JanneSuuronen

Venäjän vaikutusvalta Suomessa

Veikko Saksin uusimmassa Karjalan Kuvalehdessä oli hyvä Alpo Rusin kirjoitus Venäjän hybridisodankäynnistä.

Olen itsekin muutamaan otteeseen kirjoitellut länteen loikanneesta KGB:n entisestä upseerista Vasili Mitrokhinista tärkeänä tiedonlähteenä.

Alpo Rusi kirjoittaa:

"Mitrokhinin KGB-arkistojen perusteella esimerkiksi vuosina 1972-1984 oli ehkä noin 100 KGB:n agenttia Suomen poliittisissa puolueissa, ammattiliitoissa, ulkoministeriössä, muussa julkisessa hallinnossa, kaupallisissa yhtiöissä, mediassa ja poliisissa".

"Sen lisäksi Itä-Saksan sotilastiedustelulla (BA/NVA) oli esimerkiksi Helsinki-pohjaisesti vuonna 1987 yli 12 luotettua suomalaista kontaktia."

"Arvelen, että joukko entisiä KGB- ja Stasi-lähteitä tai jopa rekrytoituja agentteja tai luotettavia kontakteja, on voinut jopa tänä päivänä palauttaa yhteistyönsä FSB:n, GRU:n tai SVR:n kanssa."

"Tänä päivänä venäläisten tiedusteludiplomaattien - vakoojien - tehtävänä on luoda painetta suomalaisiin poliitikoihin, jotta

1. ei rohkaistaisi minkäänlaista positiivista keskustelua NATO-jäsenyydestä

2. ei kritisoitaisi tylysti Venäjää ihmisoikeusloukkauksista

3. taloudellisia siteitä kehitettäisiin

4. vahvistettaisiin bilateraalisia suhteita Suomen kanssa sen kustannuksella, että Suomi kehittäisi luotettavuuttaan EU:n sisällä"

"Siinä määrin kuin olen informoitu, Venäjän tiedustelu on myyöskin toimelias, poliittisesti aktiivisissa operaatioissa, joiden tavoitteena on toisaalta tukea joitakin poliitikkoa, jotka ovat valmiita läheisempään yhteistyöhön ja toisaalta horjuttaa uskoa niihin, jotka esimerkiksi ovat ilmaisseet kriittisiä näkemyksiä ihmisoikeusloukkauksista Venäjällä tai tukeneet NATO-jäsenyyttä."

Asiaa hieman konkretisoiden aiemmilta vuosilta:

"Muistan hyvin parlamenttivaalit maaliskuussa 2003, kun kansanedustaja Jaakko Laakso (vasemmistoliitto) oli johtava ääni kampanjassa, jonka tavoitteena oli estää tai tehdä naurunalaiseksi mikä tahansa keskustelu Suomen NATO-jäsenyydestä."

Eihän tässä Alpo Rusin kirjoituksessa sinänsä ole monellekaan mitään uutta. Mutta aihepiiri on hyvä aika-ajoin palauttaa mieleen mediaa ja joidenkin poliitikkojen kannanottoja seuratessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä on palauttaa asiaa mieliin, sillä suomalaisten - kuten muuallakin maailmassa - poliittinen muisti on kovin lyhyt.

Ei enää muisteta tai ei ainakaan kerrota muistettavan 2-3 kuukautta sitten tapahtuneita asioita. Saati sitten vuosikausia sitten tapahtuneita.

Jotenkin tuntuu, että ihmiset kuvittelevat jutun historian alkavan tällä hetkellä, kun sillä on pitkä historia takanaan.

Yksi esimerkki tästä on suomalaisevakkojen kohtalo. Venäjä ei vieläkään ole palauttanut Petsamoa, Karjalaa, koko pakkoluovutettua aluetta.

Seuraavan kerran hallitusherrojen järkeä kysytään, kun Venäjän federaatio luhistuu. Tällä näkymällä se tapahtuu suurin piirtein samoihin aikoihin kuin Suomi täyttää sata vuotta. Olemmeko yhä silloinkin yhtä suuria pelkureita kuin Koiviston aikana?

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Kiitos tästä tiedotteestasi, Janne Suuronen hyvä. En tiennytkään että tälläistä toimintaa on olemassa.

Varovaisuus lienee valttia kotimaamme parhaaksi toimiessamme. Vaikka parempia kauppasuhteita Venäjän kanssa toivonkin, on hyvä olla tietoinen siitä että tälläistä propagandakamppailua käydään kulisseissa.

