JanneSuuronen

Migri ja laki

Maahanmuuttovirasto (Migri) ostaa Evitskogista Suomeen saapuneille ihmisille majoitus- ja ateriapalveluita.

Suomeen on EU:n direktiivien pohjalta säädetty hankintalaki ja missä määrätään kilpailuttamaan kaikki julkisen sektorin hankinnat (ostot). Laissa on suhteellisen tarkkaan säädetty ne erityiset hankinnat, joita se ei koske ja edellytykset, joiden täyttyessä voidaan tehdä nk. suorahankinta; jälkimmäisessäkin tapauksessa hankinnasta täytyy tehdä kirjallinen hankintapäätös ja mikä tulee julkaista kaikkien nähtäväksi. Hankintalain velvoittavuutta kuvaa esimerkiksi se, että puolustusvoimatkin joutuu kilpailuttamaan aimo osan hankinnoistaan.

Pyysin maahanmuuttovirastosta julkisuuslain nojalla nähtäväkseni hankintapäätöksen, jonka pohjalta Evitskogin majoitus- ja ateriapalveluita on ostettu. Siis päätöksen missä kerrotaan, että keneltä ja millä perusteluilla juuri sieltä jotain hankintaan. Hankintapäätös tehdään myös sellaisissa poikkeustapauksissa, missä jokin suorahankinnan lain säätämistä edellytyksistä täyttyy.

Maahanmuuttoviraston vastaus oli, ettei heillä ole tästä hankintapäätöstä. Evitskogin majoitus- ja ateriapalveluiden ostamisesta ei siis löydy virallista hankintapäätöstä saati, että lain vaatimusten mukaan sitä olisi kilpailutettu.

On vahvoja perusteita epäillä, että maahanmuuttoviraston virkamiehet ovat Evitskogin majoitus- ja ateriapalveluita ostaessaan rikkoneet lakia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Janne Suuronen

Tästä herää luonnollisesti myös muutamia jatkokysymyksiä.

1) Hankkiiko migri muutkin maahamme tulleiden majoitus- ja ruokapalvelut kilpailuttamatta ?

2) Millä tavalla migri hankkii majoitus- ja ruokapalvelut: Hyvälle kaverille soittamallako ? "Nyt olisi taas yksi rahakas keikka tarjolla, vieläks sun vanha hotelli on vapaana".

3) Kansaneläkkeen varassa kituuttavien mummojen muutamien eurojenkin arvoisen lisäsosiaaliturvan myöntämisen kieltopäätöksissä vedotaan lakeihin ja säädöksiin. Mutta kun tullaan maahanmuuttoviraston toimintaan, niin lakien noudattaminen ei enää olekaan niin millin tarkkaa. Milli tarkoittaa tässä miljoonia euroja. Voimmeko edellyttää, että kaikki virastot ja kaikki virkamiehet noudattavat lakeja ja säädöksiä samalla tarkkuudella vai annammeko toisille erityisvapauksia ? Poliisit nyt ainakin ovat olleet vihervasemmiston pilkuntarkan kyttäyksen alla. Miksei siis maahanmuuttovirastokin ?

Toivottavasti olen väärässä ja myös maahanmuuttoviraston virkamiehet noudattavat Suomen lakeja. Eivätkä monikulttuuristuneet Afrikan tai Lähi-idän hallintokulttuureihin, joissa maalliset lait ovat lähinnä kait vain suhteellinen käsite.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Tässä saatat olla jonkun jäljillä. Nyt kannattaa unohtaa siis ne monikulttuurit sekä Afrikan heimohallinnot ja pysyä tiukasti asiassa. Tärkeää on kuitenkin tietää, millä perusteella ns. hätämajoitukset valitaan?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Mihin se Suomen Punainen Risti unohtui?

