JanneSuuronen

Millainen on moderni Kristillisdemokraatti ?

Joulun pyhät ovat ohitse ja paluu arkeen edessä.

Itseäni askarruttaa suuresti kysymys siitä, millaisena suuri yleisö näkee ja kokee Kristillisdemokraatit puolueena. Millaisia mielestänne olemme ? Ihmisinä ja ihmisten muodostamana puolueena ?

Moderneja ja ajassa pysyviä ihmisiä ? Vanhoillisia ? Asiaan perehtyneitä asiantuntijoita, jotka eivät lauo pelkästään mutu-pohjalta käsityksiämme ? Äärihihhuleita ? Rasisteja ? Populisteja ? Isänmaallisia ? Maailman halaajia ? Jarruja ? Edistyksellisiä ? Pieni yhtenäinen joukko ? Tylsiä ? MIelenkiintoisia ? Joukko ihmisiä, joiden mielipiteissä on suuri hajonta ?

Blogeissani on viime ajat ollut kommenttien ennakkotarkastus päällä, koska aihepiiriin katsomatta kovin usein on haluttu kommentoida ihmisten omia käsityksiä siitä, millaisia Kristillisdemokraattien tulisi olla. Mutta ei itse blogin aihetta. Minusta on ollut suorastaan loistavan positiivista, kuinka Kristillisdemokraatit puolueena sytyttää ihmisiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kristillisdemokraateissa on paljon erilaisia ihmisiä.

Puolueen näkyvät hahmot ovat kuitenkin mielestäni mainitsemastasi listasta seuraavia: erittäin vanhoillisia, jarruja, osin jopa äärihihhuleita. Lisäisin vielä, että yllättävän paljon erityisesti "äänekkäissä" tai näkyvissä kristillisdemokraateissa on mielestäni ahdasmielisyyttä ja jopa tiedevastaisuutta.

Toisaalta kaikki näkemäni kd:t jakavat esimerkiksi tiettyä yhtäläistä näkemystä meidän vastuustamme osana tätä koko maailmaa. Voisiko sitä nimittää kristillisin termein lähimmäisenrakkaudeksi? Se ei tokikaan ulotu kaikkiin ihmisiin, mutta sellainen yleinen inhimillisyys ja ymmärrys koko maailman tilasta mielestäni on olemassa.

Koen kristillisdemokraattien ajavan asioita liikaa raamatun kautta, vaikkakin PS omaa tässä vielä pahemmin fundamentalistisia näkemyksiä, kuin KD. Tietyllä tapaa koenkin, että jos syytänkin omalta osaltani kristillisdemokraatteja ahdasmielisiksi niin ovat sitä kuitenkin sivistyneesti, asiallisesti ja perustellen.

Asiaansa uskovia ja vakaumukseltaan vankkoja. Itsevarmoja ja selkä suorassa seisovia.

Hyvin moninainen joukko siis. Näin itse koen kristillisdemokraatit.

Janne Suuronen

Lähimmäisenrakkaus tosiaan kuuluu monen Kristillisdemokraatin arvomaailmaan. Lähimmäisenrakkaus muuttuu vaaralliseksi käsitteeksi siinä vaiheessa, jos siihen vedoten vaaditaan hyväksyttäväksi mitä vain. Itseämme tahi yhteiskuntaamme vahingoittavia ilmiöitäkin.

Konkreettinen ja aika itsestään selvä esimerkki demonstroimaan edellistä: Lähimmäisenrakkautta ei ole laillistaa enää yhtään sellaista päihdettä yhteiskuntaan, jolla on enemmän haittaa kuin hyötyvaikutuksia yhteiskunnan ihmisille. Vaikka jollekin yksilölle kyseisen päihteen käytöstä olisikin enemmän hyöytyä kuin haittaa.

Sama koskee myös vaikkapa yhteiskuntamme liberalisoituvia arvoja.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Janne - minulla ei mene kupoliin se ajatus siitä että homot olisivat lain edessä eriarvoisia avioliiton suhteen.

Jos ei onnistu kirkkohäät niin se on kokonaan toinen asia - ymmärrän tämän mutten ymmärrä mitenkään eriarvoisuutta lain edessä jota ajatte?

Homojen adoptio-oikeudesta saatan olla jopa hieman vanhoillinen - nimittäin niin että ensin heteroparit saisivat adoptoida jos jonoa jne.

Uskonasioissa moderni KD pystyy keskustelemaan koko skaalalla vaikkapa näistä asioista -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2089...

(taisin hieman jo sinua kaivatakin jossain kommentissani)

Janne Suuronen

"
Janne - minulla ei mene kupoliin se ajatus siitä että homot olisivat lain edessä eriarvoisia avioliiton suhteen.

