JanneSuuronen

Verokikkailija ja moralisti Emma Kari

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari on ilmoittanut lopettavansa tilinsa vastalauseeksi Nordean veroparatiisikikkailuihin.

[ Mediakriittinen välihuuto: Tyypillinen esimerkki populismista, missä media kohtelee puolukantaan katsoen ihmisiä eri lailla.  ]

Tarkastellaanpa Emmaa itseään hieman tarkemmin.

Emman CV on komeaa katsottavaa. Poliittisesti.

Vihreän kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtaja (2013-2015)
Helsingin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (2013-2015)
Ympäristöministeri Ville Niinistön erityisavustaja (2014)
Anni Sinnemäen eduskunta-avustaja (2011-2013)
Nuorisolautakunnan puheenjohtaja (2009-2012)
Vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja (2010-2012)
Kaupunginhallituksen varajäsen (2009-2010)
Ensimmäisen aikuisjaoston valvoja (2009-2010)
Helsingin Vihreiden Nuorten puheenjohtaja (2008)
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen vastaava (2008)
Helsingin yliopiston opintotukilautakunnan varapuheenjohtaja (2008)
Opiskelijoiden tukikeskus Nyytin hallituksen jäsen (2008)
Vihreiden nuorten tasa-arvotyöryhmän puheenjohtaja (2007)
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn hallituksen jäsen (2007)
Euroopan vihreiden nuorten (FYEG) hallituksen jäsen, tiedotus- ja tasa-arvovastaava (2007)
Vihreän edustajistoryhmän puheenjohtaja (2006)
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen (2005-)
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja (2005)
Viherlaakson lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja (2001)

 

Emman CV:ssä poissaoloaan huutaa vaikkapa edes viiden vuoden oikea työelämä. Emma ei ole otsa hiessä hitsannut laivoja. Emma ei ole työkseen kyykkinyt kitkemässä kasvimaita. Emma ei ole julkisella puolella hoitanut laitoksissa sairaita vanhuksia tai vaikkapa opettanut Suomen nuoria tulevaisuuden toivoja. Emma ei ole tilitoimistoissa kokenut jokaisen vuoden vaihteen tienoille sijoittuvaa viranomaisten luomaa paniikkityökaaosta. Sen sijaan Emma Kari on koko ikänsä loisinut veronmaksajien piikkiin; poliittisesta CV:stä  päätellen tehokkaan kovaan ääneen onnistunut huutamaan rahan jakamisen puolesta. Muiden ihmisten työn tuotoksien jakamista kannattajilleen. Vihreiden tavoitteiden ajamisen myötä samalla hankaloittaen, jarruttaen ja kuormitten oikeaa (teollisuus)työtä tekevien elämää.

Suomessa on satoja yrittäjiä, jotka tyhjästä liikkeelle lähtien ovat luoneet menestyneen yrityksen. Kovaa päivää tehden, riskejä ottaen. Työllistäen samalla vuosikymmeniksi kymmeniä tai tasoja ihmisiä. Verottaja on tykännyt, kun sekä työllistetyt että yritykset voitoistaan ovat tuottaneet verotuloja. Suomessa on satoja (palkattuja) yritysjohtajia, joiden onnistuneiden päätösten ansiosta vajaat kaksi miljoonaa ihmistä työllistyy. Yhteiskuntamme hyvinvoinnin luojat ja joiden luomaa panosta sitten muut jakavat.

Onnistunut ja vaurastunut yrittäjä on saattanut muiden  työllistämisen ja yrityksensä lisäksi maksaa henkilökohtaisesti pelkkiä veroja yhdessä vuodessa enemmän, kuin mitkä ovat Emma Karin tulot koko elinaikana. Ja sitten jossain vaiheessa varallisuutta kerryttänyt yrittäjä tai johtaja on päättänyt suojata osan tuloistaan Suomen progressiiviselta verotukselta.

Jäin Emma Karin ulostulon myötä taas kerran pohtimaan populismin eri muotoja Suomessa. Kuinka toiset luovat hyvinvointia, toiset (Emman tavoin turvallisesti kulta lusikka suussa syntyneet) lähinnä keskittyvät jakamaan muiden luomaa hyvinvointia. Kansanedustaja Emma Karin voisi edellyttää kykenevän korkeampaan moraalisen ajatteluun, kuin opportunistisesti populisoimaan jopa laillisten verojen optimointitapoja; Vihreiden "pankin seinästähän aina saa rahaa"-ajattelun sijaan peiliin katsominen olisi  todellakin tarpeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Reijo Jokela

Monikohan muuten noista Karin työnantajista maksaa veroja?