Erkko Korppaanmäki

SPR lienee raskaan maahanmuuttoteollisuutuotannon myyjänä markkinajohtaja Suomessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #5

SPR ei ole "viranomainen", vaan julkisoikeudellinen yhdistys.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #8

Sitäpä en osaa arvioida, että kuinka Julha-laki velvoittaa SPR:ää. Mutta ainakin SPR:ssä käyttävät julkisten hankintojen julkaisukanavaa.
http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/search/?_s[_sent]=1&_s[phrase]=SPR

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #18

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2...

Ja kun nyt tuonne julkisten hankintojen ilmoituskanavalle mentiin, niin tämä kylmää käteistä Suomesta pois lähteville on yksi suosikkikohtiani. Eritoten, kun on ulkoistettu jollekin kilpailutuksen voittaneelle taholla.
"
II.1.4 Lyhyt kuvaus sopimuksesta tai hankinnasta (hankinnoista)

Matkustusasiakirjan hankinnassa avustaminen
Matkajärjestelyt Suomessa
Matkajärjestelyt Suomesta paluumaahan ja hakijan kotiosoitteeseen paluumaassa
Palaajan saattaminen/avustaminen tarvittaessa
Maasta ja Schengen-alueelta poistumisen valvominen ja raportoiminen
Saattaminen Hki-Vantaa/Schengen-transit tai Vainikkala
Jos paluu ei onnistukaan, tilanteesta raportoiminen vastaanottokeskukselle tai Migrille
Paluuavustuksen antaminen: käteisavustus
Paluuavustuksen antaminen: hyödykeavustus
"

On siinä moni sellainen kansaneläkkeen varassa elävä mökin mummo ihmeissään, jolla ei ole varaa ostaa lääkkeitä ja jolle jonkin lain pilkkusäännön mukaan ei makseta lääkkeitä yhteiskunnan puolesta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Janne. On myös tilanteita milloin tätä voidaan ohittaa esim. asian kiirellisyyden/hädän takia. Tämä on käytäntö jos esim. kiirellisesti tarvitaan väistötiloja + kuljetuksia kouluille palon/vesivahingon takia. (Outo saivartelu kuin kyse on hädänalaisten ihmisten auttamisesta). On myös mahdollista että heillä on valmiita sopimustoimittajia mistä he voi valita (esim. ateriantoiminassa). Ja SPR voi ostaa mistä haluu (SPR pyörittää monesta meidän VOK:sta)

Janne Suuronen

Hankintayksiköstä riippumaton kiire Voi toimia suorahankintapäätöksen perusteena. Olisikin mielenkiintoinen ruljanssi tuomioistuimissa seurata arvioita, kuinka Suomen (maahanmuuttoviraston) ennalta arvaamaton tarve Evitskogin majoitustarve oli. Ja miksi eivät hankkineet muualta.

Mutta puheenvuoroni ytimessä taitaa olla muu juttu. Kirjoitin jo tuossa avauksessa:
"Hankintapäätös tehdään myös sellaisissa poikkeustapauksissa, missä jokin suorahankinnan lain säätämistä edellytyksistä täyttyy."

Nyt tämä hankintapäätös, missä vaikkapa olisi perusteltu kiireellä suorahankintapäätös ja selitetty, miksi Evistkog oli ainoa mahdollinen paikka, oli jäänyt tekemättä. Kyseessä ei siis ollut lain tulkinnasta, vaan sen kokonaan huomioimatta jättämisestä.

Voin edelleenkin olla väärässä, kun en Suomen koko lainsäädäntöä tunne. Vain hankintalain.

Esa Niemi

Oma kontaktini kertoo Migrin vetoavan juuri kiireellisyyteen. Migri tulee vetoamaan samaan myös tulevissa tapauksissa.

SPR käy ainakin tällä hetkellä kampanjaa etenkin Salossa, jossa SPR:n mukaan kirjoitetuissa lehtiartikkeleissa puhutaan auttamisesta ja, että valtio maksaa kaikki kulut. Samalla ajetaan VOK:a Saloon ja pyritään vaikuttamaan kunnan päätöksiin.

