkeen, eikä heti tuoreeltaan tapahtuneen tai siitä rikosilmoituksen tekemisen jälkeen.

Kuten haluamme ehkäistä rasismia, niin kuinka kykenemme ehkäisemään tällaisia tapahtumia ? Kulttuurillisten tapojen yhteentörmäyksiä.

 

Esimerkki 6:

"mitä tuijotat"

Kolme kantasuomalaista miestä ja Afrikasta kotoisin oleva maahanmuuttaja kävelivät kadulla vastakkain. "Mitä tuijotat" oli maahanmuuttajan ensimmäinen kommentti, vastausta odottamatta yllättäen tönäisi rinnasta kantasuomalaisen maahan ja alkoi potkimaan sekä hakkaamaan uhria.

Uhrin kaksi kaveria yritti repiä pahoinpitelijää irti, mutta hetkessä paikalle juoksi neljä Afrikkalaistaustaista maahanmuuttajaa lisää. "Mistä lie pöllähtivät" oli erään paikalla olijan kommentti.

Lisäksi hieman myöhemmin thainyrkkeilyä harrastanut suomalainen ohikulkija totesi Afrikkalaisten olleen niin täpinöissään, siis oletettavasti tunteidensa varassa, että häneltäkin paikalle tultuaan, ennenkuin ehti puolustautua, murettiin käsi ja lyötiin naamaan niin, että joutui pilliruokintaan. Ei siis mikään yhden yksittäisen maahanmuuttajan sekoaminen. Lähde 1, lähde 2.

Kaksi havaintoa tapahtumasta.

Havainto 1. Monikulttuurillisen yhteiskunnan seurauksia. Osa täysin toisenlaisista lähtökohdista tulleista maahanmuuttajista tai heidän jälkeläisistään eivät ole kyenneet jättämään entistä kulttuuriaan taakseen. Onhan ohikulkijoiden päälle ryntääminen ja pahoinpiteleminen kaikkialla tietysti kiellettyä, mutta...hienosti ilmaistuna, Suomen kadut ovat olleet yksi maailman turvallisimmista paikoista, eivätkä vaikkapa Afrikan tai Latinalaisen Amerikan tavoin turvattomia paikkoja. Eikä oman kulttuuritaustan taakse jättämiseen Suomen monikulttuurillisuusinnossa rohkaistakaan, vaikka tietysti Suomen lakia kehoitetaan aina noudattamaan.

Havainto 2. Suomessa on rasimia. Viestiä toitotetaan oikealta ja viestiä toitotetaan vasemmalta. Viestiä toitotetaan ylhäältä ja viestiä toitoteaan alhaalta. Harvat vastakkaista käsitystä omaavat asiasta julkisesti ulos tulleet maahanmuuttajat nollataan lauseella: "Se että joku ei ole kokenut rasismia ei tarkoita, etteikö sitä olisi". Rasiminvastainen ilmapiirimme saattaa poikia ylilyöntejä. Emme tiedä tapauksen viiden Afrikkalaisperäisen maahanmuuttajan motiiveja teolleen, mutta kyllä "Suomessa on rasistinen ilmapiiri ja sitä vastaan tulee taistella"-henkisyys saatetaan joskus ymmärtää väärin. Ja se saattaa yllyttää ihmisiä jopa kuvatun tapaisiin ääritekoihin.

Tapaukseen on myös saattanut vaikuttaa tekijöiden rasistinen ajattelu valkoihoisia kantasuomalaisia kohtaan. Sitäkin nimittäin on.

Vastakkaisessa tapauksessa ensimmäiseksi pahoinpitelijöiden motiiviksi epäiltäisiin rasismia; Päivi Lipponen ja Kimmo Kiljunen olisivat jo vetämässä rasiminvastaisia marssisaappaita jalkoihinsa.

