JanneSuuronen

Uusi Suomi ja toimituksen ylimielisyys

Aiemmin tuli otettua toimittajien itseriittoinen ylimielisyys vakavasti. Nyt olen siirtynyt lähinnä katsomoon naureskelemaan, kuinka suomalainen media kaivaa itselleen syvää kuoppaa. Tai itseasiassa koko Suomelle. Naureskelen siksi, kun muutakaan ei voi. Trendiä ei saa käytettyä, joten mennään sitten kunnolla pohjien kautta. [Joskin vaikea arvioida, onko siitä kuopasta enää nousu]

Filosofian tohtori Jukka Sakari Hankamäki kirjoitti eilen aamupäivällä 4.10 pitkän puheenvuoron otsikolla "Rajat kiinni! – Irti EU:sta!". Puheenvuoron sisältö oli asiallinen, mutta toki kokonaisuudessaan hyvinkin kriittinen Suomen ja Euroopan Unionin nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Uuden Suomen itseriittoinen elitistinen omassa kuplassaan elävä henkilökunta oli katsonut tarpeelliseksi poistaa Jukka Hankamäen puheenvuoron. (Sinänsä, blogi löytyy sensuuriyrityksistä huolimatta googlen välimuistista).

Omat näkemykseni arvoliberaalin Hankamäen kanssa ovat monessa asiassa hyvinkin vastakkaiset. Mutta on myös myönnettävä Hankamäen olleen aina asiallinen ja provosoitumatta kyenneen perustelemaan näkemyksensä. Hän siis on sellainen asiallinen mielipiteiden esittäjä, jota on tullut luettua ja kuunneltua.

En keksi kyseisen puheenvuoron poistamiselle mitään muuta perustetta, kuin että se oli liian vahva kannanotto punavihreän eliitin kuplaa vastaan. Asiapitoinen blogi osui ja upposi niin terävästi, että koetteli jo toimituksen kuplan seinämien kestävyyttä. Asiattomuuksia filosofian tohtori Jukka Hankamäki ei kirjoittanut tälläkään kertaa.

Kyllä yksi toimituksen maisteri ja yksi kauppaopiston tyttö ja yksi hanslankari filosofian tohtoria paremmin osaavat arvottaa, mitä Suomi tarvitsee ja mihin ollaan menossa; sillä tapaa saa mukavasti tuntea kuuluvansa fiksuun eliittiin. Onhan tuo näkynyt Uuden Suomen toimituksessa jo vuosia, vaikkevat nämä kuplassa elelevät ressukkat sitä itse ymmärräkään. Sittenpähän hyvät hölmöt aikanaan kuopan pohjalla tilannetta itsekin päivittelevät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Janne Suuronen

Puhdistusten lopputuloksena pieni joukko itsensä hyviksi ja eliittiin mieltävistä ihmisistä keskustelevat vain toinen toisensa kanssa. Kansan enemmistön kiukun kasvaessa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Tarpeeksi moni kun naputtaa tuota "ilmoita asiaton viesti" kohtaa niin simsalabim...
Taikanappi jota ei soisi olla olemassa...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Filosofian tohtori on hidas oppimaan. Hankamäki kirjoitti tänään tänne uudenkin blogin, jota myös päätoimittaja Huusko kommentoi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No näköjään ainakin sitä, ettei Uusi Suomi halunnut pitää hänen eilistä blogiaan sivuillaan.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #8

Päätoimittajan kommentointi tarkoitaa että Uusi Suomi ei halunnut hänen blogiaan? Mitä sinä poltat? Tuo minullekin!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.S;..jota myös päätoimittaja Huusko kommentoi."

Kommentoi, kunnes ei enää osannutkaan oikein vastata kommentteihin, joissa kyseltiin hieman näiden "tiukkojen kriteerien" perään ja päätti poistaa koko blogin?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Filosofian tohtori J. Sakari Hankamäki on bannannut minut oman bloginsa kommenteista. Syytä en tiedä, mutta tri. Hankamäellä on tähän täysi oikeus. Yhtä lailla toimituksella on oikeus poistaa oman harkintansa mukaan jokin blogikirjoitus (esimerkiksi jos siinä esitetään että käynnissä olisi sotilaallinen invaasio ja miehitys).

Janne Suuronen

Kyllä. Medialla on oikeus kaivaa itselleen kuoppaa. Suomelle ei, vaikka sen tekevätkin.

