JanneSuuronen

Metsäteollisuus - Haloo. Korkeakoulut - Haloo. Viranomaiset - Haloo.

CNN Style-nettisivuilla oli mielenkiintoinen "Spreading like wildfire: Why wooden skyscrapers are springing up across the world"-artikkeli puutalorakentamisesta.

Artikkelissa maksamatonta mainostilaa saivat ainakin Ruotsi, Norja, Kanada, Australia (Melbourne), Iso-Britannia (erityisesti Lontoo) ja Indonesia (Bali). Ainakin yksi potentiaalinen valtio puuttui. Miksi ?

Missä Suomen markkinointikyky ? Missä Suomen innovaatiot ? Missä Suomen puurakentamisen kyky tehdä itseään tunnetuksi ja tyrkyttää itseään maailmalle ?

Kun vaikkapa Ruotsalaiset markkinoivat itseään mitä hienoimmilla puutaloilla, niin imagossa Suomen puurakentamisen taso laahaa lähinnä 40-vuotta vanhan Honkarakennemalliston mökkien tasolla.

Muutama lainaus CNN:n artikkelista:

"In 2012, the 10-story, 104-feet-high Forte residential block was erected overlooking Melbourne's Victoria Harbour.

It was the world's tallest timber building until The Treet in Central Bergen, Norway, stole that title in 2014, with an extra four stories."

"The newest addition to the timber trend is a proposed 19-storey structure that will be built in the Swedish city of Skelleftea.

Designed by architecture firm White Arkitekter, it was the winning submission in a competition to design a cultural center and hotel in the Swedish city.

Once complete, the 19-storey structure is expected to become the tallest wooden building in the Nordic countries."

 

Onko kyse kyvyttömyydestämme vai haluttomuudestamme jalostaa metsää muuksikin, kuin pelkästään selluksi ja paperiksi ? Ja pienimuotoisesti hirsimökeiksi. Oli kyse kummasta hyvänsä, niin lisäksi ongelmana on mopon karkaaminen ennen niin rationaalisesti toimivien viranomanomaistemme hanskasta.

Viranomaisten maalaisjärjen unohtava trendi on ollut havaittavissa jo ainakin reilun vuosikymmenen ajan. Viimeisimpänä viranomaisten hölmöyksistä lukemistani uutisista, hieman toiselta sektorilta, on sisävesien laivuriyrityksiä tappavat uudet kohtuuttomat turvamääräykset. Peräti niinkin äskettäin, kuin 80-vuotta sitten, sisävesien ammattiliikenteessä nähtiin merkittävä onnettomuus. Ja nyt pelastusviranomaiset läiskäisivät tukun uusia turvavaatimuksia yrittäjille.  Linkki uutiseen.  Edellisestä johtaen, ei ole vaikea kuvitella pelastusviranomaisten puurakentamisen tielle asettamista esteistä.

Kyllä me suomalaiset sotkemme itseämme suohon ja oikein kunnolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Janne Suuronen

USAssakin puurakentamiseen on kiinnitetty huomiota. USAn kauppaministeriön puurakentamista ja Japania käsittelevästä raportista:
"
Japan’s wooden housing market is the largest in the world outside the United States, and the residential housing sector accounts for an estimated 40 percent of wood use in Japan.2 It is unsurprising that wood is a huge driver of Japan’s 2018 ranking as a U.S. export market for the building products sector. Wood products are the leading subsector, claiming the majority of building product exports to Japan in 2015 and presenting the greatest projected growth through 2018.
"
http://trade.gov/topmarkets/pdf/Building_Products_...

Samoin USAn kauppaministeriö on analysoinut myös vaikkapa Kiinan markkinoita:
http://trade.gov/topmarkets/pdf/Building_Products_...

Rakentamisen potentiaaliset markkinat maailmalla ovat suunnattoman kokoisia: $10.3 Trillion in 2020
http://www.prnewswire.com/news-releases/global-con...

ja hieman liioitellen, meillä tehdään lähinnä joitain yksittäisiä halleja ja "honkarakenteen" kymmeniä vuosia vanhoja mökkimalleja (pelastus)viranomaisten keskittyessä liioitelluin turvasäännöksin torppaamaan kaikki uudet innovaatiot.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Suomessakin on alettu heräämään tuohon puurakentamisen uuteen tulemiseen:

http://www.woodcity.fi/
http://www.storaensometsa.fi/puukerrostaloja-pukin...

