JanneSuuronen

Pieni satu Onnelasta

Olipa kerran pieni valtio, Onnela. Onnela eli vain kolmesta eri elinkeinosta. Onnelan ainoat todelliset luonnonvarat olivat hirsitukit.

Onnelan väestö oli innokas saunomaan. Onnelassa olikin paljon yleisiä hirsirakenteisia saunoja. Saunat olivat niin hyviä, että niitä vietiin ulkomaillekin. Turistejakin suuresta maailmasta saunominen toi Onnelaan. Hirsisaunoihin liittyvä liiketoiminta oli yksi Onnelan kolmesta elinkeinosta.

Onnelassa ei ollut yksityisautoja, eikä oikein muitakaan kulkuneuvoja kaupallisessa käytössä. Matkat kuljettiin takseilla. Taksit olivat toinen Onnelan kolmesta elinkeinosta.

Onnelan väestöllä oli geenivika, joten oman selän peseminen ei oikein luonnistunut. Väestöstä osa oli erikoistunut pesemään muiden selkiä. Ja onhan selän pesettäminen toisella vähän ylellistäkin. Kolmas elinkeino.

Onnelan saunomiskulttuuri oli eksoottista ja  miksi se kiinnosti suuren maailman ihmisiäkin. Turisteja virtasi Onnelaan ja millä turistien tuomilla varoilla Onnela rahoitti taksien tarvitsemat suuresta maailmasta hankitut polttoaineet.

Hirsiset saunamökit olivat laadukkaita tuotteita ja naapurivaltioiden lisäksi niitä myytiin suureen maailmaan. Hirsimökkien vientituloilla rahoitettiin niin taksien kuin niiden tarvitsemien varaosien hankkiminenkin suuresta maailmasta. Muutahan ei Onnelan talouden pyörittämiseksi muualta tarvittukaan: Polttoaineet ja taksit varaosineen.

Onnelassa oli kaikki hyvin vuosikymmeniä. Business pyöri. Taksikuskit kuskasivat saunojen omistajia ja selänpesijöitä. Saunojen omistajat kulkivat takseilla ja pesettivät selkiään. Selänpesijät kulkivat takseilla ja saunoivat itsekin innokkaasti.

Mutta sitten suuressa maailmassa kaatui muutama suuri pankki. Suuressa maailmassa ei enää ollutkaan mahdollisuuksia ottaa velkaa suuren maailman pankeilta, jotta voisi hankkia Onnelasta hirsimökkejä. Ja olivathan ne Onnelan tuottamat hirsimökit malliltaankin jo aikalailla vanhanaikaisia sekä vähän ylihintaisiakin; ainakin verrattuna naapurivaltio Utopian ja kauko-idän Firdaukseen verrattuna. Pankkien kaatumisen ja laman myötä suuren maailman ostovoimakin alkoi hiipua ja miksi turistimatkojen kohdemaiden hintatasokin joutui usein suurennuslasin alle.

Onnelan väki oli elänyt jo niin pitkään euforisessa tunnelmassa, ettei suurin osa oikein tahtonut nähdä
mitä oli tapahtumassa. Onnelan hallitus arvioi, että hirsimökkien menekin putoaminen oli väliaikaista. Onnelan hallitus päätti, että kaikki kyllä aikanaan suuressa maailmassa korjaantuu. Ja oikein ratkaisu Onnelalle on, että hallitus alkaa ostamaan osan saunavuoroista. Samalla hirsisaunojen tekijöistäkin osa työllistyi uudestaan selän pesijöiksi. Taksikyytejä ja selänpesua tarvittiin entiseen tahtiin. Paineita työn hintatason laskemisellekaan ei päässyt syntymään. Polttoaineita ja taksien varaosia alettiin suuresta maailmasta tulleen tuloviraan ehtymisen verran hankkimaan velaksi.

Onnelan väki jatkoi elämistään onnellisessa euforiassa; päähuomiona lähinnä sellaisissa asioissa, kuin että onko selän pesun yhteydessä löydetty musta luomi ruskeaa pahempia ja tulisiko kaikkia luomia kohdella tasa-arvoisesti.