Janne Suuronen

Verokikkailusta suurta melua pitävä Yleisradio muuten on itsekin vapautettu veroista (alv). Oli jo ennen rahoituspohjamuutostakin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Emma ei ole otsa hiessä hitsannut laivoja. Emma ei ole työkseen kyykkinyt kitkemässä kasvimaita. Emma ei ole julkisella puolella hoitanut laitoksissa sairaita vanhuksia tai vaikkapa opettanut Suomen nuoria tulevaisuuden toivoja. Emma ei ole tilitoimistoissa kokenut jokaisen vuoden vaihteen tienoille sijoittuvaa viranomaisten luomaa paniikkityökaaosta."

En tiennytkään, että sinulla on noin monipuolinen työura ;) Ettet vain syytä Karia sellaisten asioiden tekemättömyydestä mitä et ole itsekään tehnyt.

Panama-papereissa ei sinällään ole mitään uutta, mutta ne ovat todisteita asiasta josta on jo vuosikausia puhuttu. Yhä suurempi osa läntisten yhteiskuntien veropohjasta katoaa verokeitaisiin ja näin mm meidän yhteiskuntamme heikkenee. On oikeastaan aika jännää, miten kristillisten taholta käydään puolustelemaan tätä menoa.

Ja tosiaan kehotan luopumaan tuosta, "pankin seinästähän aina saa rahaa" retoriikasta, sillä populismin lisäksi tiedät itsekin kuinka valheellista se on.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suuronen on Ison Rahan asialla. Espoolaisena autoilijana tunnen häpeää.

Janne Suuronen
Janne Suuronen

"
En tiennytkään, että sinulla on noin monipuolinen työura ;) Ettet vain syytä Karia sellaisten asioiden tekemättömyydestä mitä et ole itsekään tehnyt.
"
Lukiolaisena autonpesijänä (2kk) 1983
Lukiolaisena ulkolähettinä (2kk) 1984
Kojeenasentajaoppilas suoraan yo-kirjoituksista inttiin asti (3kk 1985)
Varastomies 1986 (10kk)
Kojeenasentajana 1987 (9kk teknikko-opiskelijana. Muu vuosi opiskelijana)
Opiskelun ohessa kesät ja opiskelukuukausina 10-15 tuntia/vko vientiteollisuudessa suunnitteluinsinööriharjoittelijana (1988-1992). Lomaa tuona 4 vuoden periodina yhteensä ehkä 4 viikkoa.
Suunnittelijana, projektipäällikkönä ja suunnittelupäällikkönä vientiteollisuudessa 1992-2009
Julkinen sektori 2009-->
Lyhyt CV:ni viisastelusi johdosta, ole hyvä. Sivussa sitten se vähäinen politikointi, mitä lähinnä opiskelijavuosina edellisten päälle ajankäyttö salli.

Jos jatkat tätä viisastelua Marko, niin myös sinun (Vihreän tyyppijäsen) työura-CV saattaa olla tarpeen kaivaa esiin. Saisi vähän perspektiiviä aatemaailmaasi, ml. mm. tuo alempana esiin tuomasi närkästyminen "vihreille raha tulee pankkiautomaatti-tason ymmärrys" teemasta.

(Laillinen tai laiton) Veronkierto ja rahanpesu eivät ole kenellekään uusi asia.

Puheenvuoroni ehkä hieman piilotettuna pääpointtinani ei edes ollut niinkään Emma Karin (jota käytin esimerkkinä) kritisointi yksinään, vaan kaikki muutkin opportunistiset populistit. Persut ovat tästä jo saaneet omat osansa. Vihreidenkin olisi syytä saada. Veronkierron suurimpia ja näkyvimpiä kritisoijia ovat ne, jotka itse vahvimmin verovaroin elantoaan hankkivat. (vrt yritysjohtaja marmattaa, kun hänen pitää maksaa optiotuloistaan niin suuret verot).

"
Ja tosiaan kehotan luopumaan tuosta, "pankin seinästähän aina saa rahaa" retoriikasta, sillä populismin lisäksi tiedät itsekin kuinka valheellista se on.
"
Kerta toisensa jälkeen Vihreiden poliittiset avaukset vahvistavat tätä käsitystä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

En kuulu vihreisiin.

