JanneSuuronen

Pientä jääkautta pukkaa

Aurinkoa tutkivien tiedemiesten mukaan tulemme näkemään 2030-2040 lukujen tienoilla pienen jääkauden. Vastaavan kaltaisen, kuin mikä nähtiin 300-vuotta sitten 1700-luvun vaihteen molemmin puolin.

"Tutkijat vertaavat ennustetta niin sanottuun Maunderin minimiin. Maunderin minimi oli vuosiin 1645-1715 osunut kausi, jolloin auringonpilkut olivat hyvin harvinaisia ja menossa oli pieni jääkausi. Talvet olivat tuolloin niin kylmiä, että jopa Lontoon läpi virtaava Thames-joki jäätyi.

Erityisesti vuodet 1695-1697 olivat Pohjois-Euroopassa harvinaisen kylmiä. Suomessakin viljasadot jäivät epätavallisen niukoiksi tai menetettiin jopa kokonaan. "

Ihmiskunta tietää ja tuntee auringon toiminnasta lopultakin vielä aika vähän. Uusia ennusteita ja uutta tietoa pukkaa sitä mukaan, kuin tutkimus edistyy. Auringon tutkimiseenhan ei ole ennen viime vuosia käytetty kovinkaan suuria varoja. (vrt ilmastonmuutoksen tutkiminen).

Lähde 1, lähde 2 ja lähde 3.

Mitä käytännön merkitystä tällaisilla uutisilla sitten pitäisi olla ? Tiedon lisääntyessä ja varmistuessa, esimerkiksi Suomessa tiedolla tulisi olla heijastuvaikutuksia huoltovarmuus- ja maataloustukipolitiikkaamme. Aikaa reagoida vielä on. Rahaa elintarvikkeiden varastointiin vai elintarvikkeiden kasvattamisen tukemista kylmässä maaperässä ?

 

ps. Sivuhuomiona. Yhdestä noista lähteistä löytyi myös tällainen kirjoitus. Otsikointi:

"The fiddling with temperature data is the biggest science scandal ever

New data shows that the “vanishing” of polar ice is not the result of runaway global warming."

Koko artikkeli tästä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuota höpöä on jauhettu vuosikaudet. Ihmisten aiheuttama ilmaston lämpeneminen peittää alleen tuon "jääkauden".
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207725-jaaka...

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Sama kun kaataisi lämpeävään saunan pataan kauhallisen kylmää vettä. "Juu kyllä se siitä jäähtyy."

Janne Suuronen

Parempi vertaus olisi, että vääntäisit kiukaan vastusten tehoa pienemmäksi tai että vaikkapa laittaisit tulipesään vähemmän puita. Löylyhuoneen eristyksestä ei ole kukaan kirjoittanut mitään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #4

Parasvertaus olisi että sinulla on tulella puolipadallista kiehuvaavettä ja sitten kaadat sen päälle puolipadallista jääkylmää vettä.

Janne Suuronen

Kiellätkö siis auringon aktiivisuudesta johtuneiden pienien jääkausien olemassaolon historiassa ? Vaikkapa tuolloin 1700-luvun taitteessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei olisi ihme vaikka kieltäisikin. Nuo ihmisen aiheuttamaan ilmaston lämpenemiseen uskovat kun ovat aitoja uskovaisia eikä mikään järkipuhe tai dokumentoitu fakta heidän uskoaan horjuta. Toivottavasti joku vastavoima uudelle jääkaudelle todella olisikin olemassa.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #5

Eivät uudet auringon aktiivisuuteen liittyvät löydökset sinänsä mitenkään suoraan kumoa ilmastotieteiden väittämiä. Mutta kyllähän tiedon lisääntyessä (ilmastotieteiden) reunaehdoista myös vanhoja malleja joudutaan rukkaamaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin maailma täällä iloitsee ja hekumassaan leikitsee, siks kun se kerran hukkuu!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eri ennusteet lupailevat 0.5-7 metrin merenpinnan nousua seuraavan sadanvuoden aikana, jotta Mounteveresti huippu jäisi nykytahsilla 1 m nousun seurauksena merenpinnan alapuolelle 885 000 vuoden päästä sekä tarvittaisiin roppakaupalla enemmän vettä kuin mitä jään sulamisesta voisi vapautua.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Toki Ilmatieteenlaitoksen vähätteleviin kommentteihin sisältyy sellainen varaus, että jos näyttääkin siltä, että lämpeneminen ei kehitykään "ennustusten" mukaan niin tämä jääkausi on hyvä vetäistä esiin syypääksi.

Janne Suuronen

Maapallon ilmaston mallit senkus kehittyvät.

Uhkakuvien luomisella poliitisen kannatuksensa saavien ja busineksensä tekevien asema kyllä heikkenee. Tulevat vuodet näyttävät.

Janne Suuronen

Maapallon ilmaston mallit paranevat.

Uhkakuvien luomisella poliitisen kannatuksensa saavien ja busineksensä tekevien asema kyllä heikkenee. Tulevat vuodet näyttävät.