Ja miksei myös
http://www.loylyhelsinki.fi/fi/etusivu/

Mutta totta on, että Suomessa puurakentaminen oli sangen vähäistä suuremmissa kohteissa aika pitkään.

Janne Suuronen

Muista uusista hankkeista puhutun ja uutisoidun jo ainakin kymmenen vuotta sitten. Tai enemmänkin. Ja kyllä puurakentamistakin näkyy, kuten vaikkapa Tapiolassa Länsiväylän liittymässä kymmenisen vuotta sitten rakennetut talot. Tai vaikkapa hiljaisuuden kappeli Kampissa. Onhan näitä.

Puurakentamisen markkinat maailmalla olisivat Suomen kokoisen valtion näkökulmasta katsottuna rajattoman kokoiset. Miksi vienti tökkii ?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jotenkin on tuntunut siltä, että edes kotimaan markkinoilla ei noihin ole oikein luotettu. Että kyseessä on vain jokin marginaalijuttu johon ei hirveästi kannata laittaa paukkuja.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #6

Jaan saman mielikuvan puurakentamiseen liittyvän itseluottamuksen puuttumisesta. Vaikka kuitenkin osaamista pitäisi löytyä.

Kansallisen tason huomiotaloudessa ymmärrän sektorin hieman jääneen vaikkapa kännykkävetoisen elektroniikkateollisuuden varjoon, mutta sektorin ammattilaisten saavutusten vähyys ulkomailla viennissä ihmetyttää. Onko puurakentamisen vientimme pelkästään ikivanhan honkamökkirakentamisen varassa vai löytyisikö Suomesta potentiaalia paljon enempäänkin ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Et ole esittänyt yhtään näyttöä siitä, että rakentamismääräysten paloturvallisuuspykälät tai viranomaiset yleisesti estäisivät puukerrostalojen rakentamista. Puukerrostaloja on rakenteilla, samoin isoja julkisia puurakennuksia. Betoniteollisuus on kyllä tehnyt kaikkensa muutoksen estämiseksi.

http://www.biotalous.fi/puurakentaminen/

Ettei vaan olisi taas niin, että vientiteollisuutemme myyntimiehet ovat hitaita mölliköitä ja muut osaavat vain myydä paremmin?
Tai että metsäteollisuuden suurhankkeilla palataan suosiolla bulkin tuottajaksi ja unohdetaan ponnistelut paremman jalostusasteen saavuttamisesta?

Janne Suuronen

"
Et ole esittänyt yhtään näyttöä siitä, että rakentamismääräysten paloturvallisuuspykälät tai viranomaiset yleisesti estäisivät puukerrostalojen rakentamista.
"
En niin. Enkä aloituksessa vedenpitävästi todistanut mitään muutakaan. Ajattelin ensin lisätä blogiin, että [subjektiivisen mielikuvan pohjalta arvioituna] Suomen talouden kehityksen suuria jarruja ovat pelastusviranomaisten ylimitoitetut vaatimukset, elintarviketeollisuuden ylimitoitetut vaatimukset ja kaikkinainen liikenteeseen liittyvät viranomaisten säädökset, vaatimukset ja toimet. Jätin kuitenkin mainitsematta, kun laiskana en jaksanut kaivaa sinulle konkreettisia näyttöjä :)

"
Ettei vaan olisi taas niin, että vientiteollisuutemme myyntimiehet ovat hitaita mölliköitä ja muut osaavat vain myydä paremmin?
"
Enkös tähän oikeastaan kiinnittänyt jo aloituksessa huomiota.

"
Tai että metsäteollisuuden suurhankkeilla palataan suosiolla bulkin tuottajaksi ja unohdetaan ponnistelut paremman jalostusasteen saavuttamisesta?
"
Et esittänyt yhtään näyttöä siitä, että näin olisi ;) Tällainen syytös jo vaatisi vähän vahvempaa faktaa taakseen. Vakavammin, paremman jalostusasteen perään minäkin tässä blogissani peräänkuulutan. Oikeastaan koko blogin tarkoituksena, yhtenä vientimme kasvattamisen keinona.

Toimituksen poiminnat