 

Esimerkki 7:

Ruokalajien monipuolistuminen mainitaan usein monikulttuurillisen yhteiskunnan hyvinä puolina (paljon muuta hyvien puolien listalta ei löydykään, mutta ei tässä nyt mennä siihen). Viime viikonloppuna Helsingissä vietettiin ravintolapäivää. Tarjolla oli monen moista maistettavaa. Mutta ainakin yhtä ruokakulttuuria jäi uupumaan. Asenneongelmia joissain kulttuureissa ?

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu vajaat 800 Hindiä äidinkielenään puhuvaa työikäistä ihmistä. Intialaisia ravintoloita Suomessa on satoja ja äidinkielekseen Hindin ilmoittaneita yrittäjiä on melkein sata.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu reilut 1500 Nepalia äidinkielenään puhuvaa työikäistä ihmistä. Nepalilaisia ravintoloita Suomessa on satoja ja äidinkielekseen Nepalin ilmoittaneita yrittäjiä on reilut 30.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu vajaat 4500 Kiinaa äidinkielenään puhuvaa työikäistä ihmistä. Kiinalaisia ravintoloita Suomessa on satoja, jopa tuhansia, ja äidinkielekseen Kiinan ilmoittaneita yrittäjiä on 650. Työttömiä Kiinalaisia on Suomessa vain joitain satoja.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu vähän päälle 4000 Somalia äidinkielenään puhuvaa työikäistä ihmistä. Somalialaisia ravintoloita Suomessa ei ole ja äidinkielekseen Somalin ilmoittaneita yrittäjiä on reilut 30. Yli puolet somalinkielistä on työttöminä. Yhteiskunnalta rahoituksensa saavia somalialaisia yhdistyksiä löytyy satoja.

Abdirahim Husu Hussein suuttui  minulle täydellisesti, kun tiedustelin häneltä syytä, miksei Suomesta löydy Somali-ravintoloita ? Katkaisi keskusteluyhteyden, ilmeisesti kun kyseessä oli Somaleille vaikea kulttuurillinen asia. Mitä tästä pitäisi ajatella monikulttuurillisuuden kontekstissä...millä ehdoilla monikulttuurillinen yhteiskunta luo ja sallii yhteiskunnallisia vapaamatkustajia ? Monikulttuurillisuuden nimissä sallittua, ehkäpä P

Eikö nimenomaan omaan ruokakulttuuriin pohjautuva yrittäminen ole toiminut muidenkin maahanmuuttajien kohdalla matalana itsensä työllistämisen kynnyksenä ? Kun kerran meille uskotellaan, että valtaväestön rasismi on eräs tärkeimmistä maahanmuuttajien työttömyyden syistä.

 

En kyllä odota puheenvuorooni järkeviä kommentteja. Luvassa ollee joko hiljaisuutta tahi moiteryöppyä enemmän tai vähemmän suoraan rasistiksi nimitellen. Silti suomalaiset, sekä yksilöinä että yhteiskuntana, kohtaavat joka ikinen päivä näitäkin puheenvuorossa mainittuja monikulttuurillisessa yhteiskunnassa ratkaistavia ongelmia. Ongelmia, joiden kohdalla monikulttuurillisen yhteiskunnan puolestapuhujat osoittavat olevansa selkärangattomia raukkoja. Jättävät aatteensa ongelmat muiden hoidettaviksi ja maksettaviksi.

Olithan sinäkin rasimia (Olli Immosta) vastustavassa ihkussa miekkarissa mukana ? Olit sitten median puusilmäinen toimittaja tai vain hyviä aatteita kannattava tavis.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nojaa, miten sen nyt ottaisi. Esimerkkitapauksesi 5 ja 6 ovat sellaisia, että suomalaistenkin parhaimmisto kunnostautuu niissä, joten kulttuurisidonnaisia et niistä saa tekemälläkään.