Jukka Laine

Venäjä kasvattaa sotilasvoimaansa syystä. Nato ja Yhdysvallat kunnioittavat vain iskukukyä ja se estää Natoa laajentumasta parhaiten. Venäjän sotilaallinen läsnäolo on tarpeen eri puolilla maailmaa jotta länsimaat eivät käy liian röyhkeiksi.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jukka Laine 21.5.2016 21:31. Ihan mielenkiinnosta, kuka ja koska on annettu Natolta lupaus, ettei se laajene? Toinen kysymys, mikä länsimaa on pakotettu liittymään Natoon? Kolmas kysymys, onko Venäjällä mielestäsi oikeus uhkailla kaikkia länsimaita atomihyökkäyksillä ja III maailmansodalla?

Jukka Laine

Veikko Saksi. Mitä vahvempi Venäjän sotilasvoima on, niin sen vähemmän kiinnostaa monia Naton jäseniä laajentua Venäjän suuntaan (vrt.Ukraina ja Euroopan laajenemiskomissaari).

USA painostaa Eurooppaa kauppasopimukseen lehtitietojen mukaan, joka vahvistaisi heidän asemiaan Euroopassa ja vaikeuttaisi Kiinan ja muiden BRICS maiden kaupallisia tavoitteita. USA varmasti painostaa myös Suomea ja Ruotsia liittymään Natoon Venäjää vastaan.

2008 jälkeen BRICS maat päättivät pyrkiä vähentämään USAn ja dollarin ylivertaista asemaa maailmantaloudessa. USA puolestaan pyrkii kauppasopimuksin, valuuttasodan, öljyn ylituotannon ja muunlaisilla operaatioilla (Syyria, Maidan, Hongkong jne.) heikentämään BRICS maiden rintamaa ja vahvistamaan USAn asemaa ja tekemään eri talousalueet heistä riippuvaisiksi.

Kiina ja Venäjä puolestaan vastaavat omin keinoin USAn peliin. EU on tässä heittopussina USAn talutusnuorassa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #9

Jukka Laine 21.5.2016 22:37. En lainkaan väitä, että Yhdysvallat olisi puhdas pulmunen, joka vain hyväntahtoisuuttaan ajaisi Natoa ja Eurooppaa.

Mutta Venäjä on valitettavasti Putinin kaudella tullut erittäin sotaisaksi ja uhkailevaksi. Aikanaan Merscheimer yritti todistaa, ettei Nato laajene Venäjän suuntaan. Mutta ei hänelläkään ollut ainuttakaan todistetta asiaan. Pelkästään omia puheitaan. Jotta Naton päätös olisi sitova, se luonnollisesti vaatii kirjallisen, kaikkien jäsenten hyväksymän, sitoumuksen. Sellaista ei ole.

Olen kanssasi täysin eri mieltä. Mitä enemmän Venäjä hyökkäilee ja uhkailee, sitä enemmän se ajaa kansoja Naton syliin. Jos se ei mitenkään uhkailisi, ei mailla olisi intressiä liittyä puolustusliittoon. Vielä Fog Rasmussen sanoi, että Nato-maat ovat vähentäneet puolustusbudjettejaan melkein minimiin (oliko se 25 prosentilla?), kun Venäjä on nostanut budjettiaan 50 prosentilla. Joten Venäjän uhka on saanut aikaan muutoksen, ei joku muu syy.

BRICS-maat ovat hajanainen joukko. Ei siinä Venäjä ole johtaja. Kiina sitä johtaa selvästi. Myös Intia on väkiluvultaan täysin toinen kuin Venäjä.

Kiina ei juurikaan voi "tuhota" USA:n kauppaansa, sillä se on itse siitä erittäin voimakkaasti riippuvainen. Ehkä niin on hyväkin niin kauan kuin Kiinaa johtavat korruptoituneet kommunistit.

Eli suo siellä, vetelä täällä. Mutta sen elämä on suomalaisille opettanut, ettei Venäjän kelkkaan pidä lähteä. Siinä käy huonosti. Yhtä huonosti kuin Stalinin uhreille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #9

Jukka Laine

BRICS maat ovat hajallaan kuin "Jokisen eväät". BRICS kupla on puhjennut ?

Has the Brics bubble burst?

https://www.theguardian.com/business/2016/mar/27/b...

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

FSB:n miehiä näemmä löytyy...

#3

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Kari Ellimäki 21.5.2016 21:59. Todella hämmästyttävää kaiken tämän jälkeen.

Jukka Laine

Viron kyberkeskuksesta. Lietson venäjävastaisuutta ja pelkoa tavoitteena heikentää Venäjän ja Euroopan yhteistyökykyä pieniä riidankylväjiä lietsoen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #7

Jukka Laine 21.5.2016 22:28. En ymmärtänyt?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Juu oudosti pukattu kommentti Laineelta. Ei siitä ymmärrä mitään. Ilmeisesti tarkoitti siteerata jotakuta Viron kyberkeskuksesta ...

