JanneSuuronen

Somalian uusi aamunsarastus

Afrikan Unioni teki sen, mihin muu maailma ei kyennyt. Välillä jo toivottamaksi alueeksi mielletty Somalia on nousevalla trendillä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Janne Suuronen

"Vuosikymmeniin enemmän ihmisiä on ruvennut saapumaan, kuin lähtee maasta".
"Security situation is ok. It is 75-80%" Voimme tehdä rauhassa kauppaa. Jopa veronmaksu on saatu käyntiin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mukava kuulla Somalialla menevän paremmin. Toivottavasti kaikki suomensomalialaiset eivät kuitenkaan palaa sinne. Moni voisi menettää hyvän ystävän tai rakastajan, näin esimerkiksi.

No, moni heistä on syntynyt täällä, joten siitä tuskin on pelkoa.

Tapani Lahnakoski

Hyvältä näyttää, mutta joko olet löytänyt sen ensimmäisen somaliravintolan Suomesta? Mieluimmin pääkaupunkiseudulta, niin voisin käydä kopasemassa.

Janne Suuronen

Ei taida sellaista olla. Mikä on hieman omituista, kun katselee tämänkin dokumentin (loppupuolen) ihmisten elämäniloa ja yritteliäisyyttä.

Tapani Lahnakoski

Uskomkattoman positiivinen video, mistä sen löysit?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #5

Vähän sattumaahan tuon. Katselen usein Vice (News) dokkareita Youtubesta ja tuo linkittämäni pidempi dokumentti tuli ehdotuksena tähän muutaman Somalin henkilökuvaan. Positiivista kuvaa henkivä tämäkin:
http://www.youtube.com/watch?v=HRjFLqrudLg

Bonuksena, lopun synnyskuvat toimivat hyvänä symboliikkana Somalialle.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Tuskin kovin omituista ottaen huomioon Suomen asenneilmastoa.

Mutta pikkuhiljaa Somalia pääsee jaloilleen ja se on hyvä asia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Paljon kiitoksia tästä linkistä videoon, joka kertoo suomalaiselle katsojalle enemmän Somaliasta ja sen todellisesta tilanteesta kuin mitä meille on ikinä näytetty Suomen televisiossa! Tämän videon välittämä tieto on minulle selvästi päivän merkittävin uutinen, ja sitä sen pitäisi olla myös jokaiselle Suomessa asuvalle somalitaustaiselle henkilölle.

Jos tätä Community Channelin dokumenttia on uskominen, Somalia on nyt parhaillaan todellisessa käännekohdassa, jolloin maan alkuun päässyt jälleenrakennus voi jatkua ja terrorismi voidaan kitkeä sieltä pois. Afrikan Unionin sotilaat ovat pelastaneet Somalialle tulevaisuuden, jonka rakentaminen on tästä eteenpäin kiinni vain somaleista itsestään.

Nyt toivoisin todellisilta asiantuntijoilta -- Suomen somaleilta -- vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

1. Onko tämä dokumentti mielestänne totuudenmukainen, vai vääristeleekö se mielestänne asioita johonkin suuntaan tai onko siitä jätetty jotakin olennaista pois?

2. Jos olette sitä mieltä, että tämä dokumentti osoittaa, miten asiat ovat todellisuudessa kehittyneet sen jälkeen, kun Afrikan Unionin joukot vakauttivat Mogadishuun rauhan ja turvallisuuden, mitä mielestänne pitäisi seuraavaksi tapahtua, jotta rauhan tila vakiintuisi ja jälleenrakennus etenisi?

3. Minkä roolin näette diasporassa oleville somalitaustaisille henkilöille Somalian valtion uudelleen rakentamisessa, eli onko länsimaissa sisällissotaa paossa olevilla somaleilla jokin mahdollisuus, tehtävä tai osallistumisvelvollisuus entisen kotimaansa jälleenrakennuksessa?