Follow the money Janne, pikkulinnut kertovat mm. VOK:n vartioinnin osuvan liian usein samalle taholle samasta syystä. Vartioinnin hintakin voi olla mitä vain kun "tuli yllätyksenä", vaikka Sisäministeriö kehotti keväällä varautumaan laajamittaiseen maahanmuuttoon ja Elokuuhun mennessä tulee etsiä 80 000 majoituspaikkaa kertoi Kuntalehti.

http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-va...

Stubbin hallitus veikkasi turvapaikanhakijalotossa 7 oikein ja laajamittainen maahanmuutto alkoi. Kaikki "tuli yllätyksenä". What are the odds?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #26

Pyysin kirjallista hankintapäätöstä nimenomaa Evistkogin ostoista. Sitä ei ole, eikä siten päätöstäkään.

Saamani vastauksen ydinosa:
"
Maahanmuuttovirasto ei ole tehnyt kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton järjestämisestä erillisiä hankintapäätöksiä. Tämän vuoksi pyytämääsi asiakirjaa ei ole eikä sellaista siten voida Sinulle toimittaa.
"

Joskin termi "erillinen" saattaa jättää pienen porsaanreijän, että olisi mennyt osana isompaa pakettia, mutta epäilen sitä sillä eivätköhän olisi asian sitten maininneet ja dokumentin toimittaneet. Muutenkaan en pidä mahdollisuutta todennäköisenä. Ellei dokumentissä ole jotain muuta, mitä eivät halua yleiseen jakoon kaikkien nähtäväksi (so kiemurtelevat sen lähettämisestä, ellei joku osaa sitä riittävän täsmällisesti kysyä).

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #28

saivartelun saivartelu. Heillä on varmaan vähän tärkempiä työtehtäviä tällä hetkellä kuin vastata itsestään selvyyksiin. Eihän sinua tätä kiinnostaisi pätkänvertaa jos ei olisi ollut kyse VOK.sta.

Kyllähän lisäätiloja voidaan vuokrata kiirellisenä suorahankinalla, mitä itsekin myönnät.
Suorahankintaa tapahtuu varmaan päivittäin ympäri suomea. (Pitää evakuoida kouluja homeen takia, pitää nopasti saada lisää tilaa esim. varastointiin, pitää nopeasti korjata vesivuodon, pitää nopeasti raivata puita myrskyn jälkeen, on nopeasti saatava "mikä lisää tilaa vaan" yllättävän monen turvapaikahakijan takia jne..).

Et muuten voi väittää ettei migri olisi selvittellyt muitakin tiloja (Forssa, Vihti, Salo jne..)

Nyt on kyllä "kristiliset arvot" kohdallaan...

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #31

No ei. Sinulla meni tuossa oikeastaan kaikki väärin. Ainakin viisi virhettä laskin nopealla lukemalla.

Minun Kristillisiin arvoihin muuten kuuluu hädässä olevien vapaaehtoinen auttaminen, eikä oman sädekehän (muka)kirkastaminen lakeja rikkoen muilta väkisin kerätyillä varoilla.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #35

Pieni pointti vain. Mitään lakia ei ole rikottu...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Janne parka. Ei tämä nyt mennyt aivan nappiin. Seuraavalla kertaa lue koko laki ja ota selvää muutenkin toimijoista ja heidän velvollisuuksistaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

No Antti nyt sitten voi toki laittaa tähän jotain muutakin kun vain tuon "Janne parka" kommentin, joka osoittaa aika..aika..ehkä paree jättää sanomati.

Pointti siis se, että missä Janne nyt meni kirjoituksessaan vikaan, kun se näemmä on selvää?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kommenttini on ennen kaikkea myötätuntoinen pahoittelu lähimmäidenrakkauden nimissä. Tämä kirjoitus on hätäisesti sutaistu, kaikkia asiaan vaikuttavia tekijöitä harkitsematta, ja sietäisi sen takia romukoppaan. Janne pystyy paljon parempaan, sen olemme nähneet.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #21

Huomasit ilkeillessäsi mokanneesi ja nyt hätäkakkaselitys. Uskokoot ken haluaa.