Olen sitoutumaton. Ja olen yksityishenkilö.

Tietääkseni en ole sukua sukunimikaimalleni, Emma Kari:lle.

Janne Suuronen, sinä ilmeisesti olet poliittinen toimija. Siksi rohkenen arvioida toimasi julkisesti. Lain tulkinta on tältä osin erilainen yksityishenkilöistä ja poliittisista toimijoista Suomessa.

Toisinaan olen silmäillyt ulostulojasi. Syytät tässä blogissasi paria puoluetta ja joitain henkilöitä sormella osoitellen populismista.

Tavallisen yksityishenkilön näkövinkkelistä tämä kirjoituksesi ja suuri osa muistakin ulostuloistasi on ollut kovin huomiohakuisia.

Voisi sanoa myös populistisia. Kirjoituksistasi on ollut vaikea tulkita, että mille oikein huomiota haet. Haetko huomiota lähinnä itsellesi vai esille tuomillesi asioille?

Niistä syistä olen itse todennut, että ulostulosi eivät ole juurikaan olleet kiinnostavia. Ja harvemmin tulee kommenttejasi tai blogejasi enää luettua, ehkä välillä lähinnä kulmia kohotellen.

Populisteilla vähäinen substanssi hautautuu monenlaiseen turhaan kohinaan ja kohkaukseen.

Useinhan on nähtävissä, miten ihmiset syyttelevät muita ihmisiä siitä, mistä ominaisuuksista he eivät erityisesti pidä itsessään. Vaikea sanoa, ovatko kommenttisi olleet tällä tavoin värittyneitä.

Näetkö itse itsesi populistisena? Näetkö itse itseäsi moralistina? Näetkö malkaa omassa silmässäsi?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos rakentavasta palautteestasi.

Millaisena puolueena sinä näet Kristillisdemokraatit ? Siitä hetken tuumittuasi löydät ehkä vastauksen minulle esittämiisi kysymyksiin.

Kirjoitin aikoinaan Uuteen Suomeen (nyt jo poistettuja puheenvuoroja) hyvinkin monia asiallisia ja paljon tietoa sisältäviä puheenvuoroja. Lopputulemana oli, ettei asiallinen sävy ja huolellinen taustatietojen mukaan tuominen maksa vaivaa.

Tässä yksi esimerkeistä, missä välillä uudestaan intouduin asiallisemmaksi ja missä osoitin Vihreiden pölhöpopulististen teemojen uppoava toimittajiin kuin häkä:
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1914...

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #9

Puolueet saavat sellaisia sävyjä, kuin heidän edustajansa niitä omilla teoillaan ja sanoillaan ja kirjoituksillaan tekevät.

Syyttely on mielestäni sellainen teko, että se ei juurikaan rakenna parempaa Suomea. Päin vastoin. Syyttely yleensä johtaa spiraaliin, jossa syytöksiä jaetaan puolin ja toisin.

Ja rakentavuus on niistä keskusteluista aika lailla kaukana.

Syyttely yhdessä keskusteluketjussa siirtyy nopeasti kulovalkean tavoin toiseen keskusteluketjuun. Paljonko hyvää Suomi on koskaan saavuttanut syyttelyllä? Syyttely jatkuvana toimintamallina keskusteluketjuina siirtyy nopeasti myös arkielämään. Moniko menestyvä firma tai organisaatio on rakennetty syyttelyn kulttuurille? Tiedossani ei ole yhtäkään.

Tiedän, että eduskuntaan on pääsyt puolueita, jotka ovat rakentaneet silloisen vaalimenestyksensä syyttelylle. Ja he opettivat kannattajansa syyttelemään kaikkea mahdollista. Ottamatta vastuuta omista teoistaan.

Onko mikään ihme, jos Suomi on tässä jamassa, kuin nyt olemme? Syyttelyn kulttuuri on erittäin haitallista.

Tiedätkö, kenen sanonta tämä on?
"Se opetus, minkä ennen kaikkea tahtoisin painaa tulevan sukupolven tietoisuuteen, on tämä: eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihamiehen miekka."

Syyttely kaiken lisäksi vie usein pois siitä, että ihmiset ottavat vastuun omasta elämästään ja omista teoistaan.