Jos ei onnistu kirkkohäät niin se on kokonaan toinen asia - ymmärrän tämän mutten ymmärrä mitenkään eriarvoisuutta lain edessä jota ajatte?

Homojen adoptio-oikeudesta saatan olla jopa hieman vanhoillinen - nimittäin niin että ensin heteroparit saisivat adoptoida jos jonoa jne.
"

Jaan näkemyksesi.

Muistutan myös, että tämä yhteiskunnallinen kysymys on aika marginaalinen ja meillä olisi Suomessa ollut jo pitkään syytä keskittyä täysin toisiin ja tärkeämpiin asioihin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Janne tuohan on mukava kuulla!

Kuitenkin se on asia asioitten joukossa mutta se on niin periaatteellinen että siitä ei Kristilliset pääse koskaan yli mitenkään muuten kuin tulemalla nykyaikaan.

Kaikki vetoomukset tehdyn uuden lain voimaansaattamisen perumiseksi ja Kristillisten puuhaaminen niissä on ampumista omaan jalkaan ja oman arkun naulaamista.

Ei taida olla enää sitten lopuksi siunaajiakaan jäljellä?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Plogisi viimeinen lause on aika vahvasti yliampuva ja ei perustu todellisuuteen.Ei noilla 3 prosentin kannatuslukemilla kovin suurta roihua saa syttymään. KD:n hallituksessa olo ärsytti suuresti viime vaalikaudella. Ei noilla kannatusluvuilla kuulu olla hallituksessa, mutta kun oli kerättävä hallituksen taakse porukkaa, niin siitä ovenraosta KD;kin livahti sisään.
Sitä en tiedä millainen on moderni kristillisdemokraatti, mutta jos ajatukset pohjautuvat 2000 vuotta vanhaan teokseen, niin miten voikaan puhua modernista demokraatista!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kovin vaikean heitit. Pystyn nimeämään vain muutaman KD:n, eikä heistä mitään yhtenäistä linjaa osaa vetää. Edellisen puheenjohtajan ajama politiikka on ollut patavanhoillista ja kirkolle tuhoisaa, mutta tuskinpa se kuvaa koko puoluetta. Ehkä uusi puheenjohtaja tarjoaa erilaisen mielikuvan jos pääsee sitä suurelle yleisölle esittelemään.

Janne Suuronen

"
Edellisen puheenjohtajan ajama politiikka on ollut patavanhoillista ja kirkolle tuhoisaa, mutta tuskinpa se kuvaa koko puoluetta.
"
Mille Kirkolle ? Katolisille ? Ortodokseille ? Mormoneille ? Juutalaisille ?

Pyydän, ettet sekoita maallista Kristillidemokraatit puoluetta uskontoon. Jos uskonnolliset asiat mietityttävät, niin kehoitan kääntymään vaikkapa Ortodoksisen tai Katolisen kirkon oppineiden pariin. Tai Ev.-lut kirkon Irja Askolan tahi Kari Mäkisen, joiden kuvittelisin olevan Vihreille mielusia ihmisiä.

Minä nostan Päivi Räsäselle hattua hänen ryhdikkäälle toiminnalleen. Ainoa selkärankainen "mies" koko edellisessä hallituksessa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Myös mie peukutan Räsästä, suoraselkäinen nainen, joka ei vaihda mielipidettään/vakaumustaan galluppien takia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tarkennetaan, että Päivi Räsänen aiheutti tuhoaan lähinnä ev.lut. kirkolle aiheuttaen massiivista jäsenkatoa patavanhoillisilla kannanotoillaan. Samalla toki leimasi KD:n puolueena turhankin voimakkaasti. Itselläni on mielikuva, että selkeästi uskonnottomalla olisi hankalaa pärjätä KD:n sisäisissä valtakamppailuissa. Enkä oikein ymmärrä mitä uskonnoton kyseisessä puolueessa tekisikään vaikka olisi muuten umpikonservatiivinen.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Ne KD-kansanedustajat joihin itse tutustuin ollessani eduskunnassa töissä, olivat erittäin kohteliaita ja muutenkin kaikin puolin mukavia ihmisiä. Tunnollisia, ahkeria. Samoin heidän avustajansa.

Ei siis mitään erityisiä ennakkoluuloja heistä, tai heidän äänestäjistään. Se, että olemme vahvasti eri mieltä sukupuolivähemmistöjä koskevista asioista on luku erikseen. Ei kai kaikkien kanssa voi olla kaikesta samaa mieltä?