Tästä on tullut oikeastaan surullinen palsta, kun nykyisin niin paljon kommentoidaan ja suositellaan naamaa, eikä asiaa.

Janne Suuronen

Jäin syödessäni miettimään Pertin ehdotuksen puolia ja puolia.

Lähinnä ajattelen, etten oikeastaan halua vaikeuksia migrin hyvää tahtoville ihmisille. Joten älä ärsytä koittamaan onneani.

Vastapuolella on tuo ykköskommentissani mainitsemani "ostetaan kaverilta" väärinkäytösten mahdollisuus ja se, että etelä-Suomessa olisi saattanut löytyä joku toinen yrittäjä samalla majoitus+ruokapalvelumahdollisuudella ja joka nyt on kärsinyt taloudellista vahinkoa.

Kyseisen lain luin ensimmäisen kerran kokonaan ehkä viisi kuusi vuotta sitten ja sen jälkeen useita kertoja. Useissa kyseiseen lakiin ja hankintoihin liittyvissä koulutuksissakin on tullut käytyä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Asia kannattaisi tutkia nyt eikä viiden vuoden päästä!

Oscari Wirola

Nyt Jannelta unohtui jotain tärkeätä. Se on kristillinen lähimmäisenrakkaus. Vai eikö se kuulu lainkaan krisujen ohjelmaan?

Janne Suuronen

Laki on noudatettava. Yksikään viranomainen tai julkisyhteisö ei voi lähteä sooloilemaan.

Migrin tulee hankkia palvelunsa lain säätämillä tavoilla. Onko vaatimus sinusta epäkristillistä ?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk
Mika Lehtonen

Oscari hyväksyy vaikka korruption, kunhan saa hyökätä inhoamaansa blogistia vastaan. Kerää itsesi nyt. Asian pitää olla läpinäkyvää, ettei pakolaisten hädällä tehdä bisnestä.

Janne Suuronen

Kohdasta 1:31:40 käy ilmi, että Evitskogia pyörittävä yritys ei ilmeisestikään ole maksanut veroja. Niitä on ulosotossa.
https://www.youtube.com/watch?v=GO7OoAhmOhM

Julkisissa hankinnoissa toimittajien taustat, etteivät ole syyllistyneet rikoksiin ja että ovat maksaneet veronsa yms lakisääteiset maksussa, on yleensä aina ollut edellytys sopimusten tekemiseen.

Toimittajan hylkääminen verojen maksamatta jättämisen vuoksi ei ole laissa ehdoton vaatimus, mutta sen pohjalta voidaan jättää hankinta tekemättä. Ja kaikissa minun näkemissäni tapauksissa näin on aina toimittukin. Mutta nyt siis tässä ei tässä hankinnassa.
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/2007034...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hankintalaki?

Sekö nyt on tässä pakolaisasiassa suuri huolenaihe. Minun mieletäni ei ole mitään väliä vaikka rikkoisivat täysin tietoisesti lakia. Itselleenkö kuvittelet sillä etua tämä järjestön hakevan, eiköhän kyse ole hädässä olevien ihmisten nopeasta auttamisesta.

Kristillisdemokraatti?

Lopullinen totuus tulee aina ilmi ihmisten puheista ja kirjoituksista, ei tarvitse mitään selityksiä.

Lopuksi vielä natsikortti?

Keskitysleirin vartijatkin noudattivat aina lakeja ja heille annettuja määräyksiä.

Harmittaa?