No, olkoon miten on, mutta ei se Neuvostoliittokaan loppujen lopuksi onnistunut huolimatta laajasta vakoilutehtailustaan. Totuus voittaa aina - jossain vaiheessa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #11

Juha Kuikka 21.5.2016 23:40. Olen samaa mieltä siitä, että totuus voittaa aina. Se voi viedä aikaa, hyvinkin paljon aikaa, mutta totuus voittaa kuitenkin jossain vaiheessa.

Siksi tsaarien dynastia murtui hallittuaan yli 370 vuotta. Siksi Neuvostoliitto luhistui. Siksi Venäjä tulee luhistumaan arviolta parin vuoden sisällä. Putin tekee "parhaansa", jotta federaatio luhistuisi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Laineen taustat olettaen itänaapurissa voi olla aikamoinen hätä.
Olisiko kannattanut pitää kiinni solmimistaan sopimuksista ja sitoumuksista niin luottamus sellaisten noudattamiseen jatkossa voisi olla korkeammalla.

Nyt se on hylkiövaltio jonka kansalaiset maksavat kovaa hintaa johtajiensa sekoiluista. Hyvää loppumatkaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Tomi Ketola 21.5.2016 23:57. Niinpä. Kansalaiset AINA maksavat, niin Suomessa, Amerikassa kuin Venäjälläkin. Ketkäs muut kuin veronmaksajat?

Venäjällä kansa on jo joutunut koville. Palkat ovat myöhässä monella alueella. Ei ole "kiva" asua sotilaallis-tsekistisessä valtiossa, jossa presidentinhallinto määrää kaikesta ja jossa kansalaisten valvontaa on lisätty roimasti. Se valvonta on konkreettista ja alkoi vuonna 2000 (sen voin omasta kokemuksesta sanoa).

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Veikko Saksin revanssihenkinen, katkeroitunut kirjoittelu on omiaan lisäämään jännitystä. Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa jännitystä tulisi kaikin keinoin pyrkiä, puheissakin, lieventämään. Se on tosiasia.

Tiedän, että V. Saksi vastaa tähän pienimuotoisella historian oppitunnilla. Ei ole tarpeen. En ota tässä kantaa Venäjän, tai USA:n "rosvopolitiikoihin".

V. Saksi katkerana ihmisenä toivoo ja ennustaa Venäjälle sekasortoa. Jokaisessa kirjoituksessaan hän kertoo Venäjän suurista ongelmista ( tässä vaikkapa palkanmaksuongelmista ).

Lähes 30 vuoden ajalta olen seurannut V. Saksin ennustuksia Venäjän romahduksesta. "Uudesta" ei koivoistolaisesta mahdollisuudesta. Kaikki ovat "pakkuneet".

V. Saksi on jännityksen lisääjänä vaarallinen lajitoveri. Onneksi hänen totuusarvonsa alkaa olla nolla.

Kirjoitin tämän, sillä en usko mollaamisen kautta syntyvän mitään hyvää. Päinvastoin.

Jukka Laine

Ei veli Veikko ole katkera vaan hän on kauppamies joka myy tuotetta. Kuten vaikka Sofi Oksanen. Putin on brändi, jolla tehdään rahaa, mainetta, kunniaa ja vaikka politiikkaa. Kuppia, kippoa, kirjaa, ravintolaa, aatetta ja ties mitä kaupataan Putinin nimellä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Arto Bäcklund 22.5.2016 09:55. En ole koskaan revanssihenkinen tai katkeroitunut. Sinun olisi hyvä kuunnella esim. videoni osoitteessa http://prokarelia.net tai lukea Karjalan Kuvalehtedestä kirjoittamiani artikkeleita.

On kovin vanhakantaista väittää vain jotain katkeroituneeksi, kun Venäjästä kirjoittaa. Minä en Venäjällä ole puhunut sekarorrosta mitään. Olen todennennut, että federaatio luhistuu. En ole lähellekään ainoa sellaista skenaariota tarkasteltaessa, vaan yhä useampi on päätynyt samaan päätelmään.

Jos avaisit omat silmäsi, näkisit myöskin sen toiminnan, mitä Venäjällä harjoitetaan. Näkisit läpitunkevan korruption ja vielä pahemman kansallisvarallisuuden ryöstämisen. Näkisit talouden romahduksen, öljyn hinnan romahduksen, ruplan romahduksen ... Mutta et halua niitä nähdä, joten et näe.

On huvittava väite, että olisit lähes 30 vuoden ajan seurannut ennustuksiani. En ole lähellekään niin kauan toiminut aktiivisesti ja ulospäin.