Olen itse monessa mielessä konservatiivinen, että allekirjoitan monet arvoistanne. En ole uskonnollinen ihminen ja suhtaudun varauksellisesti niihin, jotka ilmoittavat ensikättelyssä uskonnollisesta suuntautumisestaan. Mielestäni uskonnon on hyvä olla henkilökohtainen asia. Samalla tavalla ajattelen esim. seksuaalisesta suuntautumisesta. En tee kummallakaan tiedolla yhtään mitään.

Janne Suuronen

Kävin aikoinaan puolueemme johdon kanssa kirjeenvaihtoa ja heidänkin näkemyksensä oli, ettei puolueemme ole (ev.-lut, ortodoksit, katolilaiset) kirkkosidonnainen ja jäseneksi sopivat kaikki ihmiset, jotka jakavat puolueen sääntöihin kirjatut arvot ja asiat.

Erityisesti arvostamme ahertajia ja asioiden tietäjiä. Joten, tervetuloa jos siltä joskus tuntuu.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Janne Suuronen, mihin perustuu tuo viimeinen lauseesi plogin avauksessa? Ei ainakaan mielipidemittauksiin,joissa mitataan puolueiden kannatusta.Ne osoittavat puolueen olevan marginaalipuolue. Miksiköhän lukemat ovat noin alhaiset, vaikka puolue ilmoittaa olevansa arvopuolue?
Olisikohan niissä arvoissa korjaamisen paikka, kun aate ei näytä oikein uppovan kuin noin kolmeen prosenttiin suomalaisista? Kylläkait kannatus olisi suurempi, jos puolueen arvot tyydyttäisi suomalaisia.

Janne Suuronen

"
Janne Suuronen, mihin perustuu tuo viimeinen lauseesi plogin avauksessa?
"
Eiköhän se tule siitä blogin edellisten lauseiden muodostamasta kontekstistä esiin. Viittasin lauseella lähinnä omien blogieni kautta näkemääni mielenkiintoon Kristillisdemokraatteja kohtaan. Aiemmin ei ollut blogia, missä ei yksi, kaksi tai enemmänkin ihmisiä olisi itse blogin aiheen käsittelemisen sijaan intoutunut kommentoimaan nimenomaa Kristillisdemokraatteja. Kertomaan omia käsityksiään siitä, millaisia Kristillisdemokraattien tulisi olla.

"
Olisikohan niissä arvoissa korjaamisen paikka, kun aate ei näytä oikein uppovan kuin noin kolmeen prosenttiin suomalaisista?
"
Jaamme kaikissa länsimaissa kristillisen kulttuuriperimän, eikä näissä hyväksi todentamissamme arvoissa ole korjaamisen paikkaa. Ainakaan suuresti. Vai onko sinusta ?

Maallisen Kristillisdemokraatit-puolueen vaalimenestys Suomessa on oma pohdintansa ja mihin tämäkin puheenvuoro osittain liittyy. Erityisesti kun vertaa vaikkapa Saksan Kristillisdemokraattien valtaisaan suosioon. Vasemmistoradikalismin jäljiltä arvoliberaalius on ollut päivän trendi nykyisin oikeistolaistenkin parissa, mutten ole lainkaan varma, että kuinka viisaalla ja kestävällä pohjalla ollaan. Nyt Suomen Kristillisdemokraattien kannatus saattaa olla 4%, mutta mikä saattaa vuosikymmenen tai kahden vuosikymmenen kuluttua olla yhtä hyvin 40%. Tähän tulevaan kehitykseen tosin liittyy arvomaailmasta puhuttaessa populistisesti muotivirtausten perässä juoksevien Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n kaltaisten puolueiden takin käännöksetkin; nythän Timo Soini ja Juha Sipilä henkilöinä ovat lähellä Kristillisdemokraattien arvoja ja vetivät kovasti ääniä puolueilleen, vaikka heidän johtamiensa puolueiden ohjelmat ja linjaukset arvopolitiikassa ovatkin puheenjohtajistaan poikkeavia.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei se nyt kovin kattava otanta ole yhden ihmisen plogin vierailut. Eikä siitä voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Suomessa on tarpeettoman paljon puolueita, neljä tai viisi puoluetta riittäisi. Loput tulevat olemaan marginaalipuolueita, joilla ei ole käytännön merkitystä poliittisella kartalla. Edellä mainittuun ryhmään tulee kuulumaan nyt ja jatkossakin myös KD.
Puolue on kuitenkin uskonnollissävytteinen, ja uskonto menettää maassamme koko ajan jalansijaa. Tältäkin pohjalta katsottuna puolueen kasvunäkymät eivät ole suuret.

Toimituksen poiminnat