Suomella on oikeus valvoa rajojaan. Nyt rajojemme ylitse on tullut suuri joukko ihmisiä. Mikä on sallittu kielikuva ilmiöstä ja mikä ei ? Miksi vasemmistolaisille ja vihreille yleisesti sallitaan ja hyväksytään hyvinkin vihamielisiä ilmauksia ja kielikuvia; asia, mitä olen ihmetellyt vuosikymme iä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Juuri näin, jokainen toimii omalla alustallaan niin kuin parhaaksi katsoo, mutta isännän sääntöjen rajoissa kuitenkin. Vieraitahan tässä periaatteessa olemme melkein kaikki.

Janne Suuronen

Tätä voi tarkastella kahdesta eri näkökulmasta. Omistusoikeudellisena kysymyksenä tai yhteiskunnallisten vaikutusten kautta (osana media-instituutiota).

Omistusoikeudellisena kysymyksenä tilanne on ihan yhtä selvä, kuin vaikkapa oikeutesi rakentaa omistamallesi maalle kaavaviranomaisten ja energiataselaskelmista ja muista välittämättä juuri sellaisen talon, kuin haluat. Eli eipä punavihreät kaiken määräämisinnoissaan paljon omistusoikeudesta perusta.

Yhteiskunnallisen instituution (media) kautta tarkasteltuna olemme ajautumassa sivuun länsimaiden pohjapilareista; monipuolisen ja objektiivisen tiedonvälityksen sijaan olemme joillain aihealueilla lähestymässä tilannetta, missä vain oikean suuntaisten käsitysten lausuminen on sallittua. Itseasiassa, olemme muutamassa tapauksessa (esim. Halla-ahon kirjoitukset) ylittäneet totalitaaristen yhteiskuntie rajan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #13

1. Vasemmistoliitto tuskin ajaa yksityisomistuksen lakkauttamista, kertonet mikäli joku jäsen on tällaista ehdottanut.

Kaupallisella medialla nyt on oikeus jättää julkaisematta sisältöä joka voisi esim. vaikuttaa mainostuloihin negatiivisesti. Se että valitsee kirjoittaa tällaisen median blogialustalle on jo itsessään suostumus pelata yhteisten sääntöjen mukaan. Jos se ei miellytä niin voi pitää omaa blogia jossakin muualla.

2. Ei olla yrlitetty totalitaaristen yhteiskuntien rajaa, jotkut vain eivät ymmärrä sanavapauteen kuluvan myös vastuuta ja eisttävät kyynel silmässä sananvapauden marttyyriä.

Hieman asian vierestä; käsite totalitaarinen yleistyi toisen maailmansodan jälkeen, kun Neuvostoliitto haluttiin rinnastaa sen vastustajien toimesta Natsi-Saksaan, minkä takia sitä molempia valtioita kuvattiin totalitaarisina.

Lukiossa opin myös totalitaristisen valtion määritelmän. Totalitaristisessa valtiossa yksi ideologia läpäisee ja hallitsee koko yhteiskuntaa. Esimerkkihenkilösi on tuomittu lainmukaisesti, joten pitäisikö nykyistä lakijärjestelmää pitää totalitaarisena?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #15

"
Totalitaristisessa valtiossa yksi ideologia läpäisee ja hallitsee koko yhteiskuntaa.
"
Avainsanoja maahanmuuton (julkisuudessa varaukseton) hyväksyntä, ilmastonmuutos, tuloerojen kasvun pysäyttäminen jne. Onhan noita.

"
Esimerkkihenkilösi on tuomittu lainmukaisesti, joten pitäisikö nykyistä lakijärjestelmää pitää totalitaarisena?
"
Halla-ahon tapauksessa kyllä ja oikeastaan James Hirvisaaren käkkäräpääkirjoituksenkin kohdalla. Seppo Lehdon tapauksessa olen samaa mieltä syyllisyydestä, mutta vain totalitaarisia piirteitä omaava yhteiskunta antaa kynän (kieltämättä asiattomasta) käyttämisestä tuomioksi ehdotonta vankeutta useita vuosia; (netti)kirjallisesta toiminnasta rankemman tuomion, kuin mitä monet raiskaajat tai vaikkapa jotkut tappajat ovat saaneet.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #19

"Avainsanoja maahanmuuton (julkisuudessa varaukseton) hyväksyntä, ilmastonmuutos, tuloerojen kasvun pysäyttäminen jne. Onhan noita."

Varaukseton hyväksyntä taitaa olla omaa tulkintaasi. Perussuomalaisilla on puolueen julkaisema pamfletti, jossa ilmastonmuutosta kyseenalaistettiin. Tällaisen tiedon levittämistä ei ole kielletty. Björn Wahlroosia ei myöskään ole kielltty kertomasta mielipiteitään julkisesti.

