JanneSuuronen

Yleisradion luomat valheelliset mielikuvat

Yleisradion viikon takaisessa uutisessa "Koodareista huutava pula – sata turvapaikanhakijaa aiotaan kutsua apuun" annetaan ymmärtää, että maassamme olisi huutava pula koodareista ja että maahanmuuttajista saataisiin pulaan apuja.

Uutinen oli todellinen propagandapläjäys avoimen maahanmuuttopolitiikan puolesta. Suomi ja päättjämme tarvitsevat maamme tilanteesta, elinkeinoelämän tarpeista ja maahanmuutosta objektiivisen ja todenmukaisen kuvan. Talous- ja työllisyystilanteemme korjaamisen pohjaksi. Emmekä valheellisia propagandapläjäyksiä.

Yleisradion uutisessa kirjoitettiin mm. näin:

"Mm. Yle Areenan rakentamisessa mukana olleen Affecton liiketoimintajohtaja Mikko Eerola vahvistaa, että etenkin hyville koodareille on jatkuvaa kysyntää."

ja

"Helsingissä on kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu ohjelmaa jopa sadan turvapaikanhakijan kouluttamiseksi ohjelmoijiksi."..."Kurssilla opiskellaan ohjelmointia ja opetellaan muun muassa HTML:n ja CSS:n käyttöä. Niitä tarvitaan esimerkiksi verkkosivujen tai applikaatioiden rakentamiseen. "

HTML:n ja CSS:n tekstaaminen ei ole ohjelmointia, vaan suoraviivaista nettisivujen tekemistä. Eikä nettisivuja ammattimaisesti enää nykyisin edes tehdä kyseisillä tekstipohjaisilla kuvauskielillä, vaan jalostetuimmilla kehitystyökaluilla. Jo usean vuosikymmenen ajan. Yleisradion artikkelissa sekoitetaan tarkoituksella puurot ja vellit toistensa kanssa.

Toisin kuin uutisessa annetaan ymmärtää, niin kukaan ei todellakaan tule koodariksi HTML tai CSS kursseilla. Kuvauskielillä, joita opetaan lapsille jo peruskoulun ala-asteella.  Tarvittaessa uutisessa mainittu Affecton Mikko Eerola voisi palkata HTML ja CSS tekstauksen osaavia suoraan Suomen peruskoulun ala-asteelta. Mikko Eerolan mainitsemat koodarit ja hyvät koodarit ovat ihan jotain muuta.

Suomessa on työttöminä tuhansia yliopistoista ja korkeakouluista valmistuneita ohjelmistoalan koodaajia, arkkitehtejä, projektipäälliköitä ja muita ohjelmistoalan ammattilaisia. Ongelmana on työttömien ohjelmistoalan osaajien ikä ja osaamisen laaja-alaisuus; harvoihin ohjelmistoalan avoimiin työpaikkoihin tarvittava osaaminen on syvää ja kapea-alaista.

Kopioin alle erään tuoreen IT-sektorin arkkitehtuurin ja koodauksen parissa useita vuosikymmeniä työskennelleen alan työttömän ammattilaisen kuvauksen tilanteesta. 50-vuotias. Julkaisen tekstin hänen luvallaan.

"Viime syyskuun jälkeen olen laittanut pauttiarallaa 70 hakemusta. Jokaiseen on viilattu CV viimeisen päälle. Minut tuntevat tietävät, että kokemusta on. Olen lisäksi opiskellut kuluneen puolen vuoden aikana ja päivittänyt osaamista TTY:lla pilviteknologoihin. Olen rohkeasti hakenut erilaisia töitä - tosin sivuten IT- sekä mobiili&verkkoliiketoiminnan alaa: (tekninen) projektipäällikkö, tuotepäällikkö, olen hakenut requirement manageriksi, scrum masteriksi, arkkitehdiksi, HW-läheisiin tehtäviin, IT-ratkaisuarkkitehdiksi, ... you name it.

Haastatteluihin olen päässyt niihin paikkoihin, joissa ei kysytä ikää. Jos portaali kysyy ikää, niin siinä vaiheessa voi heittää toivon.

Ja mitä olen sitten haastatteluissa kuullut: "Kun sulla on toi Nokia-tausta, niin miten sä voit kuvitella olevasi loppuasiakkaan kans tekemisissä?", "Teillä nokialaisilla on kaikilla samanlainen ongelma: Te ette osaa kohdata loppuasiakasta", "Ai sä et oo koodannu Angularilla etkä Scalalla. Mites onnistuu responsiivisten aplikaatioiden tekeminen Bootstrapilla?", "Tää toimenkuva on nyt muuttunut siitä, mitä se oli siinä vaiheessa kun hait paikka.

Mä luen nyt uuden kuvauksen. Muuten mitä eroa on SQL inner joinilla ja outer joinilla?" (no tohon osasin vastata kyllä, mutta kun tein hakemusta, ei kuvauksessa sanottu sanallakaan SQL:sta), "Ai. Sä oo 50? Vieläkö on virtaa kintaissa?" (no haloo, mulla on asuntolaina, saatana), jne jne jne.
"

Ei taida ihan todellisuus Suomessa ja Yleisradion propagandauutinen kohdata toisiaan. Ei taida myöskään koulutuspolitiikkamme ja yritysten tarve kohdata toisiaan. Ja korjattavaa on yritysten asenteissakin ikärasismin suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Janne Suuronen