Seppo Hildén

"Pientä jääkautta pukkaa"...ennen kuin tulee taas se suuri jääkausi. Maapallon rataahan emme voi muuttaa, emmekä maapallon kallistuskulman muutoksia. Joten todennäköisesti 50 000 vuoden päästä Suomenkin päällä on taas kilometrin paksuinen jää.

Edellistä jääkautta (Veiksel-jääkausi 115 000 - 10 000 vuotta sitten) edelsi muuten nykyistä paljon lämpimämpi ilmasto Suomessakin, ilma oli noin 4 astetta lämpimämpää mutta niin vain paukahti jääkausi päälle koska maapallon rata ja niin edelleen...

Näinhän tämä luonnon kiertokulku menee.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tässähän on nyt pieniä arvaamattomia muuttujia, jopa kiertokulussa ja niin muodoin ennusteissa... maapallon massatasapaino on muuttunut, pohjoisnapa (pyörimisakseli) on vuodesta 2000 lähtien liikkunut ”dramaattisesti” itään päin > http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/190687-...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös maapallo enään vaapukkaan Saturnuksen ja Jupiterin painovoiman että kuun loittonemisen seurauksena?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Blogin lähteenä brittiläinen keltainen lehdistö ja yksi suomalainen lehti, joka viittaa brittiläiseen keltaiseen lehdistöön. Tuskinpa blogisti uskoo niihin itsekään.

Janne Suuronen

Kiellätkö siis auringon aktiivisuudesta johtuneiden pienien jääkausien olemassaolon historiassa ? Vaikkapa tuolloin 1700-luvun taitteessa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Auringon aktiivisuudella on vähäinen merkitys lämpötilaan. Ns pieni jääkausi ei ollut globaali lmiö.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #15

Ja minä hölmö olen ollut uskossa, että nimenomaan auringosta tuleva energia mahdollistaa kaiken elämän maapallolla. Mutta näin ei siis olekaan.

[ TS, HS, Yle ja Kalevi H: Tämä saattoi sisältää sarkasmia ]

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #17

Auringon energia on eri asia kuin aktiivisuus.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #18

Onko siis vedettävä johtopäätös, ettet usko auringon aktiivisuuden vaihteluiden olleen pienien (ja suurien) jääkausien syypää ?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #20

Menneisiin jääkausiin on omat luontaiset syynsä. Blogin ennustama 'pientä jääkautta pukkaa' ei tule toteutumaan koska ihmisen aiheuttama ilmaston lämpenemä dominoi.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä/ei vastaus riittää. Kiitos.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #22

Jos kysymys on "Onko siis vedettävä johtopäätös, ettet usko auringon aktiivisuuden vaihteluiden olleen pienien (ja suurien) jääkausien syypää ?" niin vastaus on kyllä.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #23

Kalevi Härkönen ei siis usko menneiden jääkausien johtuneen auringon aktiivisuuden muutoksista.

Kova väite.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #17

Aurinko ja sen vaikutukset ovat olleet uskontojen perusta jo kauan...eli juuri sitä oikeaa asiaa ollaan palvottu ja kunnioitettu alusta lähtien.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #15

Siinä suhteessa se ei ollut globaali että saatujen tutkimustietojen kannalta pienijääkausi rajsutui kravun kääntöpiirin pohjoiselle puolelle ja näkyi niin Pohjoisamerikassa, Euroopassa, Siperiassa kuin Kiinassakin. Kääntöpiirin eteläpuolelta ei sensijaan ole saat varmoja tietoja mutta ainakin sademäärä väheni Saharassa ja Amazzonilla sen aikana.

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Ruokaa pitää varmuus varastoida kun on mistä laittaa talteen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Viisaasti sanottu kävi sitten loppujen lupuksi miten vain.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Taide sattuu kiinnostamaan.
Auttaisikohan tämä arvioimaan, millaiselta edellisellä ns. pikkujääkaudella näytti? Olen taipuvainen uskomaan näiden taiteilijoiden antamaan todistukseen. :-)

http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.1256/wea.1....

Smithsonian Institute (Washington):
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/littl...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Edelleen vahvistuu käsitykseni hiilidioksidihumpan välinearvosta hoidettaessa fossiilisten polttoaineiden lopahtamisesta johtuvaa energiakriisiä rauhanomaisesti tällä kasvavan kuluttavan ihmispoulaation pallolla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Uusimpien tietojen valossa pieni jääkausi oli 1460-luvuta aina 1850-luvulle kestänyt pohjoisen pallonpuoliskon ilmiö joka oli surausta 1200- 1400-lukujen välisen ajan tulivuorien aktiivisuus joka syöksi lyhyessä ajassa ilmakehään suurenmäärän pienhiukkasia ja nosti hiilidioksidi pitoisuutta. Samalla se päätti lämpimän ajanjakson jonka aikana mm pähkinä oli kasvanut villinä Oulun korkeudessa asti. Pienenjääkauden kylmimmät vuodet osuivat 1600-luvun lopunja 1800-luvun alun välille jolloin se päättyi lämpenemiseen jota pidetään yleisesti ihmisen teollisentoiminnan aiheuttamana.

Toimituksen poiminnat