Jos pidät suomalaista lakijärjestelmää totalitaarisena noiden esimerkkien valossa, niin sitä voisi pitää jo oikeiden vainottujen kokemusten halventamisena. Eiä Hirvisaaren tai Halla-hon poliittinen urakaan niihin tuomioihin katkennut, pikemminkin päinvastoin. Lehtokin sai kirjoitella vuosia törkeyksiään ennen kuin häkki heilahti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Todellisuus ja mediatodellisuus?

Termi "unfolding" on musiikissa ajan kuluessa "avautuva, kehkeytyvä, sukeutuva tai hitaasti muotoutuva" ilmaisullisuus tai ymmärrettävä/havaittava struktuuri, jonka jälkeen teos ikään kuin avautuu kuulijalle: kullekin hieman eri tavoin.

Tällainen unfolding-prosessi on menossa Euroopassa, ja kovasti kipuillen myös Suomessa, kun on voitu muutaman vuoden kuluessa seurata, millaiseksi eurooppalaiselle arvopohjalle rakentuva, "primääristi rauhanunioni" muototutuu ja millä tavalla toteutuu sen "menestystarina vailla vertaa".
---
Ensinnäkään, ei ole helppoa kohdata todellisuutta, jossa EU ja EMU osoittautuvatkin valuvikaisiksi ongelmiksi, ei vain teoriassa, vaan myös käytännössä. - Silloin voi julistaa 'peruuttamattomaksi' kaiken, vaikka tieto, ymmärrys ja havainnut muuta kertoisivat.
Kukapa uskaltaisi euroskeptisesti sanoa: "Missä EU, siellä ongelma?"

Toisekseen, ei ole helppoa käsitellä vuosikausia vain sanalla "rikkaus" kuvattua, kansainvaellukseksi äitynyttä muuttoliikettä, johon hyväuskoinen (typerä?) unioni Frontexeistaan, Schengeneistään, Dublineistaan ja eurooppalaisista arvoistaan huolimatta ei ole kyennyt valmistautumaan, sulaa kädettömyyttään. - Pakkohan tämäkin tie on kulkea loppuun asti ja kuvata poliittisesti "peruuttamattomaksi"?
Kukapa uskaltaisi todeta tulleensa viedyksi kuin litran mittaa, ns. Kebab-kioskille?
https://www.youtube.com/watch?v=GvkOsuHAdp8
---
Vain ns. roskaväki voi tällaisia kehitystrendejä luonnehtia epäonnistuneiksi.
:-)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/raiskauk...

Tässä on vähän näille arvomaailmaa.Suomalaisessa koulussa ei saa pukea suomipaitaa,ja tyttöjen pitää pukeutua lakanaan,ettei yllytä tyyppejä "toimintaan".Varoa illalla kulkemista jne.jne.MITÄH!?Kun suomeen alkaa tulla nuorten poikien raiskauksia(kuten on tapahtunut muualla,MIESTEN toimesta raiskattu nuori poika!!)alkaa olla rajat ja mitta täynnä.

Media ei muuten ole pelkästään suomalaisten käsissä,paitsi tämä us taitaa olla.Muissa on omistajina ruotsalaista,norjalaista jne.ja kuten kaikissa bisneksissä,kautta rantain ulkolaista.Nyt alkaa vast.ottobisnes,veronmaksajien tukemana,huostabisnes saa seuraajan.

Onneksi olkoon veronmaksajat.EUta ei saa arvostella,eikä poliitikoita se on eun kirjoittamaton ja kirjoitettukin sääntö,ja laki.Sensuuri on osa eun politiikkaa,ja tulee laajenemaan ja valvonta ynm.suomalaisia kohtaan lisääntyy.Eu ALKUPERÄINEN tarkoitus kun on juuri tämä:hajoita ja hallitse,koska unelma yhtenäisestä kansasta,ei voi toteutua,kuten fantasiaansa elävät eu eliitin poliitikot ynm.kuvittelivat.Se,että suomalaisia pidetään idiootteina,onkin oma lukunsa.

Kun ei poliitikoiden shitti mene läpi,otetaan pakkokeinot,ja sanktiot,syytteet jne.jne.joilla suomalaiset saadaan vaikenemaan.Jos ei muuta poistetaan häiritsevät henkilöt julkisuudesta,ja tehdään heistä "naurunalaisia" jne.jne.mitätöidään.Näin toimii diktatuuri ja unohtamatta stasia,tahi natsien touhuja.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Meille on järjestetty kirjoittamisen ja keskustelun foorumi. Ei tällaista ilmaiseksi pidetä. Vähintä mitä voi tehdä, että kunnioittaa alustan sääntöjä.