Janne Suuronen

Otan tapauksen 5 vakavasti sen vuoksi, kun uutisissa ja blogeissa on monesti rivien välistä Suomalaisia väheksyen nähty vieraiden kulttuurien ihannointia: Kuinka kasvattavat lapsia, auttavat muita ja vaikkapa kunnioittavat vanhuksia ja mistä meidän tulisi ottaa mallia. Ihan kuten samat tavat eivät kuuluisi suomalaistenkin tapoihin.

Esimerkkiuutisia löytyisi tusinoittain niistäkin tapauksista, joissa maahanmuuttajien toimesta on ryöstetty ja pahoinpidelty vanhuksia ja nuorempia liikuntavammaisia. Nämä esimerkkien esille nostamisen tarkoitus on siis muistuttaa monikulttuurillisuuden ihannoinnin kääntöpuolia; niitä, mistä kovin mieluusti vaietaan kokonaan tai ainakin asioita tuodaan pehmitetysti esiin.

Minä otan tapauksen 6 rasistisena tekona, kuten se otettaisiin päinvastaisessakin tapauksessa. Tässä jopa on enemmän perusteita, kuin monessa köykäisemmässä kohuotsikoita nostattaneissa "rasismi" motiivina jutussa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Vaan kun näillä tapauksilla ei ole minkään valtakunnan tekemistä monikulttuurisuuden kanssa, kumpaankaan suuntaan. Minulle on ihan OK keskustella maahanmuuttajien rikostilastoista, tai jopa yksittäisistä tapauksista.

Siinä vaiheessa kun aletaan esittää jokin tapaus esimerkkinä kulttuurista, ei saada aikaan muuta kuin pari pykälää syvemmät poterot. Olisi helkkarin kiva, jos jossain vaiheessa pystyttäisiin vaikka asiallisesti käsittelemään maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, sen sijaan että ilmatilaa hallitsee toiselta puolelta tuollaiset "öhhöh, vieraiden lasten hakkaaminen ja satunnaiset pahoinpitelyt kuuluu niiden mamujen kulttuuriin" -aivopierut, ja toiselta puolelta se porukka, joka ilmaantuu paikalle ulvomaan yksittäistapausta ja rasismia vaikka mitä tapahtuisi.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #11

Tommi Solakivi, monikultturismi tarkoittaa mm. sitä, että Suomeen pyritään aktiivisesti tuomaan lisää maahanmuuttajia mahdollisimman erilaisista ja ongelmallisista kulttuureista.

Kumpaakaan esimerkkitapausta ei olisi ikinä tapahtunut, mikäli Suomessa ei olisi noudatettu jo neljännesvuosisadan ajan monikultturismi-ideologiaa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Jos tavallinen kantasuomalainen isä kävisi kymmenvuotiaan naapurintytön kimppuun ja näyttäisi tämän äidille penistään, niin kyseessä olisi jokseenkin täydellinen sosiaalitapaus ja psykopaatti, en ole ikinä missään kuullut tällaisesta. Kuitenkin jo nykyisestä Suomen arabipopulaatiosta löytyy tällainen joka on omassa kulttuurikontekstissaan ihan normaali. Kyse onkin siitä, että nämä toimivat tavalla jolla ovat oppineet omassa kulttuurissaan toimimaan. Väkivalta, vahvemman oikeus, perheen ja suvun tiukka yhteys ja kunnian säilyttäminen ovat niitä joilla mennään.

Meillä on totuttu ratkomaan asioita puhumalla ja pyytämään viranomaisia apuun, nykyään liiankin herkästi. Kaikenmoinen omankäden oikeus on kielletty. Nyt kun vierekkäin asuu kaksi näin eri tavalla ajattelevaa, niin yhteentörmäyshän siinä tulee.

Asiaa ei edesauta se, että nämä eivät koe saamaansa tuomiota yhtään minään ja tulkitsevat sen niin, että omaa käytöstä voi jatkaa samaan malliin.