Samaan aikaan kun Yleisradio hehkuttaa mamujen internet-sivujen tekemiskoulutusta, "nyt saadaan Affectolle kovia koodareita", niin Helsingin Sanomat hehkuttaa työttömäksi jääneitä kanta-Suomalaisia IT-ammattilaisia vaihtamaan pesula-alan yrittäjiksi:
http://www.hs.fi/kotimaa/a1464491110057?jako=778a0...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On aina yhtä hupaisaa kun huomaa kuinka varsin laajaksi ja erilaisiin erityistaitoihin keskittyneeksi kehittynyttä alaa niputetaan yhteen niin, että matkan varrella unohtuu kaikki olennainen itse alasta. Jos armeliaasti unohdetaan ajatus siitä, että html osaaminen tekisi kenestäkään koodarin niin silti tarkempi osaaminen, maantieteelliset olosuhteet ja jopa ikä asettavat ihmisiä eri asemaan työmarkkinoilla, myös it-alalla. On varmasti totta, että HYVIÄ koodareita tarvitaan, ja että heistä on aina pula. Pikakursseilla heitä ei kuitenkaan valmisteta.

Janne Suuronen

Niin. Sinä kirjoitit passiivissa. "niputetaan yhteen".

Minä en usko, että näinkin perusasiassa kyseessä olisi toimittajan tietämättömyydestä. Olihan hän jopa konsultoinut IT-alan yrittäjiä ja työllistäjiä. Vaan toimitus tahi vähintään toimittaja tarkoituksella veti mutkat suoriksi päästäkseen liputtamaan oikeaa asiaa. Tyyli, mikä objektiivisen asioiden kertomisen uupumisen vuoksi vahingoittaa maatamme ja mikä tyyli ärsyttää monia ihmisiä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oikeastaan tuo artikkeli oli aika hassu, sillä olisi oletettavaa, että mm irakilaisissa ja syyrialaisissa turvapaikanhakijoissa olisi jonkin verran myös aitoja koodareita, joiden työllistyminen voisi olla jopa mahdollista, mutta miksi sitten horistaan html ja css osaamisista jotka tosiaan ovat it-ammattilaisten kannalta lähinnä alkeisosaamista?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #4

Paljon on, mitä emme tiedä.
Tulevatko maasta pakolaisina lähteneet IT-alan osaajat Suomeen vai vaihtoehtoisesti muihin maihin ?
Ja lähtivätkö liikkeelle vasta viime vuoden massavaellusten aikana, vai jo useita vuosia sitten ? Ainakin Irakin tilanne on sellainen, että voisin kuvitella kykyjen lähteneen ja työllistyneen muualla maailmassa jo vuosia sitten.

Niko Sillanpää

Eihän noilla YLE:n ilmapiiri- ja fiilisjutuilla ole tarkoitustakaan olla mitään yhtymäkohtaa todellisuuteen.

Janne Suuronen

Ja monesti on aika vaikea konkreettisesti päästä ilmapiirihöttöjuttuihin kiinni. Vaatisi sivukaupalla taustoituksia ja reunaehtojen avaamista.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuo juttu oli täyttä soopaa siinä suhteessa, että turvapaikanhakijoita parempia IT osaajia vapautui juuri Microsoftilakin satoja, ja työttömiä on paljon akateemista tasoa, joilla ei ole kielivaikeuksia eikä sopeutumisvaikeuksia harjoittaa omaa ammattiaan.

Ketähän varten YLE oli tämänkin bluffin laatinut?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuo uutinen kuulunee samaan kastiin kuin jo vitsiksi muodostunut huippukoulutettu ( kirurgeja ja insinöörejä ) maahantulijajoukko, joita ilman Suomi tullee ajautumaan täydelliseen tuhoon lähivuosina.

IT alaa hieman tuntevana veikkaan, että tulijoiden koodaamisen oppimiseen menee ehkäpä jokunen vuosi ja sen lisäksi olisi hyvä hallita hieman yhteiskunnan ja liiketoiminnan perustietoja, ja osata jotain yhteistä kieltä.

Ylehän ei näitä em. juttuja hokannut laittaa uutiseensa.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Eikä noihin nykyaiksiin kotisivueditoreihin tarvita koulutusta. Tarpeelliset elementit voi kasata kuka tahansa ja hakusanalla löytyy tarpeellinen sivusto edullisesti jota voi muokata haluttuun suuntaa itse. Pienellä vaivalla voi tehdä itselleen serverin, jossa voi tarvittaessa hallinnoida niitä.

Käyttäjän kajarvine1 kuva
Kari Järvinen

HTML/CSS nyt ei varsinaista koodausta ole, vaan kuvauskieltä.
Ja se on tosi, että YLE syöttää tuubaa. Koodareita Suomesta löytyy nykyään about 1000-2000 vapaana suuren matkapuhelinbusineksen päättyessä.

Jos YLE tosiaan yrittää väittää että veneentuoma oppii puolessa vuodessa kieltä taitamattomana sen, mitä vaikkapa ammattikorkeassa opiskellaan pari vuotta, on YLE enemmän pihalla kuin luullaankaan.

Tai sitten se palvelee sitä suurta agendaa. Tosin kukaan ei ole kertonut monikulttuuriuden suuria hyötyjä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tässä nyt pitää muistaa, että Ammattilainen = osaa asentaa WordPressin ja kustomoida teeman. Edistyneempi osaa parsia kasaan jonkin turhan wep appin, jossa on kolme riviä omaa koodia, 200kt skriptejä ja tuloksena päivämäärän tulostaminen.

Kaikki kunnia oikeasti hommansa osaaville. Varsinainen ohjelmointiosaaminen on harvinaista, katsokaapa samalla paljonko ohjelmointia kuuluu pakollisena kaikkiin IT-alan tutkintoihin.

Toimituksen poiminnat