Janne Suuronen

Ankkalammikko muuten tulee aikanaan kaatumaan oikein kunnon jytinällä, kun nyt niin kovasti yritätte laittaa vastaan. Sitä ei sitten aallon liikkeelle lähdettyä edes ruotsinkieliset rahasäätiöt Yleä lisäpönkittämällä saa pidettyä kasassa. En lähde ennustamaan ajankohtaa, mutten hämmästyisi vaikka historiankirjoittajat tulevaisuudessa katsoisivat padon jo alkaneen murtumaan.

Mutta nauttikaa kuplastanne niin kauan, kuin vielä siihen vielä kykenette. Viisaampi olisi lähtenyt itsekin hallittuihin purkutöihin mukaan ja sen myötä saanut pelastettua minustakin arvokkaita palasia talteen. Tämä näin lopultakin suhteellisen välissä surffaajan havainnointina.

Suomenkielisen suomalaisen palkkaorjan pinna on pitkä, mutta pinnan katkeamisen jälkeen meno on sitäkin kovempaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Janne Suuronen on näemmä päättänyt sekä pyrkiä keskustelemaan rakentavasti, että välttämään henkilöön menevää kommentointia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Te päätitte jo tämän keskustelun hyppäämällä omituisiin fantasioihin. Ne eivät liity minuun mitenkään. Jatkakaa valitsemallanne linjalla.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Mitä sääntöjä ei kunnioitettu tai mahdettiin rikkoa?

Janne Suuronen
Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Näytti Hankamäen kirjoitus hävinneen myös tuolta blogspotista:

http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2015/10/rajat-ki...

Itse luin kirjoituksen eilen ja pidin sitä pääsääntöisesti hyvin asiallisena ja asiapitoisena. Yllätyin todella, että kirjoitus oli vedettty täältä pois. Kuka sen otti blogspotista.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.L;"Näytti Hankamäen kirjoitus hävinneen myös tuolta blogspotista.."

Hupaisaa..itselläni on se tällä hetkellä yhdessä välilehdessä avoinna ja luettavissa. Otin sen siihen joku tunti sitten, tarkoituksena se lukea kunhan nämä "tärkeämmät" saa selväksi.
Tarvii kyllä ihmetellä suuresti, että onko Usarilla jotain vaikutusvaltaa tuon alustan suhteen, vai miksi kirjoitus poistunut.
Itselläni ei mitään tietoa miten tuo blogspot toimii, tai kuka sitä ylläpitää/omistaa, mutta jotenkin kuitenkin tuntuu käsittämättömältä että täällä poistettu poistuisi sieltäkin.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Toisaalla Stubb..
"Itse kannatan avointa, kansainvälistä, suvaitsevaista ja monikulttuurista Suomea. Olisi totuuden peittelyä sanoa, ettei monikulttuurisuus tulisi aiheuttamaan jännitteitä ja ongelmia. Mutta katson asiaa avoimin ja lämpimin sydämin ja pidän pääni kylmänä.."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/122432-stubb-heitt...

Tuli vaan mieleen, että oliko tämä kaikki jo käsikirjoitettuna niihin Vanhasen hallituks(i)en (muistaakseni) McKinseyltä tilaamiin raportteihin ja hallitusohjelman pohjiin. Aika pitkältihän niitä papereita on noudatettu muutenkin tähän asti. Mutta ei niitäkään enää mistään löydä.

Janne Suuronen

Alexander Stubbista tulisi loistava Suomen YK:n suurlähettiläs. Tai suurlähettiläämme USAhan, ehkä jopa vaikkapa Intiaan.

Taustansa vuoksi Stubbilla ei vaikuttaisi olevan hölyn pölyn ymmärrystä niin Suomen taloudesta, kuin vaikkapa muustakaan politiikasta. Ruotsinkielinen rahaperhe, ulkomailla hankittu korkea teoreettinen koulutus, Englantilainen vaimo, lapset eivät osaa edes Suomea ja ulkomailla hyvissä luottamusviroissa vietettyjen useiden vuosien pohjalta Stubbilla ei voi olla kovin hyvää tuntumaan tavallisten suomalaisten elämään ja tarpeisiin. Täysin elitistinen kaveri.