Jannen listaamat tapaukset ovat mitä suurimmassa määrin kulttuurisidonnaisia. Kyse on myös siitä, että siinä missä meistä suomalaisista ehkä 10% ratkoisi asiat noiden arabien ja Turun mustaihoisten tapaan niin heistä itsestään ehkä 90% tekisi näin.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Muistikuvani mukaan jossain oli mainittu ongelmaksi yritysten perustamisessa Islamin kielto lainan korkoihin.Samassa yhteydessä olisi ollut puhetta firmoista jotka kiertää tätä systeemiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuo lainan korkokaan ei koske kyllä kaikkia islamuskoisia. Mielestäni vain hartaita uskovaisia.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo
Reino Jalas

"Nepalilaisia ravintoloita Suomessa on satoja"

Tuota yllä olevaa lukumäärän tietoa hiukan kummastelin. En ole nähnyt ainoatakaan nepalilaista ravintolaa missään.

Muilta osin esittämäsi asiat vaikuttavat hyvin todenperäisiltä, ja myös lähdelinkki kuhunkin uutiseen on kerrottuna.

---
Jostakin syystä juuri somalit tuntuvat olevan hyvin monessa länsimaassa, kaikkein hankalimmin kotiutettava ryhmä, USA:ta myöten.

Kun syitä aletaan etsiä ja pohtia, nousee yhtenä myös maapallon eri alueiden, Aasia, Afrikka, USA/Eurooppa älykkyysosamäärien lukemat esille.

Kaikkein älykkäimpiä eivät suinkaan ole eurooppalaiset vaan aasialaiset. Koska Afrikka pärjää tässä vertailussa heikoimmin, on se eräiden mielestä peruste pitää koko tutkimusta rasisteisena ja sitä kautta pätemättömänä.

Janne Suuronen

Fonecta-haku antoi yksistään Helsinkiin 36 osumaa:
http://www.fonecta.fi/haku/nepalilaiset+ravintolat...

Voi tosiaan olla, että sata on lähempänä oikeaa lukua, kuin useita satoja. Ja kuten itsekin totesit, niin ei muuta itse asiaa mitenkään.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ei ole olemasa mitään tutkittua faktaa eri kansanryhmien älykkyydestä. Tatun tekelehän ammuttiin alas tiedeyhteisöissä.

Janne Suuronen

Toivoisin, että pysyttäisiin puheenvuoron aihepiirissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Liekö sitten älyllä mitään merkitystä, kun kerrotaan tohtorin tutkintoja olevan eniten juutalaisilla ja toiseksi eniten saksalaisilla, varmaankin tilastoharhaa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Itse asiassa on. Yhdysvalloissa ihmiset tilastoidaan etnisesti ja mustat saavat SAT-testeissä säännönmukaisesti paljon heikompia tuloksia kuin valkoiset ja itäaasialaiset.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #28

Eiköhän tuo mittaa lähinnä väestöryhmien erilaista sosiaalista taustaa ja sitä kautta saamansa koulutuksen tasoa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #38

Miten matematiikan, kielen ja kuviopäättelyn osaaminen olisi sosiaalisen taustan mittaamista? Hyvin moni itäaasialainen on USA:han tullessaan ollut rutiköyhä, mutta lapsensa menestyvät hyvin koulussa. Eikä latinoidenkaan pärjääminen ole kovin heikkoa sekään.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #41

Nuo kaikki ovat kulttuurisidonnaisia.kuvioita voi aian tulkita monella tavalla.