4. Onko Suomessa hankkimallenne koulutukselle ja työkokemukselle tarvetta Somalian jälleenrakennuksessa?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Afrikan Unionin joukot rauhoittivat siis Mogadishun 2011, eli jo viitisen vuotta sitten. Miksi Suomen tiedotusvälineet eivät todellakaan ole koko tänä aikana antaneet meille totuudenmukaista tilannekuvaa, vaan tähän asti meille on harhaanjohtavasti uskoteltu Somalian olevan edelleen levoton ja vaarallinen sisällisotaa käyvä maa?

Meillä on Suomen ulkoministeriö, YLE ja Helsingin Sanomat, mutta näköjään mikään niistä palkattuine ammattilaisineen ei ole nähnyt tarpeelliseksi oikaista jo pahoin vanhentuneita käsityksiämme Somaliasta, ja yksityishenkilö Janne Suuronen on ensimmäinen, jonka ansiosta edes Uuden Suomen lukijat pääsevät käsitykseen muutaman viimeisimmän vuoden tuomasta käännekohdasta, jos vain viitsivät katsoa linkissä tarjotun videon alusta loppuun.

Hävytöntä, miten suomalaisille uskotellaan vain disinformaatiota sekä valtionhallinnon että median toimesta eikä anneta oikeaa tietoa jos todellinen merkittävä muutos tapahtuu maailmassa!

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

http://maailma.net/artikkelit/somalian_hallinto_uu...

http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1305588992042

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/somalia-p...

http://www.finland.ae/public/default.aspx?contenti...

Tuossa siis muutaman googlamisen tulos. Kyllä Somalian tilanteesta on kerrottu mediassa. Tosin Somalia pieni ja kaukainen maa ja sen takia harvemmin etusivulla esillä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Yllä olevat linkit ovat vanhentuneita ja sisällöltään kovin paperin ja byrokratian makuisia verrattuna blogissa linkitettyyn dokumenttiin, joka ajoittuu kahden vuoden takaiseen tammikuuhun 2014.

Parasta on se, että myönteinen kehitys Somaliassa vaikuttaa noitten uutisten jälkeen jatkuneen ja voimistuneen (ainakaan mistään merkittävistä takaiskuista ei ole uutisoitu), ja Afrikan Unionin ponnistukset ja uhraukset maan eteen ovat kannattaneet. Pienuus (runsaat 10 miljoonaa asukasta, pinta-ala kaksinkertainen Suomeen verrattuna) ja kaukaisuus ei merkitse globalisoituneessa maailmassa yhtä paljon kuin humanitäärinen kriisi tai siitä toipuminen, epävakaat tai vakiintuneen yhteiskunnan olot, kansainvälinen terrorismi vai järjestäytynyt valtio vallanpitäjänä.

Eero Mattila

Tätä voi verrata liito-oravien suojeluun Suomessa. Vuosikausia virkamiehet väittivät, että liito-orava on uhanalainen ja niiden pesimäalue pitää rauhoittaa. Kun paljastui, että liito-oravien lukumäärä on todellisuudessa paljon suurempi kuin mitä viranomaiset väittävät ja orava osaa siirtyä uudelle alueelle metsätöiden aikana - todettiin kuitenkin, että vaikka liito-orava ei ole uhanalainen laji Suomessa - suojelua silti jatketaan.
- Tämmöistä on viranomaisten työ Suomessa.

Risto Laine

Lähi-itään tarvittaisiin vastaavamlainen unioni, monta sotaa oltaisiin voitu välttää. Kiitos videosta, oli mielenkiintoinen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Suuronen, jos linkittäisin tämän blogisi RASMUS-ryhmän facebook-sivuille, niin minkälaista palautetta luulisit saavasi blogisi kommentteihin?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Minkälaista palautetta mielestäsi pitäisi saada?

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Aika vähän näkee uutisia Somalista tänä päivänä -> ei uutisoitavaa kaikki ok ??
Sellainen ajatus heräsi, että pitäisikö somalien kotouttamiseen ja Suomessa olevien tukemiseen käytetyistä varoista laittaa enemmänkin kehitysapuun esim. koulutuksen, infran rakentamiseen. Sama raha hyödyttäisi ja palvelisi laajempaa ihmisjoukkoa. Olisi tärkeä saada Somalia taas jaloilleen ja toimivaksi yhteiskunnaksi.

Toimituksen poiminnat