Käyttäjän huhtalatuomas kuva
Tuomas Huhtala

Et voisi olla enempää oikeassa.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Petra Nyqvist 5.10.2015 18:32
Luotko pielipiteesisi ja ajatuksesi sen mukaan, mihin tai mille alustalle kirjoitat ?

"Meille on järjestetty kirjoittamisen ja keskustelun foorumi. Ei tällaista ilmaiseksi pidetä. Vähintä mitä voi tehdä, että kunnioittaa alustan sääntöjä."

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Monista viesteistä tällä foorumilla ylipäätään huomaa, että monetkin ovat halukkaita olemaan niitä jotka määrittävät rajoja. Käräjien päätöskin kelpaa, paitsi silloin jos se on vääränlainen. Esimerkiksi Halla-ahon tapauksen johdosta voitaisiin tuomita uskonrauhan rikkomisena kristinuskon arvostelu ja pitää sitä räikeän sopimattomana, paitsi kristittyjen itsensä tekemänä.

Samalla tavoin maahanmuuttajan esittämä arvostelu suomalaisista, tai vaikka jostain suomalaisten muodostamasta selkeästä ryhmästä, voitaisiin haluttaessa tulkita "kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan". Siinä aletaan jo oikeasti liikkua rajoilla ja pidän tuomiota sen poliittisesta luonteesta johtuen valitettavana ylireagointina.

Lain tulisi suojata kaikkia ryhmiä, vaikka sitten pelkästään loukkaavalta aineistolta, mutta kuitenkin tasapuolisesti. Raja kun vedettiin nyt pelkästään siihen loukkaavuuteen ja tasavertaisuuden myötä täällä alkaa käydä keskustelu aika ahtaaksi, jos ihan kirjaimellisesti sovelletaan ennakkotapausta. Eihän sitä sillä tavalla sovelleta ja se on minusta melko ongelmallista. Kuitenkaan kun ei ole laissa kirjallista perustelua mistään erikoiskohtelusta loukatuksi tulleen suhteen.

Reijo Tossavainen

Onneksi on MV-lehti. Lukekaa sitä perinteisen median rinnalla ja muodostakaa sen jälkeen oma mielipiteenne.

Oscari Wirola

Reijo hyvä, mitä mieltä olet MV-lehden todella rajusta Soini-kritiikistä? Ja sen lisäksi keskustelussa on vain tosi negatiivisia kannanottoja Soiniin, persueliittiin ja koko puolueeseen nykyisin.

Ville Karppinen

Eikös Hankamäeltä tullut samanlainen kirjoituksen poistoa kritisoiva teksti, kuin tämäkin? Onko sekin nyt poistettu?

Kummastuttaa kyllä tuon "Rajat kiinni! – Irti EU:sta!" -bloggauksen poisto, kuten ilmeisesti monia muitakin. Vaan ilmeisesti toimitus on valinnut sananvapauden sijasta jonkin toisen tavan julkaista informaatiota (kaipa sitä kutsutaan propagandaksi).

Toivottavasti tällaiset riman ali sukellukset tuottavat joko vastaavia, mutta vapaamielisempiä alustoja mielipiteille, tai mahdollisesti jopa toimituksen nöyrtymistä ja erilaisten mielipiteiden hyväksymistä tulevaisuudessa. Toki ilmeisesti jonkinlainen perustelu on olemassa, kun säännöistä on kovasti puhuttu, mutta sitä ei ilmeisesti ole syytä kertoa lukijoille ja kirjoittajille, jotta tällaisia sensurointeja voitaisiin tulevaisuudessa edes välttää.

Reino Jalas

"Todennäköisintä on että Hankamäki on itse poistanut,
mistä olisikin vähintään mielenkiintoista kuulla
jotain.."

Tuollaiselta asia tosiaan näyttää ulospäin nyt. Hankamäen US-saitilta on poistettu ainakin 3 siellä ollutta tuoreinta ja US:n jo hyväksymää blogiketjua.

Myös Googlen tarjoamassa ilmaispalvelu Blogspot:issa ollut "Rajat kiinni! - Irti EU:sta!" blogi oli tyhjennetty pois. Goggelille saakka US:n linjalliset toiveet ja mielipiteet eivät enää paina.

Siksi blogisti on noin satavarmasti itse tehnyt päätöksen kaikkien noiden omien blogiensa poistamisesta. Monestihan se omakin mieli muuttuu. Jokin oma vanha juttu ei vaan enää vaikutakaan ihan yhtä hyvältä ja aktuellilta.

Toimituksen poiminnat