Minä en lisää jännitystä, vai onko sinusta voimapolitiikka parempi kuin win-win -politiikka. Mitähän, jos tutustuisit uusimpiin kirjoihini, ehkä silmäsi aukeavat. On kaksi eri asiaa: mollata ja todeta jotakin tapahtuvan. Miksi meidän pitäisi hyväksyä voimapolitiikka ja sulkea silmämme totuudelta?

Janne Suuronen

Pysy Arto asiassa. Henkilöön käyvät panettelu on kielletty US:n säännöissä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Bäcklund

Ei ole Venäjä ollut itsenäinen valtio kuin 26 vuotta. Vuonna 1998 Venäjä joutui pyytämään IMF:ltä apua selvitäkseen taloudelliselta romahtamiselta.

Venäjä pyrkii korjaamaan taloutensa epäkohtia, mutta tarvitsee silti kansainvälisten rahoituslaitosten apua selvitäkseen talousongelmistaan. Näin arvioi Venäjän valtiovarainministeri Mihail Zadornov Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokouksessa 1998.

Seuraava apupaketti on ilmiselvä, mutta entistä vaikeammalta näyttää sen saaminen Venäjän uhoamisen ja röyhkeän valloituspolitiikan sekä kansainvälisten sopimusten rikkomusten takia.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Ilkka Varsio

Kiitos tietopaketista!

Olen kanssasi samaa mieltä Venäjä suurvaltapyrkimykseen liittyvästä "rosvopolitiikasta". Tuomitsen. Samoin tuomitsen USA:n suurvalta-asemansa pönkittämiseen liittyvän "rosvopolitiikan".

Jos nyt luet uudelleen mitä aiemmin kirjoitin V. Saksin ajattelusta. Koko postaukseni kärki oli siinä, että hänkin negatiivisella, oppi-isämaisella "mollaamisella" osaltaan LISÄÄ JÄNNITYSTÄ, kun rationaalisesti, lajin jatkuvuuden kannalta tulisi keskustella rakentavasti.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Arto Bäcklund 22.5.2016 12:33. Sinä kuulut selvästi niihin suomettuneisiin ihmisiin, jotka kuvittelevat status quon olevan jollain lailla pysyvä. Ei se ole. Sitä muutetaan koko aika. Ja sitä muutetaan väkivalloin.

Kuvitelmasi Venäjästä on valitettavasti täysin väärä. Kuvittelet, että Putinin Venäjä toimii rationaalisesti ja kun sen jättää omiin oloihinsa, niin se jättää muut valtiot. Ei jätä. Venäjä lähettää koko aika koepallojaan esim. Eurooppaan.

Venäjä käyttää väkivaltaa ja sillä uhkaamista päästäkseen tavoitteisiinsa. En puhu mitään USA:n toimista nyt. Olen hyvin yksinkertainen toimissani. Tuomitsen kaiken väkivallan.

Ei se ole negatiivisuutta, kun yrittää herättää ihmisiä ajattelemaan itse. Sinä ajattelet massan mukana. Se on huono homma. Jännitys lisääntyy täysin siitä riippumatta, mitä me teemme tai emme tee. Jos emme tee mitään, Putin ja Venäjä katsovat aina voittaneensa. Sitäkö haluat?

Venäjän talous sakkaa pahasti aivan siitä riippumatta, mitä minä tai sinä teemme tai ajattelemme. Mutta olisi todella huono homma, jos emme selviä varoitusmerkkejä ottaisi huomioon.

Sinä olet ilmeisesti niitä ihmisiä, jotka eivät uskoneet Neuvostoliitonkaan romahdukseen? Minä en sitä pitänyt todennäköisenä, enkä siinä vaiheessa edes millään lailla seurannut asiaa.

Ensin luhistui tsaarien yli 370 vuotta kestänyt valtakausi. Sitten luhistui Neuvostoliitto. Mitään ei ole korjattu, joten kohta luhistuu Venäjä, ellei energiaraaka-aineen hinta äkkiä pomppaa ylös. Sellaista näkymää ei tällä hetkellä ole, mutta energian hinta on ennenkin heitellyt todella paljon.

On outoa, jos eri skenaarioita ei saisi rakentaa. Miksi haluat kieltää sellaisen sananvapauden? Lisäät vain toiminnallasi jännitystä. Yrjö Kallisen sanoin: herää!

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Venäjän vaikutusvalta Suomessa"

Olin viikon mökillä kevättöissä. Venäjän vaikutuksesta ei näkynyt merkkiäkään, mutta USA:n ja Naton hävittäjät pörräsivät päivittäin mökin päällä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Pörräsivät", eikö olleetkaan nykyaikaisia hävittäjiä ?

Toimituksen poiminnat