Meni vuosi, meni toinen, meni kolmas. Nyt vissin on jo seitsemäs vuosi menossa.

Lopulta Onnelan väestöstä yksi jos toinenkin alkoi hiljakseen havahtumaan euforiastaan; eihän Onnelan hallitus ikuisesti voi ostella saunavuoroja velaksi. Loputtomasti velkaantua saunan selänpesukysynnän ylläpitämiseksi. Polttoaineiden ja taksien varaosien velaksi ostaminenkaan ei ikuisesti voi jatkua. Siksi oli keksittävä jotain.

Eräs poliittinen puolue oli sitä mieltä, että hirsimökkien viennin ja saunaturismin merkitystä Onnelan
kansataloudessa on liioiteltu. Vähemmälläkin hirsimökkien viennillä tullaan toimeen ja mistä selänpesusektorin koon suhteellinen kasvaminen kansantaloudessa on todiste. Ja poliittisen puolueen jäsenet olivat sitä mieltä, että Onnela pelastuisi suuntaamalla entistä suurempi potti taksikyytien määrän lisäämiseksi.

Toinen poliittinen puolue oli sitä mieltä, että kyseessä on tulonjakovinouma; hirsimökkien rakentajilta
olisi varaa verottaa entistä enemmän ja suunnata varat selänpesijöille. Ja sitten nämä selän pesijät ajelisivat entistä innokkaammin takseilla ja taksit kävisivät useammin saunassa ja taas tarvittaisiin Onnelaan enemmän saunoja.

Oman lukunsa muodostivat myös Onnelan työntekijöiden ammattiyhdistysliikkeet, jotka vastustivat kaikkia Onnelaan ehdotettuja muutoksia, elleivät ne tuoneet työntekijöille välittömästi lisää etuja. Tapahtui maailmassa muuton mitä hyvänsä.

Kävi kuitenkin niin, ettei lopulta suuresta maailmasta enää kukaan ei halunnut lainata Onnelalle. Usko Onnelan velkojen takaisinmaksukykyyn oli mennyt. Oli vaara, ettei Onnela saa takseihin polttoaineita eikä varaosia. 

Lopulta suuri ulkomainen kolmikirjaiminen monikansallinen pankki lupasi rahoittaa Onnelan polttoaineiden ja
taksien varaosien hankinnat. Ehtona oli, että Onnela uudistaisi Hirsimökkituotantonsa malliston, alentaisi uusien Hirsimökkien rakentamisen kustannuksia ja Onnelan hallitus lopettaisi ylihinnoittelua aiheuttavaa saunavuorojen ostamista. Vyötä Onnelassa tiukemmalle vain.

Onneksi tarinalla oli onnellinen loppu. Muutaman kurjemman vuoden jälkeen Onnelan mökkimallistosta pukkasi pihalle uutta mallistoa ja hinnatkin olivat entistä matalampia; Onnelan hallituksen ei enää tarvinnut kerätä veroja saunavuorojen ostamiseksi ja selänpesutaksimatkojen maksamiseksi. Onnelan mökkivienti rupesi taas vetämän ja vapautuneen saunakapasiteetin alentamien hintojen kautta turistitkin palasivat

--------------------------------------------------------------

Pienen väestön ja köyhien luonnonvarojen Suomen on pakko olla avoin talous. Kotimaista kulutuskysyntää keinotekoisesti pönkittämällä ei taloutemme fundamentaalisia ongelmia ratkaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tarinasta puuttuu se että kiertävästä rahasta pikkuhiljaa poistui osa sauna, taksi ja selänpesu yrittäjien tilille, joka vuosi enemmän ja enemmän. Ongelmien paisuessa rahalla sitten ostettiin päätöksiä joilla suojataan se osa joka poistuu kierrosta ja sopiva syyllinen tähän löytyi liitoista jotka yrittivät varmistaa ettei saunanrakentajaa taksikuskia tai selänpesijää rangaista liian kovaa heidän yrittäjiensä aiheuttamista ongelmista.

Halusit tai et, tuo on osa isompaa kokonaiskuvaa, poliittista halua nostaa kissa pöydälle ei vain ole.

Toimituksen poiminnat