Kielessä sanojen merkitys vaihtelee kulttuurin mukaan, erityisesti abstraktiot on vaikeaa ymmärtää samalla tavalla vaikka kieli olisi yhteinen

Kun olin mukana projekteissa , niin mukana saattoi olla kymmenen erilaista kuttuuria.Vaikka puhuimme kaikki engantia niin eivät termit merkinneet kaikille samaa asiaa.Niinpä suurin osa ajasta kuluis iihen, että yritimme löytää tärkeille sanoille yhteisen merkityksen

Tai monet kielet ovat kattilakieliä eikä niihin ole kehittynyt yhteisesti ymmärrettyä termistöä esim lakiasioihin, talouden asioihin tai matematiikkaan

Niinpä esim Baltiassa kilei muuttui venäjäksi, kun asiat menivät vaikeiksi

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #41

Koska sosiaalinen tausta korreloi vahvasti sen kanssa, paljonko on mahdollisuutta käydä koulussa ja kuinka hyviä nuo koulut ovat. Tuleehan siitä eroa, jos mustien keskuudessa on paljon käyhyyskierteessä sinnitteleviä orjien jälkeläisiä ja itäaasialaiset ovat työn perässä muuttaneita.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #43

Mustien koulunkäyntiä on tuettu voimakkaasti, paljon enemmän kuin valkoisten, itäaasialaisten tai latinoiden. Itäaasialaisia on tullut monista syistä, mutta ei mitenkään erityisesti asiantuntijatehtäviin. Orjuus loppui jo 150 vuotta sitten ja sen jälkeen Yhdysvaltioihin on tullut suuria määriä pohjoismaalaisia, puolalaisia, venäläisiä, italialaisia jne ja kaikki ovat sulautuneet amerikkalaisiksi eivätkä enää erotu omina ryhminään kuin vain kenties sukujen perinnejuhlissa.

Älykkyystutkimuksella on pitkä ja vertailukelpoinen historia. Suomen puolustusvoimat on testannut varusmiesten henkistä kyvykkyyttä vuodesta 1954 alkaen. Näissä testeissä ovat koulutetut pärjänneet paremmin kuin kouluttamattomat, mutta sekin on todettu, että kyvykkäämpi on keskimäärin koulutetumpi. Tosin meistä jokainen tuntenee ihan riittävästi sellaisia jotka on noissa armeijan testeissä kyvykkääksi todettu vaikka koulutusta ei paljon olisikaan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #44

Orjuus lakkautettiin kyllä, mutta virallisen rotuerottelun loppumisesta ei kovin kauaa ole.

"kyvykkäämpi on keskimäärin koulutetumpi" -> siis paremmat tulokset älykkyystesteissä saa kouluja käymällä.

Lisäksi intin palikkatesteissä monet fuskaavat koska haluavat välttää aliupseerikoulun. Näin ainakin minun palvelusaikana.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #45

Olen asunut Yhdysvalloissa ja tiedän aika paljon sikäläisestä tilanteesta. Yksi suuri ongelma on mustien lasten kasvaminen isättöminä ja mustien tyttöjen tuleminen raskaaksi hyvin nuorena. Jos musta haluaa keskiluokkaistua, niin hänen esteenään ovat etupäässä toiset mustat jotka arvostelevat tuota.

Älykkyystesteissä ei saa parempia tuloksia kouluja käymällä vaan älykkäämpi on käynyt enemmän kouluja. Noin keskimäärin.

Tuo on tiedossa, että moni P-kokeissa fuskasi, mutta älykkyystestien ja P-kokeen tulosten korrelaatio on todella voimakas.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #44

Moni armeijaa käymätön on huippu, ei armeija kyvykkyyttä takaa.

Armeija arvostaa aivan muita asioita, tärkeintä on auktoriteetin kunnioittaminen ja ohjeiden sokea totteleminen

Ajatteleminen ei kuulu armeijaan

Pekka Heliste

Uutistan valossa voi vain sanoa, että afrikkalaiset oli kotoutettu hyvin

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/suomi-on-lans...

Kari Ahveninen

Mielenkiintoista. Viro, Latvia ja Liettua jotka ovat EU:ssa eivät ole länsimaita? Irlannissakin tapetaan ihmisiä enemmän, eikö sekään ole länsimainen maa?