Siksi toivoisin, että syyttelyn kaltaista "argumentointikeinoa" käytettäisiin erittäin vähän. Mieluiten ei lainkaan.

Se on Suomen edun mukaista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

CV:tkö tässä taistelevat? Haluat kaivaa Marko Kivelän CV:n esille? Käsittämätöntä toimintaa virkamieheltä. Missä olet töissä, Supossako?

Emma Karilla oli luottamustehtävä jo lukiolaisena. Sen pitäisi jotain sinulle kertoa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kevään 2015 hallitusohjelmassa tuulivoimatariffin piiriin pääsevien voimaloiden kokonaisteho laskettiin 2500 megavolttiampeerista 2000 MVA:iin. Hallituksen lakiesitys tuulivoimatariffista oli lausuntokierroksella, eikä se enää sisälläkään leikkauksia. Sama 2500 MVA pääsi tariffin piiriin, mikä oli jo aikaisemmin lain sisältö. Tuki veronmaksajilta tuulivoimayhtiöiden pääomasijoittajille on ylimääräinen miljardi 12 vuoden aikana. Mitä tapahtui?

Vihreiden Emma Kari on käyttänyt hallitusohjelman kohdan perumista esimerkkinä, miten ”oppositiosta voidaan vaikuttaa”. Jonkinlainen voitto vihreille siis? Epäselväksi on jäänyt, mikä vihreiden rooli oikeasti on asiassa. Aikaisemmin Emma Kari on käynyt Suomen suurimman tuulitariffihyötyjän, TuuliWatti Oy:n, vieraana Porin Peittoossa halimassa ongelmatuulivoimalaa. TuuliWatin 2014 liikevoittoprosentti oli 66,6, tuloksesta 66% muodostui veronmaksajien kustantamista tulonsiirroista. Yhtiöllä ei ole yhtään palkattua työntekijää, ja se ei maksanut euroakaan veroja tuloksestaan. ”Me puolustamme niitä, joilla ei ole eturyhmää”, kirjoittaa Emma Kari.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuo lista löytyy Emma Karin kotisivujen kohdasta "Luottamustoimet & Poliittinen CV".

Luettelossa ei siten ole tarkoituskaan olla muita työtehtäviä. "Laivojen hitsaaminen" tai "rikkaruohojen kuokkiminen" eivät tietääkseni ole luottamustoimia eivätkä poliittisia toimia.

Voi toki olla, ettei hän tuon kaiken muun tekemisen ohessa ole ehtinyt!

    «Sen sijaan Emma Kari on koko ikänsä loisinut veronmaksajien piikkiin»

Kerro toki kristillisdemokraattienkin eduskunta-avustajille ja Markus Kalmille, että he ovat loisia. Päin naamaa jos kantti riittää.

Janne Suuronen

Blogia tulee tarkastella kontekstissa, missä Emma Kari alkoi kritisoimaan muita veronkierrosta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ajatus jota kirjoituksellasi ajat takaa on sitten todella hämärä. Emma Kari on kansanedustajana ja avustajana toimiessaan tiettävästi ollut veronmaksaja, eikä tiettävästi ole syyllistynyt veronkiertoon. vai eikö hallinnollinen työ ole sinusta "oikeaa" työtä?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #18

Tehdään kaikki toisistamme toistemme hallintomiehiä ja Suomen hyvinvointi pelastuu....

Tätä kannattaa lukea kontekstissä, missä koko ikänsä hallinnossa (julkiselta sektorilta elantonsa saanut) ollut poliitikko alkaa suorittamaan yksityisen sektorin toimintaa moralisoivia performansseja.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Kaikki oleellinen ristiretkeilystä vihreitä ja muita arvoliberaaleja vastaan löytyy seuraavasta klassikosta:

http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1790...

Suurosen kirjoitukset kannattaa nähdä tuossa kontekstissa.

Varsinaiseen aloitukseen liittyen voi todeta, että Karin siivotessa jättämänsä hiekat Nordean konttorista hän konkretisoi erittäin monen rivikansalaisen mielihalut, vieden samalla tehot muiden poliitikkojen vastaavilta ratkaisuilta. Ei syytä epätoivoon, boikotoitavaa löytyy kaikille. Tom of Finland -kuvasto löytyy jo Finlaysonin tuotteiden lisäksi vaikkapa postimerkeistä, -korteista ja kahvipaketeista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Janne, onko tosiaan niin, että mielestäsi paras tapa ajaa asioita on vaikkapa luetella toista mieltä olevan CV ja kyseenalaistaa henkilö hänen työhistoriansa perusteella? Eikö silti olisi parempi osoittaa vaikkapa kansanedustajan ajattelun virheet näiden virheiden esille nostamisella? Siis tarttumalla itse asiaan, ei henkilöön?