Harmittaa ja suorastaan vituttaa tällaiset mukatärkeät blogit, no jos ihminen saa itselleen ja veikkaan, että vain itselleen tärkeän olon, ja oikeassaolon tyydytyksen, olkoon sitten niin.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Mua taas harmittaa ja suorastaan vituttaa tällaiset pikku lieveilmiöt joita tulee kun ei vittuakaan välitetä Suomessa jo asuvista ihmisistä:

http://www.punkalaitumensanomat.fi/etusivu/jutut/0...

On se hienoa että maaseudullakaan ei voi enää naiset kulkea yksin ulkona pimeän aikaan(poliisin suositus).

Kyllä toisesta EU-maasta tulevalle turistille pitäis saada sanoa : "sori, keskukset on täynnä, hae turvapaikkaa sieltä unkarista"

Mauri Skön

Petteri Ritala, keskitysleirien vartijat tosiaan noudattivat aina kuuliaisesti Hitlerin asettamia lakeja ja määräyksiä. Tosin, silloin oli voimassa sotalait, toisin kuin nyt. Taisit käyttää sen kaipaamasi natsikortin huomaamatta sitä itse.

Mika Lehtonen

Uskomatonta, että jos kirjoittaja on kristillisistä ja mielipiteet yleisesti kummia niin voidaan hyväksyä selkeä korruptio. Tämä asia pitää ruotia läpikotaisin, saadaan selville hyvävelikerho ketkä rahastavat hädällä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Koko kriisihän perustuu lakien noudattamattomuuteen ( Dublin, Schengen), joten Suomessa tapahtuvat laittomuudet ovat suoraa jatkumoa tapahtumasarjalle.

Viekkaus ja vääryys sikiävät heti myös Suomessa, kun hölmöjen hyväuskoisuus antaa siihen mahdollisuuden.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Heinäkuussa tuli noin kuusi kertaa enemmän hakijoita mitä koskaan on tullut. Näille ihmisille pitää löytää välittömästi majoitustilaa. Lapsellista vinkunaa ruveta tavaamaan hankintalakia tällaisessa poikkeustilanteessa.

Mika Lehtonen

Höpsis. Juuri nämä asiat pitää avata, koska turvapaikkabisneksessä pyörii monien arvelujen mukaan melkoinen hyväveli systeemi. Tehdään asiat kunnolla ja reilusti niin ei jää epäilyksiä hädänalaisilla rahastamisesta.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Olin itsasiassa vähän vääräässä aikaisemmin. Ei tarvi edes "suorahankinta" päätöstä.

Valtio voi avata VOK:n ihan missä vaan missä löytyy sopivaa paikkaa siihen.

Elikkä pulinat pois!

Jukka Tuominen

Terve Janne

Asiasta on jo tehy oikeuskanslerinvirastolle kantelu.
Asia on vireillä diaarinumerolla OKV/1200/1/2015.
Asian käsittelijänä on Anu Räty.

Janne Suuronen

Hyvä. Kaikkien viranomaisten on syytä toimia lakien ja asetusten mukaisesti. Myös toimenpide eli kantelu oikeuskanslerille on oikea; ellei oikeuskanslerin virasto olisi poliittisesti miehitetty, niin voisin olettaa kantelusta seuraavan migrille huomautuksen, että ovat menetelleet lainvastaisesti jättäessään tekemättä kirjallisen hankintapäätöksen ja julkaisematta sitä lain vaatimalla tavalla.

Migrin vetoaminen kiireellisyyteen on asia erikseen ja mihin oikeuskansleri tuskin ottaa kantaa.

Oliko kantelu tehty nyt vai jo joskus aiemmin ?

Jukka Tuominen

Kantelussa tähän asiaan on otettu esiin myös kysymys kiireellisyysperusteesta.
Minulla kun ei ole mahdollisuuksia tuoda tätä asiaa esiin mediasssa, niin onko sinulla ? Jos oikeuskanslerinvirasto ei anna kantelutekstiä julkisuuslaista huolimatta julki, niin laitan kantelun sisällön harkinnan varaisesti julkistettavaksesi.

Toimituksen poiminnat