Onpa taas Pekalla usko kohdallaan kun uskoo tuollaiseen Kalevan esittämään erittäin tarkoitushakuiseen otsikointiin joka ei pidä miltään kohtaa paikkaansa.
Ei ihme ettei Kalevan toimittaja ole antanut mitään linkkiä tilastoon, saati sitten siteerannut sitä millään tavalla. Sehän olisi pilannut hyvän "uutisen"...

Tuo lähinnä kuvastaa Kalevan toimituksen tasoa, paskaa joka tasolla. Ja joka siihen uskoo on ihan Helistemässä...

Pekka Heliste

Tuossa EU viralista tietoa, Suomi on Baltian jälkeen väkivaltaisin EU-maa

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Homicides,_average_per_year,_2007%E2%80%9309_and_2010%E2%80%9312_(per_100_000_inhabitants)_YB14.png

Marko Hietanen

Melko nopeasti google löysi tilastotietoa myös tältä vuodelta tuon 8 vuotta vanhan uutisen sijaan:
https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fec...

Suomi on maailman 6. rauhallisin maa...

1 Iceland 1.148
2 Denmark 1.150
3 Austria 1.198
4 New Zealand 1.221
5 Switzerland 1.275
6 Finland 1.277
7 Canada 1.287
8 Japan 1.322
9 Australia 1.329
10 Czech Republic 1.341

Pekka Heliste

Tuo tilasto poikkeaa yleisimmin käytetyistä .Tuosta tilastosta puuttuun 25 % surmista, joten sen aineisto on erilainen esim EU ylläpitämiin vertailukelpoisiin lukuihin

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Homicides,_average_per_year,_2007%E2%80%9309_and_2010%E2%80%9312_(per_100_000_inhabitants)_YB14.png

Jari Leino

Pekka Heliste, sinä taidat todella vihata suomalaisia? Pohjautuuko suomalaisvihasi itsesääliisi ja vihaasi?

Ja vaikka linkkaamasi Kalevan propagandistinen, suomalaisvastainen juttu olisikin totta, niin onko se mikään peruste tuoda Suomeen väkivaltaisia ihmisiä muualta?

Pekka Heliste

Totesin vain kotouttamisen toimivan Suomessa hyvin. En minä muuta vihaa kuin tekopyhyyttä, .

Ei Jeesuskaan heistä pitänyt

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Jahas, taas levitellään sitä rasistista hommatason moskaa.

Ei maahanmuuttajat ole sen kummoisempia kuin muut ihmiset. Osa heistäkin tekevät rikoksia.

Sitten tuosta ravintolakuviosta (joka on niitä vanhoja hommaforumin juttuja) niin paljonko löytyy Suomesta virolaisia ja venäläisiä ravintoloita? Entä uskotko että juuri italialaiset pyörittävät kaikki Suomen italialaisravintolat? Aasialainen keittiö on suosittu ja sen takia esim turkkilaiset pyörittävät noita intialaispaikkoja. Ottaen huomioon että suomensomalit on yksi Euroopan syrjityimmistä vähemmistöistä on selvää että olisi taloudellinen itsemurha avata somaliravintolaa. Paljonko on saksalaisia, ukrainalaisia tai puolalaisia ravintoloita?

(Ja ihan tiedoksi Intiassa on kymmeniä pääkieliä hindin lisäksi)

Janne Suuronen

"Ei maahanmuuttajat ole sen kummoisempia kuin muut ihmiset. Osa heistäkin tekevät rikoksia."
Tässä puheenvuorossa kylläkin käsiltetiin monikulttuurillisessa yhteiskunnassa väistämättä esiin tulevia kulttuurilisia törmäyksiä. Rikokset olivat sivuseikka.

"Ottaen huomioon että suomensomalit on yksi Euroopan syrjityimmistä vähemmistöistä"
Oho. Tätä en tiennytkään.

"on selvää että olisi taloudellinen itsemurha avata somaliravintolaa."
Uskotkohan itsekään näihin omiin juttuihisi ? Että tuo olisi syynä Somali-ravintoloiden puutteeseen Suomessa.