Janne Suuronen

Kyseenalaistan Emma Karin päättäjänä. Kuten monet muutkin poliittiset broilerit ohuine tai mitättömine kokemuksineen yhteiskuntamme peruskulmakivitöistä. Ei mitään uutta tässä maailmassa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Onpa kivikautinen käsitys työnteosta blogistilla.
Tulee mieleen eräs sympaattinen udmurttikylän ukko, joka tarjosi minulle omenan, mutta syytti meitä etnofuturistitaiteilijoita, että "te ette tuota mitään". Eli ihminen, joka ei kaiva itse maasta perunoita, ei ole mitään. Mitä varten sitten ihmisiä koulutetaan, tekniikka kehittyy???

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan sama onko missä tahansa töissä ollut, mutta kaikki tämä ''nyt minä vedän rahani pois teiltä lurjuksilta'' on niin naurettavaa populismia, persutasoa.

Vihretä on näemmä opetelleet oppositiossa uuden ''persutyylin''.

Ja sitten tieysti vielä SDP samaan kastiin.

Mikähän pankeista on se työläisen ja köyhän asiaa ajava rehellinen ja veroparatiiseja kauhisteleva? - Niitä löytyy Suomestakin 0kpl

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

OP-Pohjola on Kepun konepistooli. Siksi minä luotan siihen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Laittaisitko vielä kristillisdemokraattien puheenjohtajan cv:n, katsotaan löytyykö sieltä paattien hitsausta.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

En tiedä tunteeko blogin kirjoittaja Emmaa enempää kuin löytämänsä cv:n pohjalta. Ehkä tuntee tai siis ei. Itse tunnen valtuustoverini ja luonnonsuojelijaystäväni oikein hyvin. Hän on hyvä ihminen ja sydän paikallaan.

Ja koska noita ceeveitä halutaan esitellä niin panempa tähän vihreän upseerin cv:n :)

Enso Gutzeitin Kaukopään tehtaat rakennus- ja metsäosastoilla vuosina 1975-1982 kolme vuotta ja kaksi kuukautta

kesä 1975 naulannyhtäjä,
kesä 1976 lapiomies,
kesä 1977 metsätyömies,
kesä 1978 pystymittaaja,
1979-1980 sekatyömies
kesä 1981 sekatyömies
kesä 1982 apulaismuurari.

Puolustusvoimat 30 vuotta

1980–1983 kadetti, Kadettikoulu, Helsinki
1983–1985 joukkueenjohtaja, Kainuun prikaati, Kajaani
1985–1989 joukkueenjohtaja, linjan johtaja, Reserviupserikoulu, Hamina
1988–1989 kapteenikurssi, Taistelukoulu, Tuusula
1989–1993 komppanian päällikkö, Uudenmaan Jääkäripataljoona, Helsinki
1993–1994 esiupseerikurssi, Taistelukoulu, Tuusula
1994–1995 aliupseerikoulun johtaja, Kaartin jääkärirykmentti, Helsinki
1995–1997 opiskelijaesiupseeri, Maanpuolustuskorkeakoulu, Sotakorkeakoulu, Helsinki
1998–1999 osastoesiupseeri, sektorin johtaja, Kymen sotilasläänin esikunta, Kouvola
1999–2005 osastoesiupseeri, sektorin johtaja, apulaisosastopäällikkö, Pääesikunta, Helsinki
2006–2011 sotahistorian laitoksen johtaja, tutkijaesiupseeri, Maanpuolustuskorkeakoulu, Helsinki

Yrittäjänä 5 vuotta

2011–2014 saaristo-opas ja luontokonsultti, Jarmo Nieminen T:mi
2014– toimitusjohtaja GreenMent Finland Oy (Aarresaaret).

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

PS. Myös minä harkitsen Nordea tilieni lopettamista, sen verran pahasti kupoliin: https://www.facebook.com/nieminen.jarmo

Toimituksen poiminnat