Mutta asiaan, vältitpä näppärästi ottamatta kantaa itse aiheeseen. Kulttuurierojen myötä väistämättä tulevien törmäysten hoitaminen ja laskujen maksaminen olkoot muiden murhe.

ps. Köyhässä kastilaitoksen virallisesti lopettaneessa Intiassa voidaan puolestani puhua vaikka miljoonaa eri kieltä. Ei poista tosiasiaa Suomeen muuttaneiden Hindiä puhuvien ihmisten määrästä ja mitättömästä työttömyysasteeta. Mitättömästä työttömyysasteesta, vaikka kuulemma jo ulkomaalaiselta kuulostava nimi estää Suomessa työllistymästä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Etelä-Afrikassakin somalit ovat joutuneet radikaalisen syrjinnän kohteeksi ja kysymys ei ole ollut ihonväristä.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

En kyllä nähnyt mitään monilulttuuriaspektia noissa tapauksissa.

Lähinnä vaan huvitti että yritit arvioida intialaisten määrää kielen perusteella. Toki intialaisten työllisyys on hyvä, eihän heille myönnetä oleskelulupaa jos ei ole työpaikka etukäteen hankittu.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #23

"En kyllä nähnyt mitään monilulttuuriaspektia noissa tapauksissa."
Uskon kyllä, että vilpittömästi näet asian näin. Ja uskon myös, kuinka näit kirjoituksessani rasistisia piirteitä, vaikket sitä maininnut.

Olisi mukava nähdä tutkimus ihmisten empatiakyvystä. Onko minun tavoin ajattelevilla suurempi vain pienempi kyky eläytyä muiden ihmisten (tässä siis maahanmuuttajien) ajatusmaailmaan, kuin sinun tavoin ajattelevilla ihmisillä.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #23

Vaan jos intialainen ei sano olevansa intialainen, hävittää paperinsa, valehtelee kuka on ja hakee turvapaikkaa. Sitten kohta on oleskelulupa taskussa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Kyllä, mutta tietyissä maahanmuuttajaryhmissä tämä rikollisuus on meihin verrattuna ihan huikeaa. Kiinalaiset, venäläiset ja länsieurooppalaiset eivät tee rikoksia enempää kuin mekään.

Eikä ravintolanpitäminen ole tietenkään maahanmuuttajan velvollisuus. Venäläisiä ja saksalaisia, puolalaisia ja virolaisia on muissa töissä.

Vielä 90-luvun alussa muuten Suomessa pitserioita piti aika moni italialainen, mutta turkkilaisten ja kurdien tulo alalle tuhosi muiden bisnekset. Syyt ovat muualla kuin erityisessä tehokkuudessa. Bodil voisi hieman lukea muutakin kuin HBL:ää ja vaikka tutustua pitserioiden rajuihin reviirikiistoihin joita on ollut jo todella monella paikkakunnalla.

Suomensomalit Euroopan syrjityimpiä vähemmistöjä? No, aika pitkämielisiä tässä ovat suomalaiset olleet, koska ko. vähemmistö ylipäätään sietävät. Näistähän piti tulla hyviä veronmaksajia parissa vuodessa mutta miten onkaan käynyt?

Pekka Heliste

Pitsasta saa halvan kun tilaa Turkista orjan keittiöön ja pistää pitsaan naapurin kissan

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On todella vahinko, etteivät maahanmuuttajat osallistu näihin keskusteluihin.

Luku-ja kirjoitustaidon puute selittää osan passiivisuudesta. Luonnollisesti myös suomen kielen osaamattomuus estää joidenkin henkilöiden aktiivisen osallistumisen mielipiteiden vaihtoon.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Somaleista ei pidetä edes muualla "mustassa" afrikassa. :D

Pekka Heliste

Valkoisita pidetään vielä vähemmän

Toimituksen poiminnat